Een kerk met oog voor detail…

(198) Kerk

Een paar jaar geleden was er grote ophef in het Oostenrijkse Hallstatt: in China hadden ze het hele stadje gekopieërd! Hallstatt in de provincie Guangdong is inmiddels een feit, maar het is de vraag of of het wel zo’n goed idee is om een eeuwenoud Europees stadje precies te kopiëren in een compleet andere omgeving (zie hier foto’s).

In Wuhan hebben we een winkelgebied in ‘Europese stijl’; je vindt er een Spaanse, Duitse en Franse straat. Het spreekt voor zich dat het kopiëren van slechts een stijl niet het gevoel van echt in Europa rondlopen kan doen opwekken, veel Chinezen lijken deze straten echter geweldig te vinden; je struikelt er over de jongeren die voor gebouwen en de fontein poseren met hun selfiestick.

Vorig jaar is de International Garden Expo geopend in Wuhan, een tijdelijke tentoonstelling met daarnaast een commercieel district dat ook na afloop van de Expo op zal blijven. Hier vind je winkels, restaurants en dergelijke, in straten gebouwd in traditionele Chinese stijl. Je hebt er een traditioneel Chinees operapodium waar vaak voorstellingen worden gehouden, maar ook een kerk in Europese stijl.

Toen ik laatst langs die kerk liep, viel me op dat deze met net iets teveel oog voor detail is gebouwd. Van een afstandje valt niets bijzonders op, zelfs als je dichterbij de ingang komt niet. Het lijkt een prima nagebouwde kerk, best mooi eigenlijk voor een Chinese kopie:

(198) Kerk (1)

Als je voor het gebouw staat vallen ineens de swastika’s op die in de bakstenen zijn verwerkt:

(198) Kerk (3)

En het is onmiskenbaar: swastika’s op een kerk!

(198) Kerk (2)

Het schijnt dat het logo van het Oostenrijkse Hallstatt verwerkt is in de putdeksels van het Chinese Hallstadt. Ook bij deze kerk in Wuhan gingen de ontwerpers ver in hun uitwerking van de kerk, alleen hadden ze voor dit soort details beter een Europeaan in kunnen huren. Zo slaat het natuurlijk nergens op.

Deze ‘kerk’ is van binnen overigens leeg. Ik heb het nagevraagd en het is de bedoeling dat hij gebruikt gaat worden als decor voor trouwfoto’s. Gezellig.

Het goede antwoord op de poll van vorige week is B: “Om zijn parkeerplaats te markeren”. Je vindt in hutongs her en der de vreemdste objecten om iemand’s persoonlijke ruimte te markeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.