De Xishiku Kathedraal

6

(71) Xishiku Kathedraal

Welkom bij een gloednieuw categorie blogposts op JudithinChina: Onontdekt Beijing! In deze categorie neem ik je mee naar bijzondere plaatsen in en rondom de Chinese hoofdstad, weg van de gebaande paden. Alle plaatsen die aan bod komen zijn minder bekend bij het grote publiek, bijzonder en de moeite van het bezoeken meer dan waard. Het zal gaan om zeer diverse plaatsen, variërend van erfgoed tot natuur en bijzondere openbare gelegenheden. De eer om deze categorie te openen is aan de prachtige Xisihku Kathedraal in het westen van de stad.

De eerste versie van de Xīshíkù jiàotáng, oftewel de ‘Christus de Verlosserkerk’ werd gebouwd in 1703 door Jezuïeten. China is van oudsher niet erg happig op buitenlands gedachtegoed zoals het Christendom, maar de Jezuïeten kregen toestemming voor de bouw van de kerk nadat zij de toenmalige keizer Kāngxī genazen van een voor de Chinezen mysterieuze ziekte. Na een uitbreiding van de Verboden Stad, waardoor de kerk binnen het keizerlijk paleis zou komen te liggen, is zij herbouwd op de huidige locatie, waar zij sinds 1887 staat. Tijdens de Bokseropstand in 1900 was de kerk een schuilplaats voor bijna vierduizend katholieken (waaronder zo’n honderd Europeanen), die zonder deze beschermplaats ongetwijfeld bruut zouden zijn omgebracht door de zeer antikatholieke en antiwesterse Boxers.

Xishiku-3

De kathedraal is de mooiste en best gedecoreerde van de vier voornaamste katholieke kerken in Beijing. Het kerkgebouw is een bijzondere mix van katholieke architectuur met Chinese elementen. Dat is van buiten zichtbaar in twee paviljoens in Chinese stijl die de ingang van het kerkgebouw flankeren, en waterspuwers die de vorm van Chinese leeuwen hebben. Een stenen plaquette waarin Kāngxī zijn dank aan de Jezuïeten betuigt is nog te bezichtigen op het kerkterrein.

Xishiku-2

De Chinese cultuur heeft zich in China dieper in het katholicisme geworteld dan alleen zulke uiterlijkheden doen vermoeden. Het kerkgebouw ziet er van binnen erg westers uit, met hoge gotische bogen en een hoofdbeuk en zijbeuken zoals alle katholieke kerken die hebben. In twee zijkapellen zijn echter twee bijzondere schilderijen opgehangen van een Madonna met kind. Zhang Yang herkende deze afbeeldingen niet alszijde Madonna met baby Jezus, maar zag een schilderij van de keizerin-regentes Cíxǐ met babykeizer Pǔyí. Ik moet toegeven dat alleen de aureolen om de hoofden van wat toch echt Maria en Jezus zijn, aangeven dat het om deze twee heiligen gaat. Ze zijn hier afgebeeld met een Chinees uiterlijk en Jezus draagt gele kleding, een kleur die tijdens het Chinese Keizerrijk alleen aan de keizer was voorbehouden.

Xishiku-1

Chinese katholieken zijn in mijn ervaring erg vriendelijk, zo ook in deze kerk. Op zondag wordt tussen de missen door gratis thee en suānméitāng aan kerkbezoekers aangeboden. Toen wij de suānméitāng vervolgens onder één van de paviljoens op het kerkterrein opdronken, bood een vrouw die naast ons zat ons daarbij spontaan een deel van haar lunch aan.

De Xīshíkù kathedraal is dagelijks geopend voor bezoekers tussen 6 en 11 uur ’s ochtends en 2 en 5 uur ’s middags. Op weekavonden zijn er twee diensten en op zondag vier, waarvan de dienst om 6 uur ’s ochtends in het Latijn wordt gehouden. Adres: 33‎ Xishiku Street, Xicheng District, Beijing.

6 comments on “De Xishiku Kathedraal

 1. Yvon schreef:

  Wat een prachtige kerk! Heel mooi. Ik ga deze rubriek zeker volgen.

 2. Kees schreef:

  goed begin… dat wordt vast een mooie serie!

 3. Harry schreef:

  Weer iets geleerd over China. Heel mooi.

 4. Lydia schreef:

  Mooi om te zien inderdaad! Ik kijk uit naar nog meer ‘off the main track’

 5. Lotje schreef:

  Wat gaaf, zo’n chinese jezus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.