Cafés in Wuhan

7

(199) Cafés in Wuhan

Wist je dat Wuhan een stad met een vrij ontwikkelde cafécultuur is? Eerder had ik het hier over Starbucks in China. Starbucks is erg handig, maar natuurlijk wel het fastfood onder de koffie. Op iedere straathoek in Wuhan vind je inmiddels wel een Starbucks vestiging, en die zijn allemaal hetzelfde. Dan is het Nederlandse Kaldi Koffie & Thee al een stuk leuker. Maar nog leuker zijn cafés die vanuit de stad zelf ontstaan, en niet uit een (buitenlandse) franchise voortkomen.

Vandaag laat ik een paar voorbeelden zien van dit soort cafés in Wuhan Cafés die niet onder een grote keten vallen, en daardoor ieder hun eigen stijl en charme hebben.

1) 5mg Café Bar

Een café in alternatieve vintage stijl, waar posters van Britse bands en schilderingen geïnspireerd op Andy Warhol de muren opleuken. Honderden lege Illy koffieblikken staan tegen verschillende muren opgestapeld, wat ook aangeeft dat er wel meer dan 5 mg koffie op een dag doorheen gaat.

In 5mg Café is het meestal rustig, met genoeg gelegenheid om de grote kast met (Chineestalige) boeken door te bladeren, of rustig te werken met je laptop. Je kunt er terecht voor onder andere goede koffie (want van Illy), smoothies, sandwiches en wafels met ijs.

(199) Cafés in Wuhan-1

(199) Cafés in Wuhan-2

(199) Cafés in Wuhan-4

(199) Cafés in Wuhan-3

5mg Café Bar, Hankou District, Jianshe Dadao #538
毫克咖啡吧, 汉口建设大道538号

2) Merci Café

Merci Café is een verschrikkelijk zoetsappig café met twee vestigingen in de stad. Zowel de buitenkant als het interieur zijn érg pastel en lijken geïnspireerd op een Engels theehuis, met allerlei prullaria en meubeltjes waar Chinese jonge meisjes helemaal weg van zijn. Die bezoeken het café dan ook graag, samen of met hun vriendje (en selfiestick).

De koffie is er prima en het is wel leuk om jezelf in de wereld van wat hip is in jong vrouwelijk China te begeven. Tot de glazen en rietjes waarmee ijsthee wordt geserveerd aan toe is alles schattig – een gebrek aan oog voor detail kun je de eigenaren in ieder geval niet verwijten.

(199) Cafés in Wuhan-5

(199) Cafés in Wuhan-6

(199) Cafés in Wuhan-8

(199) Cafés in Wuhan-7

Merci Café, Wuchang District, Tanhualin #21 en Hankou District, Shengli Street #260
武昌昙华林21号,汉口胜利街260号

3) Hankow Memory

Als je hardhouten trap naar Hankow Memory oploopt stap je terug in de tijd, naar begin 1900 toen de oevers van de Yangtze in Hankou nog bestonden uit buitenlandse concessiegebieden. Een oude generaalswoning is in ere hersteld en ingericht met meubels uit die tijd – of in ieder geval in die stijl. Samen met de traditionele geel-blauwe glas-in-lood ramen en antieke objecten, geeft Hankow Memory de sfeer uit de tijd toen Wuhan samen met Shanghai en Chongqing één van China’s meest ontwikkelde en bruisende steden was goed weer. Alle objecten zijn te koop.

In Hankow Memory drink je prima koffie en kunt er eenvoudige snacks eten. Op het kleine balkonnetje zit je prima op de weinige dagen dat het in Wuhan buiten niet te heet is, met uitzicht op het oude YMCA gebouw. Op de eerste verdieping van het pand is een restaurant gevestigd waar je goed Chinees kunt eten, helaas niet met een inrichting in dezelfde stijl.

(199) Cafés in Wuhan-10

(199) Cafés in Wuhan-11

(199) Cafés in Wuhan-9

Hankow Memory, Hankou District, Luojiashan Street #46
汉口往事,汉口珞珈山街46号

4) 403 International Art Center Roaming Café and Bookstore

Gevestigd in een oud fabrieksgebouw dat is omgebouwd tot Creative Space, vind je het ‘Roaming Café’, op dezelfde verdieping als een boekenwinkel. Je kunt er dus een boek lezen (in Chinese boekenwinkels is het de normaalste zaak van de wereld dat gasten het aanbod in de winkel uitgebreid doorbladeren), al dan niet onder het genot van een kop koffie en een taartje, of een biertje. Ook staan er genoeg stoelen en tafels waar je met je laptop aan kunt werken, of in kleine of grotere groepen kunt vergaderen – ook met een kopje koffie erbij.

(199) Cafés in Wuhan-12

(199) Cafés in Wuhan-15

(199) Cafés in Wuhan-16

(199) Cafés in Wuhan-14

403 International Art Center, Wuchang District, Baotong Temple Road #33
403国际艺术中心,武昌宝通寺路33号

En als je niet van cafés houdt kun je in Wuhan altijd nog versgemalen koffiebonen bestellen bij ROCC Coffee. Zo kom ik mijn tijd hier wel door.

7 comments on “Cafés in Wuhan

 1. Anton schreef:

  We hebben gebruik kunnen maken van je tips. Zit op dit moment in die ‘403 International Art Center Roaming Café and Bookstore’ van jou een stukkie te schrijven. Kom je ook even langs?

 2. Fem Eggers schreef:

  Ha leuk, een Wuhaniaanse (?)(Wuhanse?) Kaffee&Kuchen variant! Merci lijkt mij een beetje te glazuur-springt-van-tanden zoet, maar de andere cafeetjes zien er fijn uit. (De aanwezigheid van boeken in cafeetjes vind ik sowieso een grote plus)

 3. Els schreef:

  Wat leuk Judith!

 4. Gertruud schreef:

  Mooi bericht, Judith.
  De 5MG cafe bar daar zijn we geweest, was idd heel leuk!

 5. Marcel schreef:

  Lijkt mij dat China helemaal westers wordt maar wel leuke koffietentjes idd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.