Beijing Spirit

4

In de jaren ’30 van de vorige eeuw begon China met het voeren van (politieke) campagnes. Dat begon met anti-Bolsjewiek campagnes tegen Rusland en bereikte een hoogtepunt tijdens het bewind van Mao, met politieke campagnes als De Grote Sprong Voorwaarts. Een ander voorbeeld is de campagne waarbij het volk werd aangespoord om te leren van Lei Feng. Lei Feng was een soldaat uit het Volksbevrijdingsleger die op 21-jarige leeftijd ongelukkig aan zijn einde kwam doordat een legertruck tegen een telefoonpaal aanreed, welke vervolgens bovenop Lei Feng viel. Na zijn dood werd hij verheerlijkt als iemand die alles opofferde voor Volk en Vaderland, onbaatzuchtig en bescheiden. Na Mao’s dood werd er steeds meer getwijfeld aan deze karaktereigenschappen, en zelfs aan het bestaan van Lei Feng op zich.

Ook in het post-Mao tijdperk blijven campagnes een terugkerend fenomeen in de Chinese samenleving. De strekking varieert van campagnes om corruptie binnen de Communistische Partij tegen te gaan tot anti-Falun Gong campagnes. Daarnaast worden en door de jaren heen steeds campagnes gehouden om het volk bewust te maken van nieuwe wet- en regelgeving. Denk daarbij aan de éénkindpolitiek en nieuwe huwelijkswetgeving. Hier is een zeer compleet overzicht te zien van Chinese campagne- en propagandaposters van 1925 tot heden.

In november 2011 werd aangekondigd dat er in Beijing zou worden gestart met een nieuwe  campagne. Inmiddels hangen er op veel openbare plaatsen posters waarmee de bevolking bewust moet worden gemaakt van de zogeheten Beijing Spirit. De Beijing Spirit bestaat uit vier principes, namelijk Patriottisme (àiguó), Innovatie (chuàngxīn), Tolerantie (bāoróng) en Deugdzaamheid (hòudé). Uit onderzoek onder de plaatselijke bevolking zou zijn gebleken dat deze termen het beste verwoorden wat er zoal omgaat in de hoofdstad. Volgens de officiële berichtgeving zou Patriottisme staan voor de massale emotionele betrokkenheid die de bevolking geeft tijdens grote evenementen zoals de Olympische Spelen in 2008, staat Innovatie voor de drijvende kracht die ervoor zorgt dat Beijing zicht steeds verder ontwikkelt op het gebied van technologie en cultuur, en zou Deugdzaamheid de belangrijkste karaktereigenschap zijn van de stadsbewoners.

Naast de postercampagne organiseert de overheid lezingen over deze vier principes, waarbij burgers worden aangemoedigd om hun emotionele betrokkenheid bij de campagne met anderen te delen. Nu rijst bij mij de vraag dat als Beijingers zelf hun stad beschrijven aan de hand van deze termen, waarom er dan geld gestoken moet worden in een campagne die deze principes onder de bevolking propageert, maar dat terzijde.

De Beijing Spirit in het postkantoor: een vriendelijk lachend meisje op een poster bij de ingang herinnert cliënten aan de campagne.  Via het electronische mededelingenbord achter de servicebalie worden cliënten aangespoord om de prinicpes in de praktijk te brengen.

Borden met daarop de vier principes GROOT weergegeven kom je te pas en onpas tegen in de stad. Als Beijinger kun je echt niet om de campagne heen.

Hier twee posters die onder andere in bushaltes hangen. Links de drie generaties, die alle drie overtuigend vrolijk steun aan de campagne geven. Ook de strekking van de rechter poster is duidelijk: Beijing bouwt naar een moderne, nieuwe samenleving toe (metrolijn en hoogbouw rechts, het Birds Nest links op de poster), terwijl de oude cultuur (de Temple of Heaven) centraal staat en behouden blijft.

En wat schetste mijn verbazing toen ik laatst naar het park ging? Zelfs de mensen die bij wijze van hobby in parken met water op de grond kalligraferen, zijn begeesterd met de Beijing Spirit! Deze man heeft de vier principes zeer mooi gekalligrafeerd, met daaronder Beijing Spirit en daarnaast een gelukswens voor het jaar van de Draak.

4 comments on “Beijing Spirit

 1. Harry en Petra schreef:

  Weer veel geleerd.
  Hartelijk dank.

 2. Kees schreef:

  We mogen dan twijfelen aan de karaktereigenschappen van die Lei Feng, maar die lantarenpaal, díe zal toch wel echt zijn geweest?!
  Judith, een mooi stuk, en leerzaam. Dank.
  Kees

 3. Els Nijenhuis schreef:

  Ja! Er waren even wat verbindingsproblemen, maar hier ben ik Judith. Wat fijn om je weer vanuit “het hart” te kunnen volgen, alsof ik er een beetje bij ben… interessant!

  Keep going!

 4. San schreef:

  Chinese propaganda lijkt wel te werken. Heb je die ruzie gezien tussen de hongkongers en mainlanders?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.