Oplichterij

1

Het gebeurt zeer regelmatig dat Chinese vrienden en bekenden er van uitgaan dat slinkse Chinezen hier continu een slaatje uit mij willen slaan en dat ik zonder hun advies in China dagelijks zou worden besodemieterd. Ik hoor dat altijd beleefd aan, maar merk ook altijd op dat ik al langer in China ben en dat ik mezelf hier goed kan redden. Die opmerking kan altijd rekenen op een meewarige blik die zegt: “Je doet nu wel heel stoer, maar zonder mijn advies zou je hier als buitenlander echt worden besodemieterd waar je bij staat”.

In een bepaald opzicht kan ik deze zorgen wel begrijpen: in China lopen een boel mensen rond die het slecht met hun medemens voor hebben, en die zeker een slaatje zouden willen slaan uit een onwetende buitenlander. Gelukkig ben (naar mijn eigen bescheiden mening) niet ontwetend, ook niet als het op Chinese zaken aankomt. Daar komt bij dat het gros van de Chinese oplichters niet al te geraffineerd te werk gaat. Meestal is het ‘bedrog’ overduidelijk, maar het gaat in China wel snel met de tijd mee. Vaak worden potentiële slachtoffers via sms benaderd.

In de periode rond Chinees Nieuwjaar kreeg ik een Chineestalig berichtje met de volgende tekst: “Goededag! Uw telefoonnummer is geselecteerd tijdens de China Central Television Nieuwjaarstrekking. U heeft ¥98000 en een iPad gewonnen. Ga snel naar http://www.cct3359.com en voer code 5988 in“. Nu hoef je geen buitenlander in China te zijn om te begrijpen dat dit oplichterij is. Ik ben benieuwd hoeveel mensen bij het lezen van zo’n berichtje daadwerkelijk blij opspringen en denken dat ze ‘zomaar’ bijna 120000 Euro hebben gewonnen.

Er zijn circa 400 Chinese achternamen, waarvan er een paar extreem veel voorkomen. Iedereen in China kent minstens één persoon die Li, Zhang of Wang van achteren heet. Daarnaast spreekt men elkaar in China vrijwel nooit met de volledige naam aan, maar is het gebruikelijk om iemand met een bijnaam te benoemen. Gebruikelijke bijnamen zijn Kleine Wang voor iemand jonger is en Wang heet, of Oude Liu voor iemand die ouder is en Liu heet. De kans dat iemand een Kleine Wang kent is in China erg groot. Oplichters hebben dat concept heel goed weten te gebruiken in één van hun meest recente trucjes.

Iemand stuurt een sms’je naar duizenden mensen met de tekst: “Hallo! Ik ben Kleine Wang, ik heb een nieuwe telefoon en dit is mijn nieuwe nummer! Verwijder alsjeblieft mijn oude nummer en vervang het voor deze! Spreek je snel weer!” Tussen de duizenden ontvangers zullen er ongetwijfeld een paar zitten die dit aannemen en het nummer van hun Kleine Wang zonder meer vervangen voor dit ‘nieuwe’ nummer. Enige tijd later volgt er dan een tweede berichtje met de volgende inhoud: “Dag! Hier Kleine Wang. Ik zit even op zwart zaad en heb snel ¥5000 nodig. Zou jij me dit kunnen lenen?” De ontvanger heeft het nummer dan al opgeslagen, en denkt dat het berichtje van zijn/haar vriend Kleine Wang afkomstig is. In China is het heel gebruikelijk om (veel) geld aan vrienden te lenen, dus zal de ontvanger van het berichtje dat in de meeste gevallen willen doen. Als er bevestigend geantwoord wordt zal Kleine Wang een rekeningnummer toesturen waarnaar het bewuste bedrag kan worden overgemaakt.

In China mag zulk ‘bedrog’ overduidelijk zijn, in Nederland ligt dat blijkbaar anders. Zo dachten de meesten van jullie dat de dame in de advertentie die ik vorige week plaatste echt bezwangerd wilde worden. Niets is minder waar, het juiste antwoord moet zijn: Het is een oplichter die enthousiaste bellers geld afhandig wil maken. Dit soort advertenties duikt vaak op in wijken waar veel arbeidsmigranten wonen. Als jonge migranten voor het eerst naar de grote stad komen en niet direct een baan kunnen vinden, zijn ze vaak naïef (of wanhopig) genoeg om op dit soort advertenties te reageren. Als een beller interesse toont, zal er altijd worden geantwoord met dat er eerst bepaalde kosten gemaakt moeten worden, in dit geval bijvoorbeeld reiskosten of kosten voor een hotel. Tussen alle reacties zullen er zeker een paar zitten die deze lage kosten willen voorschieten met ¥20.00.000 in het vooruitzicht.

Bij dezen wil ik het advies van mijn Chinese vrienden dan ook graag aan jullie doorgeven.

One comment on “Oplichterij

  1. ans schreef:

    Dank voor je advies,weer interessant om te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.