Ook hier regent het

2

Ik houd het Nederlandse nieuws hier in China vrij goed bij, en mij wordt vooral duidelijk dat het in Nederland momenteel op drie gebieden niet meezit: sport, politiek en het weer. Hoewel Chinese sporters nog even goed gedrild zijn als altijd en dat voor de politieke situatie hier eveneens geldt: voor wat betreft het weer staan wij er hier net zo voor als Nederland. Het mag in Beijing nu dan wel nog een keer zo warm zijn als in Nederland, het heeft hier nog nooit een zomer lang zó erg geregend als dit jaar.

Hier loopt men echter niet continu te klagen over dat dit zo vervelend is of dat de vakantie erdoor vergald wordt (Chinezen nemen in de regel vakantie rond Chinees Nieuwjaar), want in China zag men al lang aankomen dat het deze zomer niets zou worden met het weer. Ik zal uitleggen waarom. Dat komt omdat dit het jaar van de Draak is.

De Chinese dierenriem bestaat uit de tekens Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken, die iedere twaalf jaar terugkeren in een cyclus van 60 jaar. In welk jaar je geboren bent bepaalt (deels) je karakter, maar deze tekens hebben ook invloed op de loop van een jaar. Het jaar van de Draak is hierin speciaal, want in het jaar van de Draak gebeuren er altijd een aantal ingrijpende dingen en met het weer is ook altijd wel iets vreemds aan de hand.

1976 was een Drakenjaar. In dat jaar overleden achtereenvolgens de hoge partijleden Zhōu​ Ēn​lái​, Zhū​ Dé​ en Máo​ Zé​dōng​. De Culturele Revolutie eindigde. En er vond er een verschrikkelijke aardbeving plaats in de plaats Tángshān, niet ver van Beijing, waarbij meer dan tweehonderdduizend mensen om het leven kwamen. De Tangshan-aardbeving is de grootste aardbeving van de 20e eeuw, gerekend naar dodental.

Als het dit jaar alleen bij wat meer regen blijft, komen we er misschien nog niet zo slecht vanaf.

2 comments on “Ook hier regent het

  1. Afra schreef:

    Drakenboot-races houden dan maar!

  2. john schreef:

    Wat zijn de verwachtingen voor volgend jaar?

    John.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.