6 documentaires over China die je gezien moet hebben

1

Naast romans en films, zijn er door de jaren heen heel wat documentaires over China uitgebracht. Onderstaande zes geven een goed beeld van het land en de samenleving, op zeer uiteenlopende gebieden.

Dus hier gaan we weer: als je deze documentaires nog niet gezien hebt, ga ze kijken. Op één na zijn ze allemaal volledig gratis online beschikbaar, en ik ben zo aardig geweest om de links op te nemen (graag gedaan!).

6) Wild China

Als je BBC Earth prachtig vond, is Wild China een aanrader. Deze zesdelige serie is een co-productie van de BBC Natural History Unit en China Central Television, en laat de diversiteit van het Chinese landschap zien. De serie volgt reizen die beroemdheden uit de geschiedenis daadwerkelijk hebben gemaakt (denk aan Dzjengis Khan en de Qin Keizer), van de toppen van de Himalaya in het westen tot de Mongoolse steppen in het noorden en China’s tropische kust in het zuiden. De documentaire is gemaakt in 2008, toen China in aanloop naar de Olympische Spelen een goede reden had om aan een buitenlands publiek te laten zien dat het een prachtige en diverse reisbestemming is.

2008, alle zes de afleveringen zijn volledig te bekijken op YouKu (Engels gesproken, niet ondertiteld).

5) China Blue

China Blue laat zien wat er achter het kledinglabel ‘Made in China’ schuilgaat. We volgen Jasmine, die haar geboortedorp in Sichuan heeft verlaten om te werken in één van de vele fabrieken in Guangdong. Haar baan bestaat uit het wegknippen van losse draadjes uit nieuwe spijkerbroeken, bestemd voor de westerse markt. Daarmee verdient ze 6 Dollarcent per uur, tijdens zevendaagse werkweken waarin ze geen overuren uitbetaald krijgt.

China Blue is vertoond tijdens het Amnesty Filmfestival 2005 en won de Amnesty International DOEN-Award.

2005, 87 min, volledig te bekijken op Free Documentaries (Chinees gesproken, Zweeds ondertiteld).

4) Last Train Home

Ieder jaar maken ruim 130 miljoen migrantenarbeiders de lange reis vanuit de stad waar ze werken naar hun thuis op het platteland, om Chinees Nieuwjaar met hun familie te vieren. Last Train Home volgt een koppel dat deze reis jaarlijks maakt. Het echtpaar heeft hun pasgeboren dochter achtergelaten in hun dorp in Sichuan, om zelf in een fabriek in Guangdong te werken. Zestien jaar lang zien hij hun dochter alleen tijdens Chinees Nieuwjaar. Zij neemt het haar ouders erg kwalijk dat ze er nooit voor haar zijn geweest en wil haar eigen vrijheid zoeken in de grote stad, tegen de wil van haar ouders.

Last Train Home won de prijs voor beste documentaire tijdens het IDFA Filmfestival in 2009.

2009, 85 min, de trailer vind je onder andere op POV Digital Lab (Chinees gesproken, Engels ondertiteld)

3) How China Fooled the World

“You’ve probably never heard of Hubei’s capital city Wuhan, but it’s one of hundreds of gigantic cities across China undergoing an almost unbelievable transformation.”

Zo begint How China Fooled the World, een documentaire over China’s ongeremde groei. Wuhan is een perfect voorbeeld van de economische vooruitgang die China de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. Toen BBC aangaf Wuhan als uitgangspunt voor deze documentaire te nemen, werden ze met open armen in de stad onthaald. Het filmteam kreeg toegang tot bouwwerven, megalomane nieuwbouwprojecten en kreeg zelfs de burgemeester te spreken. Toen de documentaire eenmaal uitgebracht werd kregen ze daar in Wuhan spijt van als de haren op hun hoofd, want het beeld dat in de documentaire wordt geschetst is niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

2014, 58 min, volledig te bekijken op Daily Motion (Engels gesproken, niet ondertiteld).

2) Please Vote For Me

In deze documentaire zien we hoe een lagere school in Wuhan (jup, alweer Wuhan! Ik zoek ze er niet op uit, hoor) als eerste school in China democratische verkiezingen houdt voor een klassevertegenwoordiger. Drie achtjarige kandidaten gaan de strijd aan, aangemoedigd door hun ouders. De documentaire geeft een goed beeld van China’s stedelijke middenklasse en in de gevolgen van de éénkindpolitiek, waardoor ouders er buitengewoon op gefocust zijn dat hun kind succesvol wordt. Zo zie je de schattige Xu Xiaofei, die opgevoed wordt door een alleenstaande moeder en daarom bij voorbaat al een achterstand heeft op de andere twee kandidaten, Luo Lei, het zoontje van de lokale politiecommandant en de brutale Cheng Cheng, die klassenvertegenwoordiger wil worden omdat je dan “de baas over iedereen kunt spelen”.

Please Vote for Me is onderdeel van de serie ‘Why Democracy?‘, waarin het begrip democratie vanuit verschillende perspectieven belicht wordt, en is uitgezonden in 35 landen.

2007, 58 min, volledig te bekijken op Vimeo (Chinees gesproken, Engels ondertiteld)

1) The Gate of Heavenly Peace

De beste en meest omvangrijke (3 uur!) documentaire die tot nu toe is gemaakt over de studentenprotesten in 1989. Archiefbeelden worden afgewisseld met interviews met een breed scala aan Chinezen die bij de protesten betrokken waren. Waaronder arbeiders, studenten, wetenschappers en ouders van de demonstranten, maar ook overheidsvertegenwoordigers. Aan het woord komen onder andere Liu Xiaobo, die 20 jaar na de protesten naar een strafkamp zou worden gestuurd omdat hij zich nog steeds openlijk voor democratisering in China uitsprak, en Wu’er Kaixi en Wang Dan, twee van de studentenleiders. Al hun ervaringen samen vertellen het verhaal vanaf het begin van de demonstraties in april, tot aan het neerslaan van de protesten in de nacht van 3 op 4 juni.

1995, vanwege de lengte in twee delen te bekijken op YouTube: deel 1 & deel 2 (Engels gesproken, geen ondertiteling)

Lees hier mijn aanbevelingen over 6 romans over China die je gelezen moet hebben en 6 films over China die je gezien moet hebben.

 

De winnaars van de winactie van vorige week zijn John en Christiaan van Citytriptips.com! Zij hebben inmiddels bericht van me ontvangen. Gottmer zal de reisgidsen direct naar de winnaars sturen. Beiden wens ik veel voorpret tijdens het plannen van de volgende China reis!

One comment on “6 documentaires over China die je gezien moet hebben

  1. Marcel schreef:

    Mooi, ga ik zeker kijken👍

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.