Twee werelden, één stad

3

(38) Twee werelden, één stad

Wonen in een hutong betekent wonen tussen de lokale bevolking, tussen wat men in China de lǎo​bǎi​xìng​ noemt. Letterlijk betekent dat ‘de oude honderd namen’ (in China zijn er niet veel achternamen), maar beter naar het Nederlands vertaald is het ‘de gewone man’. In Beijing woont de gewone man niet in een vinex-woning met een modaal salaris naar Nederlandse maatstaven, hij woont in een hutongwoning (píngfáng) of een gedateerd appartement, heeft exact 1 kind en werkt minstens 6 dagen per week met 6 vakantiedagen per jaar voor een salaris van zo’n 2000 Yuán per maand (ruim 200 Euro).

Toen ik vorig jaar aan mijn nieuwe baan begon, fietste ik vanuit mijn hutong twee ringwegen over naar het CBD: het Central Business District. Daar staan de luxe hotels, houden joint ventures kantoor, zijn er mooie warenhuizen, dure bars en restaurants. Ik ging daar alleen nooit heen omdat ik – voordat ik die baan vond – geen vast inkomen had en liever voor 16 Yuán (2 Euro) een shíguōbànfàn​ at (Koreaans gerecht; een hete stenen pot met daarin rijst, groenten en ei), dan dat ik 80 Yuán (10 Euro) of meer uitgaf aan een pizza. Voor mijn werk kom ik nu veel in de luxe hotels in het CBD, bezoek ik ambassades en dergelijke. De eerste keer dat ik vanuit de hutong naar het Kempinski ging, moet ik er als een verbaasd kind dat iets voor het eerst meemaakt hebben rondgelopen. De mooie kroonluchters aan het plafond en perfect gepolijste liftbedienden in zijden kostuums stonden in sterk contrast met mijn ietwat seniele buurman in zijn gewatteerde jas, die lege plastic flesjes verzamelt omdat je per flesje 1 Máo (1 Eurocent) statiegeld krijgt. De vloer was er zo schoon en glad dat ik er echt op heb moeten leren lopen zonder uit te glijden.

Inmiddels zijn we een jaar verder en verbaas ik mezelf niet meer over de statige wereld van de ambassades, de plichtmatige gesprekken op netwerkborrels of het gemak waarmee expats als vanzelfsprekend de taxi nemen in plaats van de bus. Maar eigenlijk is het vreemd dat het enorm grote contrast tussen de twee werelden die in deze stad bestaan na een tijdje niet meer opvalt. Expatkinderen gooien in de dure import-supermarkt met gemak een waarde aan chips, snoep en frisdrank in de winkelkar die gelijk staat aan het maandsalaris van een buschaffeur, en die mijn buurman in zijn leven niet aan statiegeld bij elkaar zal sparen. Zelf geef ik zo nu en dan graag het dubbele van wat een eenvoudige maaltijd in een gemiddeld Chinees restaurant kost uit aan een kopje koffie bij Starbucks. Twee straten achter de sjieke warenhuizen waar merken als Rolex en Louis Vuitton bijzonder goed worden verkocht aan de dunne, rijke bovenlaag van de samenleving, staan de tijdelijke barakken van de immigrantarbeiders die al deze flatgebouwen uit de grond stampen.

Het mooie is dat deze twee werelden soms heel onverwacht samenkomen. Zo kwam ik een aantal jaar geleden in een opstopping terecht in het uitgaansdistrict Sānlǐtún​, dat toen nog in aanbouw was. Wat was er aan de hand? De barakken waren leeggestroomd, tientallen migrantarbeiders verdrongen zich buiten op straat om bij een sjofele, westers-georiënteerde bar naar binnen te kijken, waar een bevallige Chinese in glitterbikini op een podium stond te dansen.

3 comments on “Twee werelden, één stad

  1. Els schreef:

    Dat doet wél wat met je, 2 werelden. En dan hoor je bij allebei… en dat is dan weer heel interessant, ook om over te schrijven. En ik lees dat dan weer graag en herken het ook, de 2 werelden…

  2. John schreef:

    Prachtig mooi beschreven Judith.

  3. ans schreef:

    Judith we blijven smullen van je mooie interessante verhalen,dank je!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.