2013: Het jaar van de Slang

2

China

Iedere Chinees weet wat zijn běnmìngnián is. Letterlijk betekent het zoiets als ‘levensloopjaar’. Je běnmìngnián is het jaar waarin je geboren bent en het daarmee samenhangende teken van de Chinese dierenriem. Dit bepaalt iemands karakter en levensloop. Iedereen die in 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989 of 2001 geboren is of in 2013* geboren wordt, heeft Slang als běnmìngnián.

Het běnmìngnián komt iedere 12 jaar terug, en 2013 begint volgens de maankalender op 9 februari. Voor slangen wordt het een speciaal jaar, helaas niet per se in de goede zin des woords. In je běnmìngnián beledig je namelijk de Tàisuì, de jaargoden. Daarnaast hangt de 12-jarige cyclus samen met 12-jarige cyclussen waarin een mensenleven zich volgens de Chinezen voltrekt. Denk daarbij aan dat adolescentie begint bij 12 jaar, dat mensen zelfstandig deel gaan nemen aan de maatschappij op hun 24e, echt volwassen zijn op hun 36e en hun zaken op orde (zouden moeten) hebben op hun 48e. Chinezen geloven dat ze in deze jaren extra hindernissen ondervinden en dat dingen niet volgens plan gaan.

Gelukkig zijn er manieren om jezelf te wapenen tegen ongeluk in je běnmìngnián en die zijn eenvoudiger dan je denkt. Bidden tot de Tàisuì aan het begin van het jaar en rode kleding dragen voldoet in principe. Alles wat rood is gaat in China momenteel dan ook als warme broodjes over de toonbank. Met name rode sokken, ondergoed en riemen zijn een populair middel om ongeluk af te wenden.

Dat jonge Chinezen ook anno 2013 nog veel waarde hechten aan het běnmìngnián, blijkt uit waar Qiu Weiming en zijn kersverse vrouw zich momenteel mee bezig houden. Ze zijn onlangs getrouwd en kunnen nu dus officieel een gezin stichten. Zwanger worden heeft echter wat planning nodig, want het jaar waarin hun kind geboren wordt bepaalt volgens de běnmìngnián-traditie het karakter en de levensloop. Dit jaar staat er geen gezinsuitbreiding op de planning, omdat het jaar van de Slang als negatief wordt gezien in de Chinese astrologie. Als hun kind in 2014 of 2015 wordt geboren, wordt het een Paard (ongeduldig, impulsief, praat teveel) of een Geit (verlegen, creatief, pessimistisch). Weiming en Yaning vinden Slangen, Geiten en Paarden maar niets en krijgen liever een Aap (want slim, opgewekt en goed in het oplossen van problemen). Dat betekent dat ze met de gezinsuitbreiding zullen ze wachten tot 2016, het jaar van de Aap.

Mocht je toevallig een Slang zijn en willen weten hoe je jouw běnmìngnián zonder al teveel kleerscheuren kunt doorstaan kijk dan hier een filmpje van Sexy Beijing TV, waarin Chinezen uitleggen hoe belangrijk het is om jezelf tegen ongeluk te wapenen en hoe je dat het beste kunt doen.

* Deze telling is wat kort door de bocht. Chinese sterrenbeelden worden berekend volgens de maankalender, waarbinnen een jaar begint en eindigt tussen 21 januari en 20 februari. Mensen die voor het nieuwe maanjaar zijn geboren vallen qua běnmìngnián dus in het voorgaande jaar.

2 comments on “2013: Het jaar van de Slang

 1. 义丰 schreef:

  Oh jee, ik ben duidelijk een slang. Dat wordt rode sokken halen!

  • Harry schreef:

   Dat is toch frappant, Jan is in 1977 geboren en z’n zoon zit er aan te komen. Twee slangen dus in de familie.
   Maar weer een boeiend verhaal.
   Harry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.