Disneyland in de hutong

4

In de categorie Onontdekt Beijing komen bijzondere plaatsen in en rondom de hoofdstad aan bod, die buiten de gebaande paden vallen en minder bekend zijn bij het grote publiek. Helaas zijn er in Beijing ook plaatsen die ooit leuk en vernieuwend waren, maar waar de commercie de overhand op heeft gekregen. Een goed voorbeeld daarvan is de Nánluógǔxiàng, een hútòng in het centrum van Beijing.

Zhang Yang herinnert zich de Nánluógǔxiàng van vroeger als een onverharde hutong waar zijn vriendjes van de lagere school woonden en waar hij dus vaak kwam. Toen de hutong medio jaren ’00 opkwam als uitgaansgebied vond Zhang Yang dat maar niets. Langzaam kwamen er tussen de woonhuizen steeds meer winkeltjes, cafeetjes en kroegjes. Dat was toen nog niet zozeer commercieel, maar juist alternatief en spontaan. Koffie was er niet duur, mensen verkochten er handgemaakte spullen en jonge merken zoals Plastered 8 en Navel openden er een winkel. Er was de beruchte 10 kuài bar (kuài is spreektaal voor yuán, de Chinese munteenheid), waar alle drankjes slechts tien kuài kostten. Maar ook had je er de kleinste bar van Beijing en één van de sjiekere Koreaanse restaurants in de stad. Het was een goede mix van oud en nieuw; hip en vernieuwend in een traditionele omgeving.

Maar zoals met alles wat zich spontaan vormt en langzaam populair wordt, blijven dat soort dingen niet lang leuk in China. Zodra de overheid lucht kreeg van het opkomende succes van de Nánluógǔxiàng werd er een investeringsplan opgesteld en werd de hutong grondig op de schop genomen. Alle oude woningen werden herbouwd en de bewoners werden weggebonjourd om ruimte te maken voor de commercie.

Bovenstaand filmpje is gemaakt in de periode dat de overheid dit net zo’n beetje op gang bracht. Inmiddels is de Nánluógǔxiàng helemaal over de top gegaan. Jonge merken en vernieuwende ondernemers kunnen de huur niet meer betalen, de hele hutong is een aaneenschakeling geworden van goedkope souvenirwinkels en fastfood. De Nánluógǔxiàng staat tegenwoordig op de lijst van must see toeristische attracties in Beijing: Chinese toeristen komen met busladingen tegelijk en vormen een opstopping met een lengte van de hele hutong, en die is bijna een kilometer lang! Je kunt er niet normaal lopen, het is echt niet leuk meer:

(117) Disneyland in de hutong

Gelukkig verplaatsten jonge initiatieven zich dan ook weer heel natuurlijk. Zo zijn een aantal winkels en cafés naar de Běiluógǔxiàng verhuisd, de hutong ten noorden van de Nánluógǔxiàng. In de Wǔdàoyíng hutong zitten een heel aantal vintage winkeltjes, leuke cafeetjes en een hippe fietsenwinkel. Daar is het nog leuk. Totdat de Chinese zucht naar commercie ook weer vat op deze hutongs zal krijgen.

4 comments on “Disneyland in de hutong

 1. […] wordt met street food en goedkope souvenirs. Echt, Hubu Alley is tien keer zo erg als de Nánluógǔ Xiàng, en die zou ik al niet […]

 2. Els Nijenhuis schreef:

  En inmiddels is dus bekend hoe het na een paar jaar is geworden….heel jammer!
  Els

 3. onderdeappelboom schreef:

  Ik zag iets soortgelijks rond de Drum en Bell Tower. Het was de eerste Hutong waar we kwamen en het gevoel hadden: dit is echt leven, en geen opgelapt museum. Het was zoveel leuker dat de hutong die jij net beschrijft. Maar helaas: net daar bleken ook woningen afgebroken te worden en zijn er blijkbaar renovaties gepland. Ik vrees dat het er erg ‘toeristvriendelijk’ zal worden…

  • Judith in China schreef:

   Tsja, ze willen natuurlijk zoveel mogelijk uit de toch al toeristische drum en bell towers halen… Jammer. Het koffietentje dat al járen naast de drum tower zit is juist zo spontaan, Chinees en leuk. Zou inderdaad jammer zijn als dat een Starbucks wordt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.