De wisselkoers daalt/stijgt als een malle!

(145) De wisselkoers daalt stijgt als een malle

Tijdens de eerste paar jaren dat ik in China kwam lag de wisselkoers Euro – yuán Rénmínbì (de Chinese munteenheid) rond de 1 op 10; voor 1 Euro kreeg je ongeveer 10 yuán. Dat steeg en daalde wel wat, zo is de koers op zijn hoogtepunt tijdens mijn tijd hier 1 op 14 geweest; voor 1 Euro kreeg je 14 yuan. Na 2008 zakte dat langzaam en daalde de koers steeds meer, de afgelopen paar jaar schommelde hij rond de 1 op 8.

Maar de laatste tijd gaat het wel érg hard! De afgelopen paar dagen ligt de koers op 1 – 6.6 en krijg je voor 1 Euro dus nog geen 7 yuan. Maar krijg je 15 Eurocent voor 1 yuan, afhankelijk vanuit welke valuta je denkt. Wat merk je daarvan als Nederlander die zijn geld in China verdient?

Voor mij is het op zich niet verkeerd, want ik verdien mijn salaris in Renminbi en zie het omgerekend naar Euro’s dus steeds hoger worden, zonder dat ik daar zelf iets voor hoef te doen. Dat betekent concreet dat als ik naar Nederland ga, ik steeds meer Euro’s mee kan nemen voor dezelfde hoeveelheid Renminbi. En dat geeft lekker uit in Nederland.

Natuurlijk zit hier ook een andere kant aan. Zo zijn er genoeg mensen die hier werken voor een Nederlandse organisatie en in Euro’s uitbetaald krijgen. Daarvoor geldt het tegenovergestelde; die hebben hun salaris de afgelopen tijd met zo’n 30% zien dalen als ze hun Euro’s omwisselen naar Renminbi. Zij zien hun koopkracht in China concreet achteruit gaan; hun lasten blijven gelijk of stijgen juist, terwijl ze steeds minder Renminbi uitgekeerd krijgen voor de Euro’s die ze verdienen.

Die andere kant merken we ook hier in kantoor: onze kosten in Renminbi blijven gelijk of stijgen langzaam, terwijl we voor de Euro’s die we vanuit Nederland op de Eurorekening gestort krijgen, steeds minder Renminbi op onze Chinese bankrekening kunnen zetten. Een groot probleem daarbij is de stijgende onroerend goedprijs in China: we weten dat de huur van het kantoorpand eind dit jaar afloopt en dat er bij het tekenen van een nieuw contract zeker een hogere prijs zal worden gevraagd. Die door de dalende wisselkoers voor het hoofdkantoor in Nederland nóg hoger uit zal vallen.

Er zitten dus twee kanten aan. Maar voor mijzelf persoonlijk ben ik nu vooral blij dat ik mijn salaris in Renminbi uitbetaald krijg, en laat ik dat geld voorlopig zoveel mogelijk hier in China op mijn rekening staan. Want ik denk niet dat er binnenkort verandering in deze dalende trend komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.