2019: Het jaar van het Varken

Op dinsdag 5 februari 2019 begint het jaar van het Varken. Als je zelf een varken bent volgens de Chinese astrologie, is 2019 jouw běnmìngniánen dan dien je met een aantal zaken rekening te houden. Iedereen die in 2007, 1995, 1983, 1971, 1959, 1947 of 1935 geboren is of in 2019* geboren wordt, heeft Varken als běnmìngnián. Als je een Varken bent, kun je hier uitgebreid lezen wat dat voor jou betekent in het komende jaar.

Van het jaar van de Draak tot aan het jaar van de Hond woonde ik in China. Maar dat we nu in Nederland wonen, wil niet zeggen dat we Chinees Nieuwjaar niet in stijl kunnen vieren. In de Nederlandse steden met een grote Chinese bevolking wordt ruim aandacht aan het Lentefestival besteedt. Waar je het nieuwe maanjaar in Nederland in stijl in kunt luiden, lees je hieronder.

AMSTERDAM

In Amsterdam staat de enige Chinese boeddhistische tempel van Nederland, tevens de grootste boeddhistische tempel van Europa. Dat is natuurlijk een ideale achtergrond voor een leeuwendans, de Nieuwjaarsfestiviteiten in de hoofdstad vinden dan ook rondom deze tempel plaats. En ‘rondom’ moet je breed interpreteren, want er vinden ook activiteiten plaats op de Dam en in de straten rondom de Zeedijk, waar de Chinese buurt in Amsterdam gevestigd is.

Website Chinees Nieuwjaar Amsterdam

DEN HAAG

Den Haag huisvest één van de grootste Chinese gemeenschappen in Nederland. Op 9 februari kun je in Den Haag het jaar van het Varken dan ook in stijl inluiden, in en rondom Chinatown. Zoals ieder jaar is er vuurwerk op het Spuiplein, maken leeuwen- en drakendansen tochten door Chinatown en zijn er activiteiten in het atrium van het naastliggende stadhuis, waaronder een Chinese culturele markt en een galadiner met optredens. Het is gebruikelijk dat de Chinese ambassadeur in Nederland bij een deel van de activiteiten aansluit, de viering in de hofstad is daarmee de meest officiële in het land.

Website Chinees Nieuwjaar Den Haag

ROTTERDAM

Rotterdam besteedt een volle week aandacht aan Chinees Nieuwjaar. Van 4 t/m 10 februari wordt een uitgebreid programma geboden, waarbinnen ruimte is voor van alles en nog wat op het gebied van Chinese cultuur. Denk aan een Nieuwjaarsoptocht met vuurwerk, een Leeuwendans en Chinese vlaggenparade, maar ook pop-up restaurants waar professionele koks gerechten uit de Chinees/Aziatische keuken bereiden, een kalligraaf die jouw naam in het Chinees opschrijft, tafeltennis en een symposium aan de Erasmus Universiteit.

Website RCNY (Rotterdam Chinese New Year)

 

Inmiddels heb ik een aardig archief opgebouwd als het over het vieren van Chinees Nieuwjaar gaat. Over hoe Chinees Nieuwjaar in China wordt gevierd, kun je alles lezen in de blogs die ik hier in voorgaande jaren over schreef:

(2012) Het jaar van de Draak
(2013) Het jaar van de Slang
(2014) Het jaar van het Paard
(2015) Het jaar van de Geit
(2016) Het jaar van de Aap
(2017) Het jaar van de Haan
(2018) Het jaar van de Hond

 

Allemaal een gelukkig jaar van het Varken toegewenst!

 

Deze telling is wat kort door de bocht. Chinese sterrenbeelden worden berekend volgens de maankalender, waarbinnen een jaar begint en eindigt tussen 21 januari en 20 februari. Mensen die voor het nieuwe maanjaar zijn geboren vallen qua běnmìngnián dus in het voorgaande jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.