Zhaojiatai, een verlaten dorp buiten Beijing

1

(182) Verlaten dorp

Zhàojiātái is een dorp in Méntóugōu, een buitendistrict van Beijing. De naam betekent letterlijk: “Platform van de familie Zhao”. Een duidelijke naam, omdat het dorp op een bergplateau ligt en de eerste inwoners de achternaam Zhào hadden.

Omdat aardverschuivingen in het regenseizoen het te gevaarlijk zouden maken om in Zhaojiatai te blijven wonen, is in 1996 begonnen met de relocatie van alle inwoners. Dit duurde in totaal acht jaar. Inmiddels is het dorp volledig verlaten. Slechts twee woningen zijn nog bewoond, door mensen die door de overheid zijn aangesteld om een oogje in het zeil te houden. Ze hebben het erg rustig, want het dorp is verder uitgestorven.

Dat maakt het niet oninteressant om een bezoekje aan Zhaojiatai te brengen, integendeel!

(182) Verlaten dorp-08

Zhaojiatai heeft een geschiedenis van ruim 600 jaar en dat is goed te zien. er is onregelmatige stenen bestrating en de huizen zijn van steen, gebouwd rondom een binnenplaats. Veel van de dakpannen zijn natuurlijke leisteen, die in de buurt gevonden wordt. Het land rondom het dorp is niet bijzonder vruchtbaar, de inwoners verbouwden voornamelijk walnoten en persimoen.

(182) Verlaten dorp-03

(182) Verlaten dorp-02

De huizen lijken soms gehaast verlaten te zijn, met achterlating van gebruiksvoorwerpen. In een ruimte die als leslokaal dienst deed hangt nog een vergeelde poster aan de muur die rituelen rondom Chinees Nieuwjaar verbeeld, en de leus “Hǎohǎo xuéxí tiāntiān xiàngshàng!”, wat “Leer hard, maak iedere dag vooruitgang!” betekent.

(182) Verlaten dorp-05

(182) Verlaten dorp-06

(182) Verlaten dorp-07

In oude dorpen kom je ook altijd Maoïstische leuzen uit de Culturele Revolutie tegen. Op deze muur staat: “Voorwaarts door het gedachtengoed van Mao Zedong!”.

(182) Verlaten dorp-04

Tijdens de Sino-Japanse oorlog is Zhaojiatai verschillende keren aangevallen door de Japanners. De bewoners hebben daarom schuilkelders en tunnels gebouwd, die nog steeds toegankelijk zijn – mits je ze weet te vinden! Zie hier hoe je via zeer smalle steegjes en bochtjes bij een schuilkelder komt. Van links naar rechts zie je naast het huis een bijna onopmerkbaar gangetje, als je dat vervolgens doorloopt kun je nog een keer de bocht om en zie je de ingang van de schuilkelder.

(182) Verlaten dorp-01

Als je graag van de gebaande paden gaat is Zhaojiatai een perfecte bestemming; je hebt het dorp bijna zeker voor jezelf alleen. Je ziet er traditionele architectuur en bezoekt een dorp zonder opsmuk, eenvoudig en zoals het is. Als je er rondloopt waan je jezelf niet alleen alleen op de wereld, je ervaart ook goed hoe het leven in de bergen buiten Beijing vroeger geweest moet zijn.

(182) Verlaten dorp-09

Zhàojiātái ligt ca. een uur rijden buiten het centrum van Beijing en is bereikbaar via de weg X004. Het dorp is vrij toegankelijk maar het is raadzaam om er met een gids heen te gaan. Beijing Hikers organiseert soms hikes waarbij het verlaten dorp en de nabijgelegen Tanzhe Tempel worden bezocht.

One comment on “Zhaojiatai, een verlaten dorp buiten Beijing

  1. Miranda schreef:

    Heel Leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.