2015: Het jaar van de geit (+ recept!)

2

(141) 2015 Het jaar van de geit

Na het jaar van de draak (2012), de slang (2013) en het paard (2014) gaan we in de nacht van 18 op 19 februari in China het jaar van de geit in. Wat doen we met Chinees nieuwjaar? Op de trein naar Beijing stappen (door de verhuizing naar Wuhan zijn wij nu ook overgeleverd aan het reizen tijdens de grootste volksverhuizing aller tijden), en jiăozi eten!

In het noorden van China worden jiaozi met nieuwjaar door de hele familie samen gemaakt. De moeder des huizes maakt meestal de vulling, en de andere familieleden vullen samen de deeglapjes. Jiaozi zijn rond en gevuld, en symboliseren daarmee het volmaakte samenzijn van de hele familie met nieuwjaar. Het is één van de belangrijkste tradities (naast vuurwerk afsteken, nieuwjaarsspreuken aanplakken en rode kleding dragen).

Hoe maak je lekkere jiăozi? Vandaag speciaal voor jullie het recept van Zhang Yang’s moeder voor mijn persoonlijke favoriet: jiăozi met een vulling van shii-take en ei, om het nieuwe maanjaar te vieren.

Recept voor Chinese dumplings (jiăozi)

Benodigdheden voor ca. 50 dumplings (4 personen):

Een pak dumplingvellen (bij iedere Chinese toko in de diepvries te vinden, zie hier), 100 gram shii-take, 4 eieren, 3 lente-uitjes, ca 2 cm verse gember, 1 eetlepel sesamolie, een flinke snuf zout, zonnebloem- of pindaolie om in te bakken.

Bereidingswijze:

De vulling: Snijd het hardste deel van de stelen van de shii-take, veeg schoon, blancheer 1 minuut en laat uitlekken. Snijd de lente-ui fijn en rasp de gember. Kluts de eieren in een kom. Verhit olie in een pan, bak de gember en lente-ui kort, voeg het ei toe en bak tot een fijn roerei. Laat afkoelen. Snijd de gekookte shii-take in piepkleine blokjes en meng met het ei. Breng op smaak met sesamolie en zout. Wees niet te zuinig met het zout, je proeft het minder nadat de jiaozi gaar zijn en moet dus meer gebruiken dan je gewend bent in de Nederlandse keuken. Proef of de vulling op smaak is en laat volledig afkoelen voordat je de jiaozi gaat vullen.

Jiaozi vouwen: Omdat dit duidelijker is als je het ziet, verwijs ik graag deze stap voor stap uitleg:

(141) 2015 Het jaar van de geit-1

En naar dit filmpje (vanaf 2 min):

Jiaozi koken: Je kunt jiaozi stomen of bakken, maar met Nieuwjaar eten we ze op de traditionele manier en dat is gekookt. Omdat er in Zhang Yang’s moeders jonge jaren nog geen kookwekkers in de meeste Chinese huishoudens waren, heeft ze daar een traditionele manier voor waarmee het naar haar zeggen niet mis kan gaan:

Breng in een ruime pan water aan de kook. Voeg als het water kookt een deel van de jiaozi toe, zorg dat er meer dan genoeg ruimte in de pan is zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Laat het water opnieuw koken en voeg dan een scheut koud water toe. Herhaal dit twee keer, zodat je in totaal drie keer nieuw water toevoegt en het water opnieuw aan de kook brengt. Als het water voor de derde keer kookt zijn de jiaozi klaar. Herhaal dit met de rest van de jiaozi.

Jiaozi eten: Dip de jiaozi in Chinese azijn, eventueel aangemaakt met chili-olie of fijngehakte knoflook. Jiaozi zijn op zich een vullende maaltijd, maar het is lekker om er een of twee koude gerechten bij te eten. Bijvoorbeeld komkommer met knoflook en groene sojabonen.

2 comments on “2015: Het jaar van de geit (+ recept!)

 1. Yvon schreef:

  En nu heb ik dus zin in jiaozi. Als ik terug ben dan maar weer eens naar het jiaozi-restaurant in ‘die ene hutong’. Ik ben de naam kwijt, maar ik weet hem wel te vinden 😉
  Tot gauw!

 2. John schreef:

  Dat gaan we natuurlijk proberen! Ik zal deze keer niet te zuinig doen met het zout.
  Dank voor het recept.
  Pap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.