Twee seizoenen heeft een jaar

4

Van jongs af aan heb ik duidelijk geleerd hoe de jaargetijden en seizoen in elkaar steken. “Vier seizoenen heeft een jaar” zongen Bassie en Adriaan in 1985, en hoewel het in Nederland soms nog even hard kan gaan vriezen als het eigenlijk bijna lente zou moeten worden, of de regen die zo kenmerkend is voor de herfst ook gerust een hele zomer neer kan vallen; over het algemeen kun je lente, zomer, herfst en winter in Nederland duidelijk van elkaar onderscheiden.

Hoe anders ligt dat in China. De naam van Chinees Nieuwjaar (Chūnjié) betekent letterlijk Lentefeest, en zodra het nieuwe jaar hier op 23 januari was begonnen zei men: de lente zal nu snel beginnen. Ik dacht: jullie kunnen me wat, het is 23 januari en mijn tenen vriezen er bijna vanaf. Maar inderdaad, vlak na het Nieuwjaar raakte de allerergste kou uit de lucht en voelde je dat de winter gauw voorbij zou zijn. Dat de winter hier voorbij is betekent trouwens niet dat er een lente naar ons begrip begint. Lente houdt hier in dat de zomer heel snel zal beginnen. In letterlijk één dag tijd gaat het van ’s nachts onder het vriespunt tot overdag 20°C, en die dag was gisteren. Stond ik eergisteren ’s ochtends nog te klappertanden bij de bushalte, gisteren wilde ik ’s middags mijn jas uitdoen toen ik op straat liep omdat het zo aangenaam warm was.

Hoe ze ieder jaar weer zo precies weten wanneer het weer om zal slaan is mij een raadsel, maar het is aardig accuraat. Zo weet ik nog goed hoe een docent me een paar jaar geleden op een mooie dag in oktober vertelde dat ik het bloesje met korte mouwen dat ik droeg de week daarna absoluut niet meer zou kunnen, omdat het dan veel te koud zou zijn. Het was toen nog lekker nazomerweer maar hij had gelijk: een paar dagen later kwam er een wind opzetten die de winter naar Beijing bracht.

Dat hier duidelijk is wanneer de zomer begint en wanneer die overgaat in de winter heeft een ander voordeel. De meeste gebouwen in China hebben geen individuele verwarming, maar een centraal systeem waar de meeste kantoor- en flatgebouwen op aangesloten zijn. De verwarming gaat aan op 15 november en uit op 15 maart. Je kunt dus niet zelf kiezen wanneer je hem aan of uit wilt zetten, ook kun je niet zelf de temperatuur bijstellen. Dat lijkt onhandig maar in de Chinese praktijk valt het best mee. Tegen 15 november is het ieder jaar inderdaad weer koud genoeg om de verwarming aan te zetten, en rond 15 maart kan hij ieder jaar weer uit.

4 comments on “Twee seizoenen heeft een jaar

 1. Lydia schreef:

  In het zuiden is het ontbreken van centrale verwarming wel lastig, zeker in januari!

 2. Harry en Petra schreef:

  Zo zien we maar dat er toch meer overeenkomst is tussen China and de VS als men denkt. In het MiddenWwesten heerst een dergelijk klimaat. Alles of niets zo te zeggen.

 3. Kees schreef:

  soms gaan dingen nét andersom dan je zou verwachten; het kan toch ook zo zijn dat de seizoenen in China dermate regelmatig en voorspelbaar zijn dat de verwarming daarnaar geregeld wordt! hadden wíj maar zo’n regelmatig en voorspelbaar klimaat. nee, zo gek is dat nog niet, seizoenverwarming. maar wél altijd een warme trui bij de hand, natuurlijk.

  Kees

 4. John van de Bovenkamp schreef:

  Een paar jaar geleden nog verbaasde je je over het “zomaar” uitschakelen van de stadsverwarming in Beijing. Nu blijkt dat dit dus niet zomaar is. Toch wel handig, zo’n voorspelbaar klimaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.