Bamboe eten (+ recept!)

2

Als je in Nederland denkt aan bamboescheuten, dan zijn dat vaak de kleine blikjes met rechthoekige stukjes bamboe, die je in iedere Nederlandse supermarkt kunt krijgen. In China wordt bamboe echter anders gegeten. Namelijk de hele scheut, het deel van de jonge bamboe dat net boven de grond uitkomt.

In Nederlandse toko’s heb ik nog nooit verse bamboe gezien, je kunt bamboe hier doorgaans ingeblikt en ingemaakt in plastic krijgen. Zie hier meer informatie.

Bamboe is een verfrissende groente die je op veel manieren kunt bereiden. Je kunt het simpelweg meewokken in een gerecht met andere groenten, en in China zijn gebakken reepjes varkensvlees met bamboe een populair gerecht. Zelf eet ik onderstaande variant graag. In het Chinees heet dit lěngbàn sǔnjiān, heel letterlijk vertaald ‘koud gemixte’ bamboescheuten. ‘Koud gemixt’ is de Chinese verwoording van gerechten die we hier salade noemen. Daarom noem ik het hier ‘Chinese bamboesalade’. Een smakelijk en verfrissend bijgerecht!

Zoals bij alle Chinese gerechten geldt dat de hoeveelheden afhangen van je eigen smaak. Eet je liever iets pittiger, zouter of met meer smaak, doe er dan een flinkere scheut in dan wanneer je liever iets milder eet.

Recept voor Chinese bamboesalade

Benodigdheden voor een bijgerecht voor 4 personen: 1 pak hele bamboescheuten (sǔnjiān), 1 hele lente-ui, 1-2 teentjes knoflook, een scheut sesamolie, een scheut rode peperolie, een scheut sojasaus,  een flinke snuf zout, een flinke snuf suiker, sesamzaadjes (optioneel).

Bereidingswijze: Laat de bamboe uitlekken. Breng water aan de kook en blancheer de bamboe kort (om de smaak van de pekel er enigszins uit te krijgen). Snijd ondertussen de lente-ui en de knoflook fijn. Laat de bamboe opnieuw uitlekken en snijdt dan in dunne reepjes. Doe de gesneden bamboe in een grote kom en voeg alle andere ingrediënten toe. Meng alles goed. Serveer de bamboesalade op een mooie bord of schaal. Om de smaken beter in te laten trekken, maak je de salade minstens een uur voor serveren. Bestrooi vlak voor serveren eventueel met sesamzaad en wat achtergehouden fijngesneden groen van de lente-ui.

Benieuwd naar andere eenvoudig te bereiden recepten uit de Chinese keuken? Zie hieronder recepten die ik eerder publiceerde.

1) Chinese gembercola & cola-kip
2) ‘Hipstersnack’ groene sojabonen
3) Chinese kool op z’n Chinees
4) Jiăozi (dumplings)
5) Règānmiàn (Wuhannese noedels)
6) Zoete soep voor na de bevalling (zuòyuèzi recept)
7) Gebakken tofu puffs met paprika & salade van komkommer en enokitake

2 comments on “Bamboe eten (+ recept!)

  1. John schreef:

    Maar niet in de war raken met asperges…

  2. Els schreef:

    Het lijkt me heerlijk, dit recept, en het is jammer dat we in Nederland de bamboescheuten niet kunnen kopen. Anders zou ik het graag proberen.
    Els

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.