Compenseren

1

(40) Compenseren

Iedere keer als er een Chinese feestdag aankomt, verheugt het hele land zich op een aantal vrije dagen. Dat zijn er drie (per feestdag) voor het Voorouderfestival, de Dag van de Arbeid, het Drakenbootfestival en het Midherfstfestival. Twee keer per jaar wordt er met veel bombarie een hele week vrij aangekondigd: voor Chinees Nieuwjaar en voor de Nationale dag van de Volksrepubliek. Nederland kent slechts 8 officiële vrije feestdagen, waarvan een aantal ook nog eens in het weekend valt. China is blijkbaar echt een waar arbeidersparadijs met zoveel vrije dagen!

Niet dus. China kent het grootste aantal arbeidsmigranten ter wereld, mensen die vaak duizenden kilometers bij hun thuis vandaan werken in de grote steden. Om deze migranten de kans te geven hun familie op te zoeken tijdens feestdagen, schuift de Chinese overheid graag met werkdagen om een aantal aansluitende dagen vrij te kunnen geven. De extra vrije dagen die je zo rondom een feestdag krijgt, worden gecompenseerd door te werken in het weekend voorafgaand of volgend op de feestdag. Daarbij houden Chinezen zichzelf graag een beetje voor de gek. Zo roept iedereen al wekenlang verheugd dat we met Chinees Nieuwjaar een week vrij zijn: van 9 t/m 15 februari! Dat 9 en 10 februari weekenddagen zijn en dat iedereen wordt geacht op zaterdag 16 en zondag 17 februari  te werken, zeggen ze er voor het gemak niet bij.

De ‘drie dagen’ vrij voor de meeste feestdagen is dus feitelijk maar één vrije dag, omdat je de twee dagen die je aansluitend op de feestdag ‘vrij krijgt’ in het weekend compenseert. En de ‘week vrij’ waar Chinezen zo reikhalzend naar uitkijken, bestaat eigenlijk uit slechts drie vrije dagen. Het is natuurlijk heel mooi dat de overheid arbeidsmigranten de gelegenheid geeft hun familie te bezoeken tijdens feestdagen door te schuiven met werkdagen maar geloof mij: na een paar ‘vrije dagen’ zeven dagen aansluitend moeten werken is geen pretje.

Als je Chinezen echter aanspreekt op deze – verklaarbare maar in onze ogen toch bedenkelijke – constructie, zien zij het vreemde er niet van in. Want zo gaat dat nu eenmaal in China.

One comment on “Compenseren

  1. GoYvon schreef:

    Ja, is het geen enorme luxe, zoveel dagen vrij? Ik kan er nog steeds niet aan wennen… Gelukkig heb ik 5 extra vrije dagen en 2 daarvan heb ik dus de 16e en 17e ingepland!

    Fijne vakantie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.