Over de grens: Judith in Beijing

1

(97) Gastblog GoYvon

Regelmatig vragen mensen me meewarig of ik het nog wel volhoud, met al die luchtvervuiling. Of met alle voedselschandelen die in China steeds weer de kop opsteken. En daar heeft men een punt, want aan wonen in Beijng kleven een aantal belangrijke nadelen die ik helaas ook niet kan ontkennen.

De luchtvervuiling kan hier echt erg zijn, daarnaast regent het ’s winters niet en is de lucht zo droog dat het letterlijk pijn aan je huid kan doen. ’s  Zomers is het snikheet en ’s winters is het steenkoud, de stad ligt op een hoogvlakte met vrijwel geen natuurlijke watertoevoer. Inderdaad, Beijing heeft haar natuurlijke kenmerken niet echt mee. Daarnaast is het een bijzonder grote en drukke stad, met veel migrantenarbeiders, waardoor het op straat chaotisch kan zijn, en waardoor het op veel plaatsen ook niet al te schoon is.

Ondanks alle bovenstaande ‘ellende’ kom ik al bijna tien jaar met veel plezier in Beijing en heb ik  hier in totaal ruim 4 jaar gewoond, waarvan nu ruim 2 aaneengesloten. En ik voel me hier op mijn plaats, vermaak mezelf prima en woon hier goed. Wat maakt in Beijing wonen zo geweldig dat het opweegt tegen alle bovenstaande minpunten? Nou, onder andere het volgende…

  • China is een land vol mogelijkheden. Zeker als je de huidige arbeidsmarkt in Nederland vergelijkt met die in China, komt Nederland er maar bekaaid vanaf. Over het algemeen krijg je als westerling in China op jonge(re) leeftijd een baan met meer verantwoordelijkheden dan in Nederland. Ik heb hier een interessante baan binnen een vooraanstaande organisatie waarvoor ik veel mag reizen en – ook niet onbelangrijk – waarin ik mezelf kan ontwikkelen. Ik betwijfel of ik in Nederland op dit moment in mijn carrière een baan zou kunnen vinden op hetzelfde niveau.
  • Wonen in China is geen dag hetzelfde omdat het land nog steeds volop in ontwikkeling is en soms maar met moeite richting vindt. Dingen die in Nederlandse ogen absurd zijn kom je hier overal tegen, tot in de kleinste details van het alledaagse leven. Dat maakt leven in China enerverend, en na hier een poosje te hebben gewoond lijkt Nederland maar saai, en vrijwel stil te staan.
  • Beijing is een bruisende stad, waar de balans tussen traditioneel Chinees en modern goed in evenwicht is. Waar Shanghai naar mijn smaak te westers is, heeft Beijing zich op een hele Chinese manier tot een moderne stad ontwikkeld. De Chinese muziekscène is hot & happening in Beijing en door de hele stad heen vind je cultuurhistorie. Daarin is voor mij het meest bijzondere niet het grootste werelderfgoed zoals de Chinese Muur en de Verboden Stad (hoewel deze natuurlijk wel indrukwekkend zijn!), maar vooral de kleine verstopte tempels en de nauwe steegjes waar de oude bevolking woont (hutongs).
  • Beijing is een stad waar je volledig jezelf kunt zijn, ongeacht wie je bent en waar je vandaan komt. Of je nu een feestbeest bent, van hiken en het buitenleven houdt (wat je vlak buiten de stad al vindt), een cultuurfreak bent of juist een streberige student; in Beijing vindt je zeker weten gelijkgestemden en meer dan genoeg activiteiten om jezelf in te ontwikkelen. Niemand hoeft zich hier te vervelen of buitengesloten te voelen, omdat zowel de expat-gemeenschap als de Chinese bevolking superdivers is en heel open.

Natuurlijk zijn er ook niet-China specifieke nadelen aan wonen in het buitenland. Zo mis ik mijn familie en vrienden in Nederland, de IJsselmeerdijk en tosti’s met kaas. Maar ik weet ook dat China op dit moment de beste plaats is om mezelf te ontwikkelen, dus gaan we daar nog even mee door. Voorlopig althans, want voor altijd onder deze dikke smogdeken blijven wonen, dat ben ik dan ook weer niet van plan.

Deze post is een gastblog voor GoYvon.com en werd gepubliceerd op 1 mei 2014.

One comment on “Over de grens: Judith in Beijing

  1. John en Gertruud schreef:

    Dat is in ieder geval duidelijk|

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.