De Qīngniánhú waterwereld

8

(112) Qingnianhu

Als ik aan Zhang Yang vraag “Zullen we dit weekend naar het Qīngniánhú zwembad gaan?” kijkt hij me meestal verbaasd aan en zegt “Dat is toch geen zwembad, dat is een waterwereld!”. Laten we dus duidelijk zijn: in China is een zwembad (yóuyǒngguǎn) een gebouw waar je leert zwemmen of baantjes trekt. Als je in de zomer buiten verkoeling zoekt, van glijbanen houdt of met je kinderen naar een peuterbad wilt, ben je aanwezen op de zogeheten ‘waterwereld’ (shuǐshàng shìjiè).

De Qīngniánhú ‘waterwereld’ is een buitenzwembad, centraal gelegen in Beijing maar wonderbaarlijk genoeg niet bekend bij het grote publiek. Zhang Yang kent het omdat hij er vroeger om de hoek woonde. Volgens hem kennen mensen het zwembad alleen als ze zelf uit die wijk komen, of via-via. Je komt er dus niet veel Chinezen tegen die niet uit Beijing komen, en ook niet veel buitenlanders.

Ik hoor jullie nu denken: “Het zal wel, ik heb foto’s van Chinese zwembaden gezien en daar wil ik van z’n lang-zal-ze-leven niet heen!” Ook ik zie iedere zomer tijdens de komkommertijd dit soort foto’s voorbij komen in het nieuws (zie hier en hier). Maar geloof me: het is heerlijk om tijdens de hete Beijing zomers op fietsafstand(!) een buitenzwembad te hebben waar je normaal kunt zwemmen(!), niet anderhalf uur hoeft te wachten om van de glijbaan af te gaan(!) en waar het niet vies is(!), maar redelijk schoon naar westerse begrippen en bijzonder schoon naar Chinese begrippen.

Het Qīngniánhú zwembad is niet te groot en niet te klein, er zijn vier glijbanen (waarvan er altijd maar twee in gebruik zijn, vraag me niet waarom), een peuterbad en genoeg plek om je handdoek uit te slaan en te zonnebaden (op smogvrije dagen in het in het zwembad nóg rustiger, omdat Chinezen niet bruin willen worden).

(112) Qingnianhu-2

(112) Qingnianhu-3

Je kunt er geen tosti’s, chips en snoepzakken krijgen zoals in Nederlandse zwembaden, maar saté (chuàn) gemaakt van van alles en nog wat (bijvoorbeeld verschillende soorten vlees, inktvis, paddenstoelen), ijsjes, broodjes Döner (ja, echt!) en natuurlijk jiānbǐng.

(112) Qingnianhu-4

Een toegangskaartje voor volwassenen is slechts 40 yuán (nog geen vijf Euro), een kinderkaartje kost 30 yuán. Maar om geld te besparen blijven veel moeders achter het toegangshek staan. Ze passen op de kleren van hun kroost (dat scheelt immers de huur van een kluisje) en door de spijlen kunnen ze hun kinderen drinken aangeven.

(112) Qingnianhu-5

Het zwembad weerspiegelt de Chinese samenleving bijzonder goed: meisjes poseren semi-professioneel voor foto’s die ze met hun smartphone maken en dikke ‘kleine keizers‘ komen in een zwembroekje nog beter tot hun recht.

(112) Qingnianhu-1

De Qingnianhu Waterwereld ligt in het Qingnianhu Park en is van 1 juni tot 1 september geopend van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds. Kaartjes kosten ¥30 (kinderen) en ¥40 (volwassenen). Adres: de ingang is aan het einde van de Qingnianhu Nanjie.

8 comments on “De Qīngniánhú waterwereld

 1. goyvon schreef:

  Volgend weekend misschien maar eens proberen, wat verkoeling in deze hitte kan geen kwaad.
  Is dit hetzelfde zwembad als waar Eugene een foto van plaatste? Of was hij ergens anders?

 2. Janske schreef:

  Wat leuk zeg!!! En super typisch weer.

 3. Esther schreef:

  Het is inderdaad meer een ‘onderwaterwereld’ dan een zwembad. Nu maar hopen dat zo weinig mogelijk mensen weten dat het er is.

 4. Lydia schreef:

  Met je enthousiaste aanprijzing zit het volgend jaar vast vol met Nederlanders 😉

 5. John schreef:

  meester Bart zou jaloers zijn….

 6. Ilja Schreinemakers schreef:

  Heerlijk! Ziet er zowaar rustig en gezellig uit. x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.