Over hoe ik aan drie mondmaskers kwam

6

(113) Mondmaskers

Het mag duidelijk zijn dan een groot nadeel aan wonen in China de luchtvervuiling is. Net zoals de overbevolking en de waterkwaliteit vond ik altijd dat dit iets is wat je maar voor lief moet nemen: als buitenlander kom je hier immers vrijwillig wonen, dan moet je ook de nadelen accepteren. Toen ik in 2005 voor het eerst in Beijing kwam was wel bekend dat het slecht gesteld is met de luchtkwaliteit, maar erg dramatisch deed men daar niet over. In een grote, ontwikkelde stad met veel industrie is er nu eenmaal vervuiling. Soit.

Maar anno 2014 kun je niet meer om de nadelen heen. Of het nu komt omdat de vervuiling in de afgelopen tien jaar echt zo is toegenomen of dat mensen zich nu meer bewust zijn van de gevolgen weet ik niet zeker, maar de onderwerpen ‘gezondheid’ en ‘luchtvervuiling’ zijn momenteel hot & happening in China. Mensen zijn zich extra bewust van de hoogte van de verontreiniging door de luchtkwaliteitsmeter van de Amerikaanse ambassade en handige apps waarmee je de waarden per uur bij kunt houden. Zo bouwde het Dulwich College Beijing een heuse bubbel om haar sportplaats heen zodat de leerlingen in een ruimte met luchtfilters kunnen sporten, weet iedereen hier direct waar je het over hebt als je over PM2.5 deeltjes praat en zijn mondmaskers een vast onderdeel van de garderobe van iedere expat geworden.

Ik vond dat als je hier als buitenlander naartoe komt, je een negatieve houding hebt als je met zo’n masker rond gaat lopen. Het komt toch ietwat vijandig over, als je het draagt kun je niet communiceren en het straalde voor mij uit: Ik ben een kolonialistische expat die alles in China vies en onhygiënisch vindt en dit masker is voor mij een goede manier om mijzelf nog eens extra van de samenleving af te sluiten.

Maar wat doe je als de horrorberichten over het inademen van fijnstof gestaag toenemen, als ook steeds meer Chinezen een masker gaan dragen en je iedere dag door de smog naar je werk fietst? Door dat werk kwam ik in contact met een hip bedrijf dat ook mondmaskers verkoopt, en zo ben ik toch overstag gegaan. Ik dacht: laten we het gelijk goed doen en een Respro masker kopen. Die claimen als enige de gevaarlijke PM2.5 deeltjes niet door te laten, en als je dit type masker draagt lijk je ook nog eens op Darth Vader. En dan gelijk maar in een leuke kleur, want grijs hebben we hier al genoeg met al die smog:

(113) Masker-1

Maar wat blijkt? Zo’n Respro masker zit helemaal niet lekker. Het gaat met klittenband achter je hoofd vast, moet precies op z’n plek zitten om luchtdicht te zijn (en dus effect te hebben) en in de zomer zweet je als een otter onder dat masker. Omdat ik nog steeds niet te vijandig over wil komen droeg ik het alleen op de fiets en als de luchtvervuiling 200+ was, maar zelfs dan nog droeg ik het niet graag. Toen ik onlangs hip bedrijf #2 ging interviewen over hun intellectueel eigendom zag ik dat het ook anders kan. Vogmask verklaart ook één van de weinige maskers te zijn dat PM2.5 deeltjes niet doorlaat, en hun maskers zien er een stuk vriendelijker uit dan die van Respro. Daarnaast zijn ze ook nog eens modieus:

(113) Masker-2

Dus nu ben ik adequaat beschermd tegen ieder niveau van vervuiling. De Vogmask zonder ventiel is voor dagelijks gebruik (behalve op die zeldzame dagen dat de lucht staalblauw is, dan geniet ik van de mogelijkheid tot volledig vrijuit ademen), de Vogmask met ventiel draag ik als de meter boven de 150 uitkomt en de Respro op die dagen dat de meters ‘onmeetbaar’ aangeven.

Blijkbaar ben ik nu dan echt uit de ontkenningsfase.

6 comments on “Over hoe ik aan drie mondmaskers kwam

 1. Shanti schreef:

  Helaas moet ik je nogmaals uit een ontkenningsfase helpen 😉 https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/mondmasker-tegen-fijnstof-zinloos

 2. Henriette schreef:

  Welke maat vogmask heb jij? Een L? Ik kan ze via amazon.uk het gooedkoopste aanschaffen denk ik. Alvast bedankt! Leuk stukje van je. Ik ben ook in Bejing geweest daar was het echt erg soms!

 3. Henriette schreef:

  Kan je goed ademen in de vogmask zonder ventiel? Wordt die ook niet te warm? Ik wil ze ook hebben voor hier in Rotterdam!

  • Judith in China schreef:

   Dag Henriette, ik heb de grootste maat (volwassenen) ja. Het ademen gaat altijd wat minder makkelijk dan zonder masker, maar dat is juist omdat het helpt. Zelf kan ik er prima mee fietsen, een marathon lopen zou een ander verhaal zijn…

 4. Kai schreef:

  Al je drie foto’s zien er wel heel bijzonder uit. 🙂

 5. Lydia schreef:

  in die bovenste lijk je wel Hannibal Lecter 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.