2 snelle & makkelijke Chinese gerechten

1

Van alle dingen die ik zo nu en dan mis nu we niet meer in China wonen, is eten het meest basale. Toen ik in China woonde miste ik vers brood met kaas en aardappelschotel uit de oven, hier in Nederland mis ik Chinees eten. Iets met gras en dat het ergens anders altijd groener is.

Nu heb ik als voordeel dat Zhang Yang best aardig kan koken. En voor hem is koken Chinees koken. Gerechten die wat lastiger te bereiden zijn, of waarvoor de ingrediënten in Nederland niet verkrijgbaar zijn, krijg ik daarmee niet op mijn Nederlandse tafel, maar de eenvoudigere huis-tuin-en-keukengerechten (jiāchángcài), die eten we hier regelmatig.

Nu hoeft Chinees koken niet moeilijk te zijn, en als Zhang Yang in China is, dan helpen onderstaande gerechten mij om de ergste China-cravings te doorstaan. Beide gerechten zijn echt super eenvoudig te bereiden – zelfs de grootste keuken-kluns kan met deze gerechten nog uit de voeten. Voor een aantal ingrediënten moet je naar een Chinese toko, maar omdat je in alle grotere Nederlandse steden wel een buitenlandse supermarkt hebt, kun je deze gerechten in Nederland goed maken. Hier vind je een handige lijst van toko’s in Nederland.

Deze gerechten samen zijn, geserveerd met witte of gebakken rijst, een eenvoudige, mooi gebalanceerde, vegetarische, Chinese maaltijd.

Recept voor gebakken tofu puffs met paprika

Benodigdheden voor 2 personen: 1 zak tofu puffs (ook wel tofubeignets genoemd, dòufupāo), 1 rode of gele paprika, een paar Sichuan pepers naar smaak, 2 of 3 gedroogde rode pepers naar smaak, een flinke scheut Chinese sojasaus, 2 eetlepels sesamolie, snuf zout, zonnebloem- of pindaolie.

Bereidingswijze: Snijd de paprika in grove stukken. Laat een flinke scheut olie in een wok goed heet worden en voeg dan de Sichuan pepers en rode pepers toe. Verhit deze in de olie tot ze beginnen te verkleuren, laat ze niet zwart worden. Verwijder de pepers dan uit de pan en voeg direct de tofu puffs en paprika toe aan de hete olie. Bak deze omscheppend totdat de tofu puffs beginnen te verkleuren en de paprika bijna gaar is. Voeg dan de sojasaus en sesamolie toe, schep een paar keer om. Blus af met een scheut water, en laat de saus en het water bijna helemaal opnemen door de tofu.

Recept voor salade van komkommer en enokitake

Benodigdheden voor 2 personen: 1 bosje verse enokitake, meestal 200 gram (ook wel fluweelpootje genoemd, jīnzhēngū), 1 komkommer, het witte deel van 1 lente-uitje, 1 eetlepel rode peper-olie, 1 eetlepel sesamolie, een scheut Chinese azijn, een scheut Chinese sojasaus, snuf zout.

Bereidingswijze: Snijd de lente-ui in heel dunne reepjes. Schil de komkommer en snijd hem julienne, of maak slierten met een spiralizer. Doe de komkommer en lente-ui in een ruime kom en zet apart. Snijd de onderkant van de bos enokitake af en haal de paddenstoelen uit elkaar. Breng water aan de kook blancheer de enokitake. Laat afkoelen en uitlekken, en voeg dan bij de komkommer en lente-ui. Voeg de olie, azijn, sojasaus en een snuf zout toe. Meng goed, zorg dat de enokitake zoveel mogelijk los van elkaar blijft – ze hebben de neiging om één grote bal te vormen.

One comment on “2 snelle & makkelijke Chinese gerechten

  1. Machteld Stilting schreef:

    Superleuk dit. En fijn dat het vegarecepten zijn. Ik ga de gerechten maken. Dank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.