Winactie: Dochters van Mulan

11

(155) Winactie: Dochters van Mulan

Deze winactie is inmiddels gesloten.

Een groot verschil tussen de Nederlandse en Chinese maatschappij is dat we in Nederland heel vrij zijn in hoe we ons leven als individu inrichten. Daarmee doel ik op met wie je wilt samenleven en of je wilt trouwen en kinderen krijgen.

In China zijn die zaken allemaal vanzelfsprekend: trouwen doe je als man voor je 30e en als vrouw voor je 25e, snel na een huwelijk volgt een zwangerschap. Vrouwen die op hun 25e nog niet zijn getrouwd worden ‘etensrestjes’ genoemd, en de kans dat zij nog een leuke man vinden wordt met het jaar kleiner. Wanneer je als vrouw ruim een jaar na een huwelijk nog niet zwanger bent, krijg je herhaaldelijk de vraag wanneer de gezinsuitbreiding verwacht kan worden. Dit wordt niet als inbreuk op privacy gezien: de productie van nageslacht is in China een plicht aan de voorouders, dat heeft niets met vrije wil of privacy te maken.

Met dat in het achterhoofd rust er op zaken als homosekualiteit en transgenderisme een groot taboe. Hoewel ook China hier langzaam opener over wordt (zeker onder jongeren), blijft de druk van ouders en grootouders om te trouwen en nageslacht te produceren groot. Zo groot dat veel jonge homo’s en lesbiënnes hieraan toegeven, en hun eigen identiteit wegcijferen. Lees daarover meer in dit interessante artikel uit Vrij Nederland: ‘In China gaan homo’s en lesbo’s onderling schijnhuwelijken aan‘.

De rol van de vrouw in de Chinese samenleving was eeuwenlang vooral dienstbaar zijn aan de man en zoveel mogelijk zoons baren. Keizers hadden zoveel concubines dat veel van hen de keizer hun hele leven niet één keer zagen, en ook in het Confucianisme verult de vrouw duidelijk een ondergeschikte rol. Er zijn een aantal voorbeelden van sterke vrouwen in de Chinese geschiedenis waaronder Mulan, die vermomd als man de dienstplicht van haar oude vader vervulde. Deze voorbeelden zijn echter op één hand te tellen.

Tafeltenniskampioene Bettine Vriesekoop raakte tijdens haar training in China gefascineerd door de rol van de vrouw in de Chinese samenleving. Ze schreef daarover Dochters van Mulan, en sprak voor dit boek onder andere Chinese studentes, feministes, lesbiennes, een plastisch chirurg en een gender-deskundige. Volgens Vriesekoop vormen zij de voorhoede van een emancipatiegolf die na de opendeurpolitiek en de éénkindpolitiek in China op gang is gekomen. Maar hebben deze vrouwen werkelijk invloed? Is de seksuele revolutie aan de huidige generatie vrouwen voorbijgegaan, of zijn de dochters van Mulan bezig China te veranderen?

Wil je meer te weten komen over dit aspect van de Chinese samenleving en zou je Dochters van Mulan graag willen lezen? Dat is mooi, want van Uitgeverij Brandt mag ik één lezer blij maken met een exemplaar van dit boek. Wat moet je doen om kans te maken? Beantwoord de volgende vraag in een reactie onder deze post:

Wat betekent de Chinese uitdrukking ‘Jongens moet je opvoeden met weinig, meisjes met veel’?

Het antwoord dient correct te zijn en is te vinden in de recensie over het boek die op op China2025.nl werd gepubliceerd. Klik hier om de recensie te lezen.

Vergeet niet om bij je reactie een geldig e-mailadres achter te laten, zodat ik contact met je op kan nemen als je de gelukkige winnaar bent. Deze actie loopt tot zondag 24 mei 23:59 uur (Chinese tijd) en is open voor alle lezers van dit blog met een (post)adres in Nederland of België. De winnaar wordt gekozen via een radom generator en wordt met de eerstvolgende post bekend gemaakt.

Dochters_van_Mulan

11 comments on “Winactie: Dochters van Mulan

 1. Eric Wijnsma schreef:

  Hallo Judith, ik heb geen categorie Werken in China gevonden, vandaar hier mijn vraag. Wellicht ga ik begin volgend jaar in China trouwen en wonen. Ik heb al op internet het e.e.a. gelezen hieromtrent, maar hoe zit dat met het verkrijgen van een werkvergunning? Of kan ik voor het opstarten eerst ‘gewoon zo’ beginnen met privelessen Engels/Duits/Muziek? Of is het i.v.m.controles van de overhead oppassen om zomaar te gaan werken? In mijn situatie, zal dat in Dafeng zijn..(Jiangsu, Yancheng).
  En hoe zit dat met belasting e.d.? Gezondheidsverzekering e.d…
  Hoe heb jij dat gedaan? ik neem aan dat je ook een baan hebt?
  Dankje!
  Gr. Eric

 2. Aty Janzen schreef:

  Dat betekent dat jongens uit hun comfortzone gehaald moeten worden om hun wilskracht te ontwikkelen en meisjes moeten vooral veel ‘bitterheid eten,’ als voorbereiding op een dienstbaar bestaan.

 3. Bep Heutink schreef:

  ‘Jongens moet je opvoeden met weinig, meisjes met veel.’ Dat betekent dat jongens uit hun comfortzone gehaald moeten worden om hun wilskracht te ontwikkelen en meisjes moeten vooral veel ‘bitterheid eten,’ als voorbereiding op een dienstbaar bestaan.

 4. Pierre Peeters schreef:

  ‘Jongens moet je opvoeden met weinig, meisjes met veel.’ dat betekent dat jongens uit hun comfortzone gehaald moeten worden om hun wilskracht te ontwikkelen en meisjes moeten vooral veel ‘bitterheid eten,’ als voorbereiding op een dienstbaar bestaan.

 5. AR Neuteboom schreef:

  “Dat betekent dat jongens uit hun comfortzone gehaald moeten worden om hun wilskracht te ontwikkelen en meisjes moeten vooral veel ‘bitterheid eten,’ als voorbereiding op een dienstbaar bestaan.”

 6. Dat Chinese meisjes gevangen zijn in een maatschappij met strikte voorschriften en rolpatronen. Tenminste, dat maak ik op uit de recensie. Het lijkt mij een ontzettend interessant boek. Zeker omdat ik een week geleden een interview hield met als vraag wat het betekent om op een bepaalde plaats in de wereld geboren te worden. Dit is een goed, en wellicht schrijnend, voorbeeld hiervan.

 7. Yvon schreef:

  Helaas kan ik de recensie niet lezen vanuit China 😥 Iets met de WPKG redirect. IS de recensie van jouw hand? Wat vond je van het boek?

 8. inge van den berg schreef:

  Heel bijzonder boek en ingrijpend hoe het er in China aan toe gaat. De betekenis van Jongens moet je opvoeden met weinig en meisjes met veel is :dat jongens uit hun comfortzone gehaald moeten worden om hun wilskracht te ontwikkelen en meisjes moeten vooral veel ‘bitterheid eten,’ als voorbereiding op een dienstbaar bestaan. Gebrek aan keuzevrijheid bij de meisjes in een maatschappij met strikte voorschriften en rolpatronen. Emancipatie is daar nog ver te zoeken. Ik doe graag mee voor dit bijzondere boek.

 9. Kathleen Coopman schreef:

  Dat betekent dat jongens uit hun comfortzone gehaald moeten worden om hun wilskracht te ontwikkelen en meisjes moeten vooral veel ‘bitterheid eten,’ als voorbereiding op een dienstbaar bestaan.

 10. Fem Eggers schreef:

  Interessant onderwerp! (“etensrestje”, al met 25, au) Ik interpreteer uitdrukking en recensie als: een jongen moet je uitdagen, zodat hij om zich heen kijkt, zich ontwikkelt en wilskracht toont, bij een meisje moet je alles doen om te voorkomen dat ze dat doet, zodat ze klaar is om voor haar man te zorgen. Nu even het stuk in Vrij Nederland lezen!

 11. simone neefjes schreef:

  dat jongens uit hun comfortzone gehaald moeten worden om hun wilskracht te ontwikkelen en meisjes moeten vooral veel ‘bitterheid eten,’ als voorbereiding op een dienstbaar bestaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.