Wooncomplexen aanleggen in China

2

(190) Wooncomplexen aanleggen in China

In Wuhan wonen we in een groot, nieuw appartementencomplex dat nog geen drie jaar geleden is opgeleverd. Er is permanente bewaking en het ligt naast het nieuwe CBD, een zakendistrict waar hevig in wordt geïnvesteerd.

Je zou dus denken dat het complex van alle gemakken voorzien is en dat alles goed is uitgewerkt. Op het eerste gezicht lijkt dat ook zo. Als je echter een paar maanden in één van de gebouwen woont, beginnen kleine schoonheidsfoutjes op te vallen.

Zo hebben vrijwel alle bewoners van een goed appartement in China een auto. En daar hebben ze bij de aanleg geen rekening mee gehouden: de parkeergarages onder de gebouwen bieden niet genoeg ruimte aan alle auto’s. In Wuhan ziet men dat niet als een probleem, je parkeert je auto gewoon daar waar wél ruimte is. Bijvoorbeeld langs of midden op de stoep, of recht voor één van de toegangshekken:

(190) Wooncomplexen aanleggen in China-1

(190) Wooncomplexen aanleggen in China-5

Of langs en in het midden van de voornaamste inrit:

(190) Wooncomplexen aanleggen in China-4

Dit kan ontzettend irritant zijn, omdat je als fietser of voetganger jezelf langs alle auto’s heen moet wringen: de stoep en toegangshekken worden vaak volledig geblokkeerd.

Om te garanderen dat bewoners ook te voet of met de fiets het complex in kunnen, is de stoep bij de voornaamste ingang onlangs permanent afgezet met tape:

(190) Wooncomplexen aanleggen in China-2

Dat helpt, vooralsnog.

Waar ook niet over is nagedacht, zijn de stoepen. Die zijn mooi en hoog, maar er is vergeten om verlagingen aan te leggen waar je met een fiets, rolstoel of kinderwagen de stoep op kunt. En hoe krijg je een kinderwagen een stoep van 20 cm af en na het oversteken van de weg weer op?

Ook daar hebben ze inmiddels iets op gevonden:

(190) Wooncomplexen aanleggen in China-3

De toegangspoorten van het complex en de ingangen van de gebouwen gaan alleen open met een pasje. Bewoners krijgen per appartement één pasje uitgereikt, voor slechts 20 yuán (nog geen drie Euro) kun je een extra pasje bij laten maken. Nu hebben veel bewoners dat er niet voor over, waardoor hele families één pasje delen.

Bij de hoofdingang zit bewaking, die het hek open kunnen doen als je uitlegt dat je een bewoner bent of wie je komt bezoeken. Even omlopen voldoet dus.

Er is echter een ingang die dichter bij de openbare weg ligt dan de bewaakte ingang. En omdat veel bewoners niet alleen te gierig zijn om een extra pasje aan te schaffen maar ook te lui om een paar honderd meter om te lopen, gaan ze vaak gewoon voor dat hek staan wachten dat er iemand aankomt mét pasje, en lopen er dan snel achteraan naar binnen. Er staan regelmatig mensen voor deze ingang te wachten.

Het is natuurlijk totaal onbelangrijk, maar daar kan ik mezelf verschrikkelijk aan ergeren. Toen er onlangs een man of zes (!) voor die ingang stond toen ik aan kwam lopen, waarvan er één toen ze mij zag enthousiast uitriep “Zij heeft vast wel een pasje!”, heb ik rechtsomkeert gemaakt om de bewaakte ingang te nemen.

Ik had even geen zin om de makkelijke oplossing  te zijn voor de gierigheid en luiheid  van mijn medebewoners.

De winnaar van de winactie van vorige week is Hanneke! Hanneke, je hebt inmiddels bericht van me ontvangen. Uitgeverij de Geus zal de boeken direct naar je toesturen, veel leesplezier!

2 comments on “Wooncomplexen aanleggen in China

 1. John schreef:

  Het zijn toch ook altijd nog ontwikkelaars die alles moeten realiseren en dus (voor)financieren. Wellicht heeft dat er ook nog mee te maken. Uiteindelijk zal dit ongemak worden opgelost.

 2. Els schreef:

  .
  Aan logica voor het aanleggen van parkeerruimte ontbrak het bij jullie,maar ook in Antwerpen wordt momenteel veel gebouwd en ook hier vergeet men parkeerruimte te maken, tot woede van bewoners.
  Met groet,
  Els

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.