Een nieuwe uitdaging

12

(138) Een nieuwe uitdaging

Op de kop af drie jaar nadat ik mijn eerste post op JudithinChina plaatste heb ik vandaag voor jullie een grootse aankondiging: vanaf heden vind je hier geen wekelijkse berichten meer uit Beijing, maar vanuit de hoofdstad van de provincie Húběi en de belangrijkste stad in centraal China: Wǔhàn!

Geen zorgen, ik verwacht nog regelmatig naar Beijing te reizen, want met de uitbreidingen in het Chinese spoornetwerk ligt Wuhan voor Chinese begrippen niet ver bij Beijing vandaan: de snelste trein doet er ruim vier uur over.

Omdat Wuhan de meeste Nederlanders niet veel zegt, hier wat weetjes over de stad waar ik ga wonen en werken:

 • Wuhan is de hoofdstad van de provincie Húběi, heeft ruim tien miljoen inwoners en is daarmee ‘slechts’ half zo groot als Beijing.
 • Wuhan is een belangrijke transport-hub in centraal China en ligt ca. 1200 km ten zuiden van Beijing.
 • In Wuhan heb je de langste winkelstraat van China (1500 meter, die in slechts acht maanden tijd werd aangelegd), het eerste zeven sterren hotel in China, de grootste bioscoop in China (15 zalen met 3000 zitplaatsen), het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld (ontwikkeld door Nederlandse bedrijven!) en het op twee na hoogste gebouw ter wereld is er in aanbouw. Een hoop ‘grootsheid’ dus.
 • De enige stad in China naast Beijing waar er een muziekscène van formaat is, is Wuhan. Het is de tweede stad waar je je brood kunt verdienen als professioneel muzikant en waar een heel aantal bekende bands vandaan komen. Wuhan wordt ook wel de ‘punkhoofdstad’ van China genoemd.
 • In Wuhan komen twee rivieren samen (de Yangtze en de Han) en de stad heeft het grootste binnenlandse meer in China. Wellicht een aangename verandering na de droge hoogvlakte waarop Beijing ligt.
 • Door de rivieren is Wuhan in drie districten verdeeld: het zakencentrum Hankou, het oude industriële centrum Hanyang en het universiteits- en culturele district Wuchang. Ik zal in Hankou gaan werken en waarschijnlijk ook wonen.
 • Wuhan is één van China’s ‘drie ovens’ (sān dà huǒlú); steden waar het ’s zomers bijzonder heet en vochtig is. Daar staat tegenover dat het er nooit echt koud is, ’s winters is de laagste temperatuur net boven het vriespunt.
 • De enige keer dat ik (tot nu toe) in Wuhan was (2007), was het er in de zomer ruim 40°C en was de Yangtze rivier overstroomd. Dat laatste schijnt één keer in de zeventig jaar te gebeuren.
 • In 1927 was Wuhan tijdens het bewind van de Guomindang kort de hoofdstad van China. Een eer die Wuhan niet alleen draagt, want Xi’an, Nanjing en Chongqing waren ook ooit de Chinese hoofdstad.
 • Arnhem is een zusterstad van Wuhan en Gelderland is een zusterprovincie van Hubei.
 • We houden een studiootje aan in Beijing, omdat Zhang Yang niet helemaal uit Beijing weg kan, en ik (zeker in de hete zomers) ook wel eens een weekendje die kant op wil. Je zult hier dus berichten over Beijing blijven vinden, en ook de categorie Onontdekt Beijing blijft gewoon doorgaan!

12 comments on “Een nieuwe uitdaging

 1. Harmien schreef:

  Beste Judith,
  leuk om te lezen dat je in Wuhan bent beland. In 2009 zijn wij als gezin in Wuhan geweest om onze zoon op te halen. In mei was het daar toen al flink warm met een hoge luchtvochtigheids graad. Ik hoop dat jullie het naar je zin hebben.

 2. Harry schreef:

  Bedankt voor de informatie omtrend Wuhan.
  We wensen je succes.
  Petra en Harry

 3. Anton Lustig schreef:

  Judith en Zhang Yang, veel succes en plezier in China’s … punkhoofdstad!

 4. Fem Eggers schreef:

  Hee, wat spannend! Ben heel benieuwd naar je nieuwe omgeving. Fijn ook te weten dat er mogelijkheden liggen voor als je een carrière switch naar de punkwereld overweegt.. 😉 Grappig trouwens, die ‘korte’ afstand tot Beijing: ik merk ook in Duitsland (waar afstanden natuurlijk niet zo immens zijn als in China, maar nog steeds vele malen groter dan in NL) nog steeds dat ik als Nederlandse, in de ogen van anderen een tamelijk verknipt beeld heb van wat ‘ver’ is en wat niet.

 5. Janske schreef:

  Veel plezier en succes in Wuhan!! Wat ga je precies doen?

 6. John schreef:

  Lieve Judith en Zhang Yang,

  Heel veel succes met deze nieuwe uitdaging voor jullie beiden. We zijn natuurlijk zeer benieuwd naar je belevenissen in deze andere grote stad en kijken uit naar je blogs.

 7. Monique schreef:

  Klinkt geweldig allemaal! Groetjes

 8. adriennesimons schreef:

  Ik hoorde via Rutger van je nieuwe (professionele) uitdaging! Gefeliciteerd wat een mooi nieuw avontuur! Heel veel geluk in Wuhan!

 9. vegakookdagboek schreef:

  Veel succes! Ik was toen ik de kop las even bang dat je weg zou gaan uit China, en we je stukjes zouden moeten missen! 🙂 Hoe vindt Zhang Yang het om te verhuizen? Heeft hij veel contacten in de muziekscene daar?

 10. Renee schreef:

  Judith, heel veel succes en plezier in Wuhan. Een mooie nieuwe uitdaging! Waarschijnlijk tot snel in China.

 11. ans schreef:

  Heel veel succes Judith!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.