Het gaat de goede kant op met erfgoed in Wuhan!

(207) Erfgoed in Wuhan

Eerder las je hier hoe slecht het ervoor staat met erfgoedbehoud in China in het algemeen en in Wuhan in het bijzonder. Vorige week liep ik in Wuhan tegen iets aan waaruit blijkt dat het tij lijkt te keren: een mooi Europees gebouw uit begin 1900, in bijzonder goede staat, met daarin een galerie.

(207) Erfgoed in Wuhan-8

(207) Erfgoed in Wuhan-7

Het gebouw is nog helemaal intact en is van buiten leuk aangekleed met arty konijnen en een mooie muurschildering. De moeite van het bezoeken waard, leek mij. Voor het luttele bedrag van 10 yuán (€ 1.30) mocht ik naar binnen.

De entree was uitnodigend, in de hal vind je een winkeltje waar kunst en handgemaakte producten worden verkocht. Ook kun je er gratis een kop koffie, thee of sap drinken.

(207) Erfgoed in Wuhan-6

(207) Erfgoed in Wuhan-9

Eerlijk gezegd ging ik meer naar binnen om eens zo’n mooi gebouw in westerse stijl te bewonderen, dan om de tentoonstellingen te bekijken. Het oude deel van het district Hànkǒu staat vol met dit soort gebouwen, maar het overgrote deel verkeert in zeer slechte staat of is niet open voor het publiek. Deze galerie vormt een mooie kans om zo’n gebouw eens rustig van binnen te bekijken.

(207) Erfgoed in Wuhan-5

Het gebouw verkeert nog in de originele staat, met prachtige hardhouten vloeren. Ook andere details zoals betegeling, kozijnen en hardhouten trapleuningen zijn nog goed intact.

(207) Erfgoed in Wuhan-1

(207) Erfgoed in Wuhan-3

In verschillende kamers worden verschillende soorten kunst tentoongesteld, waaronder werk van opkomende Chinese schilders, schilderijen van architectuur in Wuhan en een aantal installaties, waaronder meer van de konijnen die we buiten al zagen.

(207) Erfgoed in Wuhan-4

Ook is het mooi dat de meeste orginele betegeling nog in zeer goede staat is. En dat buiten het gebouw authentiek en modern goed samenkomen in een mooie muurschildering.

(207) Erfgoed in Wuhan-2

Het gebouw stamt uit 1921 en deed toen dienst als woning van een rijke generaal of bestuurder. De galerie is opgezet door een Wuhannese alumna van de lokale kunstacademie. Ik vind het fantastisch om te zien hoe kunst en cultuur op deze manier samenkomen met Wuhan’s traditionele erfgoed.

Ben je toevallig eens in Wuhan en bezoek je het oude centrum van Hankou, kan ik een bezoek aan deze galerie zeker aanraden!

Ming 19 Art & Life Creative Space, Hankou Jiang’an Distrct, Mingxin Street #19-1
铭十九生活美学创享空间,武汉市江岸区铭新街19附 1号

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.