Judith in China op Backpackgek.nl

1

(223) Interview Backpackgek

Deze week interviewden Claudia en Freek van Backpackgek.nl mij over wonen en reizen in China. Lees hieronder het interview.

Wie ben jij en waar ben je nu?

Ik ben Judith, ik kom uit Noord-Holland, heb lang in Beijing gewoond en woon nu in Wuhan, een stad in China waar de meeste Nederlanders nooit van hebben gehoord. Er wonen echter 10 miljoen mensen en de stad groeit enorm snel, het officiële stadsmotto is dan ook: Wuhan, Different Every Day!

Hoe ben je in China terechtgekomen?

Ik heb Chinees en internationale communicatie gestudeerd in Maastricht en bezocht China voor het eerst in 2005. Daarna volgden er nog veel bezoeken. Het doel was soms reizen, soms studie, soms vrijwilligerswerk, maar meestal een combinatie van die drie. In januari 2012 ben ik weer teruggekeerd en heb ik eerst drie jaar in Beijing gewoond en gewerkt. Momenteel woon en werk ik in Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei in Centraal China.

Vertel, wat doe je in China?

Ik werk voor een Nederlands overheidskantoor dat bedrijven ondersteunt in hun internationale ambities. Daarnaast ben ik als Managing Editor en blogger actief voor het Nederlandse crowdblog China2025.nl. Eerder ben ruim zes jaar lang als redactielid verbonden geweest aan het tijdschrift China Nu.

Wat is jouw favo plek in het land?

De hoofdstad Beijing, omdat Beijing zich op een hele Chinese manier tot een moderne stad heeft ontwikkeld. Beijing is dè stad als je de Chinese muziekscène wilt leren kennen, en door de hele stad heen vind je cultuurhistorie. Daarin is voor mij het meest bijzondere niet het beroemde werelderfgoed zoals de Verboden Stad, maar vooral de kleine verstopte tempels en de nauwe steegjes waar de oude bevolking woont (hutongs). Ook kun je in de bergen rondom Beijing prima hiken; zo kun je snel even ontsnappen aan de hectiek van het wonen in een stad van ruim 21 miljoen mensen.

Wat is jouw beste tip voor reizigers die ook graag naar China willen?

Plan je reis vooral niet tijdens nationale feestdagen! Dan gaan de Chinezen massaal zelf op reis, waardoor het extreem druk is bij bezienswaardigheden.  De drukste perioden zijn de week van 1 oktober, als de oprichting van de Volksrepubliek wordt gevierd en de week van 1 mei, de Dag van de Arbeid. Zie hier voorbeelden van hoe je China niet wilt beleven als reiziger. Ook tijdens Chinees Nieuwjaar kun je reizen binnen China beter vermijden. Bij bezienswaardigheden is het dan niet druk, maar in die periode bezoeken Chinezen die in de grote steden werken hun familie op het platteland, waardoor treinkaartjes steevast al maanden van tevoren uitverkocht zijn en het onderweg extreem druk is.

Wat zijn de grootste verschillen die je tegenkomt?

China heeft de afgelopen jaren een snelle modernisering doorgemaakt. Veel plaatsen zijn daardoor vrij eenvoudig & comfortabel bereikbaar met de hoge snelheidstrein, je hebt ruime keuze uit (budget) hotels en in de steden spreken steeds meer mensen Engels. Als je echter graag off the beaten track reist en naar kleinere steden of het platteland reist, wordt de keuze minder en is enige kennis van de Chinese taal noodzakelijk. Als je geen Chinees spreekt kun je een point-it boekje meenemen.

Welke bestemming staat bovenaan jouw bucket list?

Ik heb veel van China gezien, maar ben nog nooit in Tibet en Xinjiang geweest. Twee gebieden waar een heel andere cultuur leeft, omdat er andere bevolkingsgroepen wonen en het landschap sterk verschilt van de rest van China. Xinjiang is een belangrijk onderdeel van de oude zijderoute. De bevolking is voornamelijk moslim en je vind er prachtige woestijnlandschappen. In Tibet vind je veel boeddhistische bezienswaardigheden en kilometers hoge bergtoppen. Helaas kan het lastig zijn om naar beide gebieden te reizen in verband met politieke gevoeligheden, maar ze staan absoluut bovenaan mijn bucket list in China.

Je kunt het interview hier teruglezen op de site van Backpackgek.

One comment on “Judith in China op Backpackgek.nl

  1. Esther schreef:

    Leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.