Op Nieuwjaarsbezoek

3

(193) Nieuwjaarsbezoek

Vandaag neem ik jullie mee op Nieuwjaarsbezoek; van Shāhé naar Chángxīndiàn, het district waar Zhang Yang’s moeder vandaan komt. We gaan langs bij oudste oom (dàjiù), tweede oom (èrjiù), oudste tante (dàyí), derde oom (sānjiù) en jongste oom (lǎojiù).

Het is een traditie om op de tweede dag van het nieuwe maanjaar op familiebezoek te gaan. Omdat we een paar maanden geleden getrouwd zijn, is het dit jaar extra belangrijk om bij alle broers en zussen van Zhang Yang’s moeder langs te gaan. Die hebben namelijk erg geholpen met de voorbereidingen van de bruiloft. Omdat Zhang Yang’s ouders uit verschillende districten van Beijing komen, regelden we een auto en gingen op één dag langs bij vier ooms en een tante.

08:00 uur: We vertrekken uit Shāhé en maken de tocht van een uur naar Chángxīndiàn. Het is erg rustig op de weg, meer dan de helft van de stadsbevolking is naar hun geboortestreek vertrokken om Nieuwjaar met familie te vieren.

09:00 uur: We komen aan in Chángxīndiàn en bezoeken eerst oudste oom. Deze is echter net een blokje om, dus gaan we gelijk maar verder naar jongste oom, die in dezelfde courtyard naast oudste oom woont.

Jongste oom heeft instant koffie gehaald omdat hij er vanuit ging dat ik als westerling vast liever koffie dan thee drink. Ik krijg er een hóngbāo van de vrouw van jongste oom. Het steegje dat naar zijn woning leidt laat duidelijk zien dat het Nieuwjaar is; jongste oom heeft zo mogelijk nog meer vuurwerk afgestoken dan tijdens onze bruiloft:

(193) Nieuwjaarsbezoek-2

09:30 uur: We gaan weer een deur verder naar oudste oom, die inmiddels weer thuis is. Tweede oom is er ook, net zoals de zoon van oudste oom, zijn kleinzoon en de nieuwe vrouw van zijn zoon met haar dochter uit een eerder huwelijk. Nu is het onze beurt om hóngbāo uit te delen aan deze twee kinderen, die van de generatie na ons zijn. Oudste oom haalt oude fotoboeken tevoorschijn. Hij schenkt thee en we eten zonnebloempitten.

10:30 uur: We gaan verder naar oudste tante, die een paar honderd meter verderop woont. Onderweg krijgen Zhang Yang en ik allebei een hóngbāo van tweede oom. Bij alle huizen waar we langs lopen zijn Nieuwjaarsspreuken op de deur geplakt om het jaar van de Aap te verwelkomen:

(193) Nieuwjaarsbezoek-1

11:00 uur: Na even bij oudste tante gezeten te hebben vertrekken we naar een restaurant voor een Nieuwjaarslunch, oudste oom trakteert.

We lopen door Chángxīndiàn, dat net buiten een oude stadspoort ligt. Van oudsher overnachtten mensen die bij Beijing aankwamen nadat de stadspoort al dicht was in Chángxīndiàn, om de volgende ochtend de stad in te reizen. Daarom zijn er best wel wat voorzieningen, waaronder een boeddhistische tempel, een katholieke kerk en een moskee:

(193) Nieuwjaarsbezoek-5

11:20 uur: Met de hele familie eten we een uitgebreide lunch. Oudste oom heeft een fles rode wijn meegenomen omdat hij verwacht dat een westerling als ik geen Chinese báijiǔ drinkt.

Ik gedraag mezelf als een voorbeeldige schoondochter door een keer met alle drie de ooms te proosten waarbij ik hen een gelukkig Nieuwjaar toewens, en een keer een lekker stukje kip in hun kom te leggen.

(193) Nieuwjaarsbezoek-6

12:10 uur: We lopen terug naar het huis van jongste oom waar we nog even zitten te praten. Na ongeveer een half uur stappen we in de auto om het nieuwe appartement van tweede oom te gaan bekijken.

Onderweg zien we dat overal mooie verpakkingen met drank, fruit, koekjes en dergelijke worden verkocht; traditionele Nieuwjaarsgeschenken. Zelf nemen we vandaag bij ieder bezoek zulke cadeau’s mee, en chocola en stroopwafels uit Nederland.

(193) Nieuwjaarsbezoek-4

13:00 uur: We komen aan bij het appartement van tweede oom, waar zijn vrouw op ons wacht. Hun woning is onlangs voor sloop aangewezen in een nieuw bestemmingsplan. Met de compensatie die ze daarvoor van de overheid hebben gekregen, hebben ze dit nieuwe appartement gekocht. We worden alle kamers doorgeleid, waarbij tweede oom ons er meerdere malen op wijst dat de locatie gunstig nét binnen de derde ringweg ligt en dat er zoveel zonlicht naar binnen valt.

We zitten te kletsen met thee, en op tafel staan nootjes, zonnebloempitten en snoepjes. Een Nieuwjaarsbezoek is niet compleet zonder een tafel vol met dit soort versnaperingen:

(193) Nieuwjaarsbezoek-3

14:30 uur: Tijd om verder te gaan, op bezoek bij derde oom. Tweede oom gaat mee, zijn vrouw gaat op bezoek bij haar eigen familie. Derde oom woont op de campus van de vuurwerkfabriek waar hij gewerkt heeft. De fabriek is inmiddels niet meer in gebruik, maar samen met zijn vrouw bewoont hij nog steeds twee kamers in het campusgebouw.

15:00 uur: Ook bij derde oom staat de tafel vol met zonnebloempitten en nieuwjaarssnoep. Hij is echter erg slecht in stilzitten en rent vrijwel continu heen en weer om ons nog meer aan te bieden. Hij heeft zwarte en groene thee, welke willen we? Of nee, ik drink vast graag koffie? Hij heeft wel twee soorten, waarvan één meegenomen na een vakantie in Macao. En toen ze laatst in het noordoosten van China waren hebben ze frisdrank meegenomen, willen we een flesje? Of melksnoepjes uit Thailand? Appels, peren, mandarijntjes of sinaasappels? Het is er allemaal. Zelfgeplukte walnoten? Een zoete specialiteit uit Tianjin? We moeten er vooral van nemen en niet beleefd zijn volgens derde oom en zijn vrouw, het is immers Nieuwjaar!

Na een tijdje ziet de tafel er zo uit:

(193) Nieuwjaarsbezoek-8

16:45 uur: We gaan met de auto naar een restaurant waar derde oom heeft gereserveerd voor het Nieuwjaarsdiner. Ook daar wacht ons weer een overdadig maal:

(193) Nieuwjaarsbezoek-7

18:20 uur: Als iedereen is uitgegeten stappen we in de auto om weer terug naar Shahe te gaan. Met een buik vol van alle maaltijden en tussendoortjes.

Samen met de hongbao die ik op Oudjaarsavond van Zhang Yang’s moeder kreeg staat de teller dit jaar op vier:

(193) Nieuwjaarsbezoek-9

Zo ziet een dagje Nieuwjaarsbezoeken afleggen er dus uit.

3 comments on “Op Nieuwjaarsbezoek

 1. John schreef:

  Gelukkig waren het maar een paar ooms en tantes…

 2. Els schreef:

  Leuk om te lezen hoe deze dag eruit ziet.
  En genoeg afleiding dus… en hapjes…

 3. Marcel schreef:

  Druk dagje 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.