De Five Pagoda Temple: toen en nu

2

(222) Five Pagoda Temple

In 2008 bezocht ik de Five Pagoda Temple (Wǔtǎsì) in Beijing. We combineerden het bezoek aan de tempel met een bezoek aan de dierentuin, omdat de tempel daar vlak achter ligt. We moesten echter goed zoeken, smartphones met Google Maps hadden we toen nog niet.

Uiteindelijk vonden we de tempel. Niet alleen verstopt achter de dierentuin maar ook nog eens achter een fabrieksterrein, zonder duidelijke ingang. Ik geloof niet dat we toen een toegangskaartje hebben gekocht. Van de gebruikelijke opzet van Chinese boeddhistische tempels, waarvan de bouw grotendeels uit rode houten pilaren met gewelfde daken bestaat, was niets meer over. Aan de zijkant van de tempelgrond stonden her en der wat stenen tabletten met boeddhistische teksten, in het midden een stenen tableau met daarop de vijf pagodes. Je kon het tableau niet in, de toegangspoort was afgesloten.

(222) Five Pagoda Temple-1

Het tempelcomplex was vrijwel volledig verwoest tijdens de Culturele Revolutie. Het overblijfsel was slechts een ruïne van wat ooit een symbool van China’s rijke culturele geschiedenis geweest moet zijn.

Inmiddels is de Five Pagoda Temple volledig opgeknapt. Een mooie toegangspoort leidt naar een loket waar je voor 20 yuán (€ 2.70) een entreebewijs kunt kopen. Deze verschaft echter geen toegang tot de Five Pagoda Temple, maar tot het Beijing Stone Carving Art Museum.

Dit museum is de Five Pagoda Tempel, maar dan wel versie 2.0. Het complex wordt aan beide zijkanten en de achterkant omheind met de gebruikelijke rode houten galerijen met gewelfde daken, de poort naar het tableau is opnieuw rood geverfd en je kunt er naar binnen, waar je vier gerestaureerde Boeddhabeelden vindt.

(222) Five Pagoda Temple-2

Achterin het tempelcomplex kun je in een van de nieuwe gebouwen in traditionele stijl een tentoonstelling over Chinese steenhouwkunst bezoeken; de boeddhistische tabletten in de tempel zijn hiervoor het uitgangspunt. Ook zijn de tabletten buiten weer netjes neergezet en aangevuld met beelden van mythische figuren. Ze worden begeleid door bordjes met uitleg in het Chinees en Engels.

(222) Five Pagoda Temple-3

(222) Five Pagoda Temple-5

(222) Five Pagoda Temple-4

Hiermee wordt de tempel, en daarmee haar geschiedenis, ondergeschikt gemaakt aan de steenhouwkunst. Jammer, want een grote opknapbeurt voor een bijzondere tempel is in wezen toe te juichen. Tenzij de geschiedenis van de tempel ermee teniet wordt gedaan, en dat vind ik hier enigszins het geval.

Wat niet wegneemt dat de Five Pagoda Tempel het bezoeken waard is. Al is het alleen maar om jezelf te realiseren dat China érg goed is in het oppoetsen van haar geschiedenis. Zo goed zelfs, dat als ik niet toevallig in 2008 al naar de tempel was geweest, ik tijdens een bezoek in 2016 niet zou merken dat feitelijk álles aan het complex nieuw is. Iets dat voor meer bezienswaardigheden in Beijing geldt dan je zou denken – of zou willen realiseren.

De Five Pagoda Temple ligt tegenover de noord-ingang van de Beijing Zoo. Het dichtstbijzijnde metrostation is National Library, lijn 4. Dagelijks geopend van 09:00 tot 16:00.

Ervaringen van iemand die de Five Pagoda Temple decennia voor mij bezocht, en gedegen onderzoek heeft gedaan naar de verwoesting en heropbouw van de tempel, vind je in dit uitstekende essay over de plaats die China’s verleden in de huidige maatschappij inneemt. 

2 comments on “De Five Pagoda Temple: toen en nu

  1. Ilja schreef:

    Dat herinner ik me ook nog wel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.