Zuòyuèzi recept: zoete soep van zilveroor, jujube & papaja

247-zuoyuezi-recept

Eerder kon je hier lezen dat Chinese vrouwen tijdens zuòyuèzi, de maand na de geboorte van hun kind, veel uit moeten rusten en een strikt dieet volgens de TCM-leer (Traditional Chinese Medicine) volgen.

Een vast onderdeel van het voedsel dat vrouwen tijdens de zuòyuèzi voorgeschoteld krijgen is warme soep. Omdat water drinken niet toegestaan is, is soep essentieel om genoeg vocht binnen te krijgen.

Papaya is één van de weinige fruitsoorten die onder ‘warm’ voedsel valt binnen de TCM-leer, en daarom gegeten mag worden tijdens zuòyuèzi. Daarnaast zou papaja moedermelkvorming stimuleren. Dat geldt ook voor een ander ingrediënt in deze soep, Chinese dadels. Het derde en laatste ingrediënt is zilveroor of ‘witte fungus’. Deze wordt in veel Chinese soepen gebruikt vanwege de structuur, die meer bite aan een soep geeft. Daarnaast heeft zilveroor een positieve werking op de nieren en longen.

Deze soep is zoet maar voedzaam en daarom niet alleen geschikt voor vrouwen die aan moeten sterken nadat ze zijn bevallen, maar voor iedereen die behoefte heeft aan iets verwarmends. Daarom hier het recept.

Recept voor zoete soep van zilveroor, jujube & papaja

Benodigdheden voor 2 kommen soep: 10 gr. zilveroor (witte fungus), 12 Chinese rode dadels, 150 gr. verse papaja, een ruime liter water, 80 gr. kandijsuiker (of naar smaak).

Bereidingswijze: Week de zilveroor ca. 30 minuten in water, totdat deze zacht is en spoel dan af. Was de rode dadels. Schil de papaja en snijd deze in blokjes. Doe de zilveroor en dadels in een pan, voeg het water toe en breng aan de kook. Laat 20 min. sudderen. Voeg dan de kandijsuiker toe en laat oplossen. Voeg vlak voor het serveren de papaja toe.

Voor meer informatie over zilveroor en jujube (Chinese dadels), en waar deze verkrijgbaar zijn in Nederland, kijk je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.