Zuòyuèzi: ‘de maand zitten’

1

246-zuoyuezi-de-maand-zitten

Als je weet dat Chinese vrouwen vrijwel niets meer mogen doen tijdens hun zwangerschap, is het logisch dat er in de periode vlak na de zwangerschap ook zware restricties gelden. Dit in de vorm van zuòyuèzi, letterlijk vertaald “de maand zitten”, Deze restricties zijn nog zwaarder dan tijdens de zwangerschap.

Het uitgangspunt van zuòyuèzi is in principe goed: na 40 weken zwangerschap en een geboorte moet de balans in het lichaam worden hersteld. Dit door goed uit te rusten, weinig inspanning, geen stress en gezond eten. Maar door Chinees bijgeloof en rigide voorschriften uit de TCM-leer (Traditional Chinese Medicine), is zuòyuèzi niet het feestje waar het naar klinkt.

Wat houdt zuòyuèzi in? Onder andere het volgende:

 • Je mag de hele maand niet naar buiten en (op directe familie na) geen bezoek ontvangen;
 • Je dient te hele maand zoveel mogelijk in bed te blijven liggen en veel te slapen;
 • Geen huishoudelijke taken, vooral niet schoonmaken maar ook geen dingen tillen en niet koken;
 • Om de goede energie van de geboorte niet ‘weg te spoelen’ dien je je lichaam en haar een maand lang niet te wassen;
 • Goed uitrusten houdt in een maand lang geen televisie kijken, niet lezen en geen computergebruik;
 • Om geen ‘slechte wind’ te vangen mag er onder geen beding een raam open, mag de airco niet aan en moeten je handen, voeten en hoofd continu bedekt zijn (ook als het buiten 40°C is);
 • Je volgt een streng dieet, waarbij je geen ‘koude’* voedingsmiddelen zoals fruit, rauwe groenten, komkommer, radijs, groene thee en bepaalde granen eet. Wel eet je veel ‘warme’* voedingsmiddelen, waaronder gember, noten, pompoen, Chinese dadels, Chinese yam en (vlees)bouillon.
 • Geen cafeïne, nicotine en alcohol;
 • Je drinkt een maand lang geen water (koud of warm), vocht haal je uit warme soep en bouillon;
 • Niet teveel contact met de baby, omdat teveel knuffelen moeder en kind te afhankelijk van elkaar zou maken en slecht zou zijn voor de ontwikkeling van de tere babybotten.

Zelf denk ik dat goed uitrusten en niet een week nadat je een kind gebaard hebt een marathon willen lopen getuigt van gezond verstand. Maar bepaalde voorschriften zijn gewoon te gek voor woorden. Waarom laten Chinese vrouwen anno 2017 zich dit nog aanpraten?

Ik denk omdat moeder & schoonmoeder (die samen één kleinkind moeten delen) zware druk uitoefenen op de vrouw, het nu eenmaal cultureel vastgelegd is, en de meeste vrouwen liever het zeker voor het onzekere nemen. Daarnaast denk ik dat, omdat Chinese vrouwen tot voor kort in principe maar één keer zwanger werden, ze de kans om één keer in hun leven een maand lang helemaal niets te doen met beide handen aangrijpen.

China zou China niet zijn als er inmiddels niet een enorme industrie rondom zuòyuèzi zou zijn ontstaan. Lees hier meer over de enorme bedragen die rijke Chinese stedelingen neertellen om de eerste maand na geboorte goed en comfortabel door te komen.

Het gevolg van jezelf niet aan de voorschriften van zuòyuèzi houden, zou zijn dat je op latere leeftijd last van allerlei ouderdomskwaaltjes krijgt. Denk aan jicht, pijnlijke gewrichten, zere botten en dergelijke.

Zelf heb ik steeds aangegeven niet aan zuòyuèzi te zullen doen. Maar omdat dit begrip zo verankerd is in de Chinese cultuur, werd er in de eerste maand na de bevalling extreem goed voor mij gezorgd door Zhang Yang en zijn moeder. Ik heb geen huishoudelijk werk gedaan, niet gekookt en ben de deur niet uitgekomen – tenzij het echt noodzakelijk was. Maar heb wel regelmatig gedoucht en heb internet gebruikt om in contact met de rest van de wereld te blijven.

En hoewel ik blij ben dat die maand voorbij is en ik weer onder de mensen kom, moet ik erkennen dat het niet verkeerd is om in de periode direct na een bevalling goed te herstellen en alle aandacht voor je pasgeborene te kunnen hebben, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de vieze vaat.

Lees hier de ervaring van een vrouw die zuòyuèzi met aanpassingen heeft gedaan.

* Het is onmogelijk om eenvoudig uit te leggen wat binnen TCM ‘koude’ en ‘warme’ voedingsmiddelen zijn. Dat heeft namelijk niet met de temperatuur te maken maar met de voedingsstoffen en eigenschappen van de voedingsmiddelen, die meer dan duizend jaar geleden eens onder ‘warm’ en ‘koud’ zijn ingedeeld. Meer informatie daarover vind je hier.

One comment on “Zuòyuèzi: ‘de maand zitten’

 1. Els schreef:

  Culturele gewoontes zitten diep en het is natuurlijk ook niet zo gek om een maand te rusten en te wennen aan al het nieuwe. De middenweg, altijd goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.