Judith in China op Expedia Reisblogs

1

Vorige week werd ik door Expedia Reisblogs geïnterviewd over wonen en reizen in China. Lees hieronder het interview.

Nadat Judith in 2005 China voor het eerst bezocht, volgden nog meer bezoeken en sinds 2012 woont ze er. Op haar blog Judith in China vertelt ze over het dagelijks leven in dit land, waarbij onder meer de culturele verschillen aan bod komen. Een interview over wonen in China, bijzondere gebruiken en de plek die je volgens Judith niet mag overslaan als je China bezoekt.

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Judith, ik kom uit Noord-Holland, heb lang in Beijing gewoond en woon nu in Wuhan. Een stad in China waar de meeste Nederlanders nooit van hebben gehoord, maar waar bijna tien miljoen mensen wonen. Sinds ik in 2005 voor het eerst in China kwam, heb ik veel van het land bereisd. China is enorm uitgestrekt en rijk aan verschillende landschappen en culturen. Je raakt hier niet snel uitgekeken, daarom is het ook zo fantastisch om hier te wonen.

Wanneer ben je begonnen met je blog Judith in China, en waarom?
Toen ik mezelf begin 2012 voor langere tijd in China vestigde ben ik begonnen met het bijhouden van de bijzondere, dagelijkse dingen die je meemaakt als je hier woont. Eerst vooral voor het thuisfront, maar al snel bereikte ik veel lezers met interesse in reizen en de Chinese cultuur.

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Naast mijn eigen blog Judith in China ben ik actief als managing editor voor China2025.nl, het grootste Nederlandstalige online platform over China. In Wuhan ontdek ik in het weekend het liefst het oude centrum van Hankou, een stadswijk die vroeger een concessiegebied was en waar je nog veel bijzondere koloniale architectuur vindt. De vernieuwingen in dit stadsdeel gaan snel, maar als je door de wijk loopt kom je ook nu nog veel stukjes van de rijke geschiedenis van Hankou tegen.

Je komt al sinds 2005 in China en woont er sinds 2012. Hoe is dat zo gekomen?
Ik heb Chinees en Internationale Communicatie gestudeerd in Nederland. Het doel van mijn eerste bezoeken aan China was soms reizen, soms studie, soms vrijwilligerswerk, maar meestal een combinatie van die drie. In januari 2012 ben ik weer teruggekeerd om voor langere tijd in China te wonen en werken. Eerst heb ik drie jaar in Beijing gewoond en momenteel woon ik in Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei in Centraal China. Zoals veel Chinese steden groeit Wuhan enorm snel, wat met veel veranderingen gepaard gaat. Het officiële stadsmotto is dan ook: Wuhan, Different Every Day!

Waar moest je het meest aan wennen toen je net in China woonde?
Schone lucht is iets wat je als Nederlander de normaalste zaak van de wereld vindt, in China is dat het echter niet. De luchtvervuiling is iets waar ik nooit aan zal kunnen wennen. Met name in Beijing kan het zo erg zijn, dat je de deur liever niet uit wilt gaan. Dan gebruik ik een mondkapje tijdens het fietsen, en zetten we in huis een luchtfilter aan.

Je schrijft op je blog geregeld over de bijzondere gewoonten van Chinezen. Wat vind jij het meest bijzondere (of eigenaardige) gebruik in China?
Toen ik zwanger was, ervaarde ik zelf heel direct hoe verschillend de Nederlandse en Chinese samenleving omgaat met zwangere vrouwen. In China gelooft men bijvoorbeeld dat de straling van een computer schadelijk is voor de foetus, en zou het ongeluk brengen als een zwangere vrouw een schaar gebruikt. Ook na de geboorte van mijn zoon ervaarde ik aan den lijve dat er in China nogal wat bijgeloof bestaat rondom het zorgen voor jonge baby’s. Zo gelooft men hier dat de benen van een baby met doeken bij elkaar gebonden dienen te worden omdat ze anders ‘scheef’ zouden groeien. En het is gebruikelijk om het haar van een baby af te scheren als deze precies één maand oud is.

Wat mis je het meest uit Nederland?
Familie en vrienden, wandelen op de IJsselmeerdijk. En goede, verse kaas, natuurlijk.

Wat zijn je favoriete reisblogs?
Go Yvon, Yvon’s blog over wonen in China en reizen in Azië, Backpackgek, het blog over de reizen van Claudia en Freek en Standort Hamburg, het blog van Fem over de leukste stad van Duitsland.

Welke plek mogen mensen die China bezoeken absoluut niet overslaan, en waarom niet?
De hoofdstad Beijing, omdat Beijing zich op een hele Chinese manier tot een moderne stad heeft ontwikkeld. Beijing is dé stad als je de Chinese muziekscène wilt leren kennen, en door de hele stad heen vind je cultuurhistorie. Daarin is voor mij het meest bijzondere niet het beroemde werelderfgoed zoals de Verboden Stad, maar vooral de kleine verstopte tempels en de nauwe steegjes waar de oude bevolking woont (hutongs). Ook kun je in de bergen rondom Beijing prima hiken; zo kun je snel even ontsnappen aan de hectiek van een stad met ruim 21 miljoen inwoners.

Heb je praktische tips voor mensen die op reis gaan naar China? Wat zijn do’s & don’ts?
Plan je reis vooral niet tijdens nationale feestdagen! Dan gaan de Chinezen massaal zelf op reis, waardoor het extreem druk is bij bezienswaardigheden. De drukste periode is de eerste week van oktober, als de oprichting van de Volksrepubliek wordt gevierd. Ook tijdens Chinees Nieuwjaar kun je beter niet reizen in China. Bij bezienswaardigheden is het dan niet druk, maar in die periode bezoeken Chinezen die in de grote steden werken hun familie op het platteland, waardoor treinkaartjes steevast al maanden van tevoren uitverkocht zijn en het onderweg extreem druk is.

Je kunt het interview hier teruglezen op de site van Expedia Reisblogs.

One comment on “Judith in China op Expedia Reisblogs

  1. Gertruud schreef:

    Leuk, Judith. Mooi om te lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.