Zwanger zijn in China

6

(225) Zwanger zijn in China

In China wordt van oudsher bijzonder veel waarde gehecht aan familie en kinderen. De rol van de vrouw was daarin duidelijk: zoveel mogelijk kinderen baren, het liefst jongens, want die zetten de familielijn voort. In de moderne tijd heeft de éénkindpolitiek er vervolgens voor gezorgd dat het overgrote deel van de Chinese vrouwen maar één keer in hun leven zwanger mocht worden.

Die twee zaken samen hebben geleid tot een vrij rigide houding tegenover zwangerschap: de (tot voor kort) ene kans op nageslacht mocht niet misgaan! Om de risico’s te verminderen, worden Chinese vrouwen geacht hun leven bijkans stop te zetten zodra ze zwanger zijn.

Ik laat het aan jullie om te beoordelen wat er onder bijgeloof valt en wat onder voorzichtigheid, maar hier een greep uit de dingen die je geacht wordt niet meer te doen als je zwanger bent in China.

 • Gekoelde dranken drinken en ijs eten, want dat zou de ontwikkeling van de foetus remmen.
 • Alle vormen van beweging, waaronder niet alleen intensieve sport maar ook wandelen en fietsen. Zelfs milde vormen van beweging zouden gevaarlijk zijn en tot miskramen kunnen leiden. Chinese vrouwen brengen hun zwangerschap dan ook vrijwel zittend door, en wordt tijdens het eerste trimester soms zelfs aangeraden om zoveel mogelijk te liggen en te slapen.
 • In het verlengde daarvan: geen onverwachte bewegingen maken en alle bewegingen die je maakt, langzaam doen.
 • Controle houden over je gedachten, dus geen boeken of films kijken waar veel geweld, haat, verdriet of andere negativiteit in voorkomt. Niet hard huilen of lachen.
 • Tempels bezoeken, de negatieve yīn kracht van de geesten die daar rondzweeft zou het namelijk op de foetus hebben voorzien.
 • Lang haar hebben. Veel zwangere Chinezen knippen hun lange haar kort omdat er anders teveel voedingsstoffen naar het haar zouden gaan in plaats van naar de foetus.
 • Computers en andere elektronica gebruiken, de straling zou namelijk schadelijk zijn voor de foetus.
 • Omdat er anno 2016 niet te ontkomen valt aan computergebruik, en om andere schadelijke straling (daar is de wereld immers vol van) te vermijden, dossen zwangere Chinese vrouwen zich buitenshuis uit met vreemde anti-stralingsschorten (zie hier). Of de chemische stoffen die in deze schorten zijn verwerkt (en de straling tegen zouden moeten houden) minder schadelijk zijn dan blootstelling aan je telefoon of laptop, is natuurlijk de vraag.
 • Een schaar gebruiken, het eerste waar een schaar bij komt kijken al het op zwangerschap aankomt is namelijk het doorknippen van de navelstreng. De schaar eerder inzetten brengt ongeluk.
 • Alleen reizen, ongeacht tijdens welk stadium van de zwangerschap, de reisduur en het vervoermiddel. Alleen reizen is gevaarlijk en er kan van alles misgaan.
 • Naar een bruiloft gaan. Als een bruidspaar een zwangere gaste uitnodigt, zullen ze zelf namelijk kinderloos blijven.

Dat is natuurlijk een bijzonder groot contrast met Nederland, waar vrouwen als het even meezit tot de laatste dag fietsen en frisdrank direct uit de koelast drinken alsof het niets is. Toen ik een keer met Zhang Yang in Nederland naar het zwembad ging en we daar een hoogzwangere vrouw tegenkwamen (navraag leerde dat ze 2 dagen na de uitgerekende datum was, de buik was echt gigantisch), kon hij er maar niet over uit: een Chinees zwembad zou haar al lang de toegang hebben ontzegd!

Wees gerust: ik gebruik mijn Nederlandse gezonde verstand en houd het bij dingen waarvan bewezen is dat je ze tijdens de zwangerschap beter kunt laten, zoals alcohol drinken. Het zwembad laat mij vooralsnog naar binnen, ik fiets nog dagelijks naar mijn werk en deze blog bewijst dat ik de computer ook nog steeds gebruik. Zonder anti-stralingsschort. 🙂

6 comments on “Zwanger zijn in China

 1. […] was, ervaarde ik zelf heel direct hoe verschillend de Nederlandse en Chinese samenleving omgaat met zwangere vrouwen. In China gelooft men bijvoorbeeld dat de straling van een computer schadelijk is voor de foetus, […]

 2. Janske schreef:

  Van harte gefeliciteerd Judith met je zwangerschap! Hartstikke leuk! Hopelijk gaat alles goed met jullie.

 3. Kris10 schreef:

  Gefeliciteerd met de zwangerschap!

 4. Marije schreef:

  Wauw! Gefeliciteerd! Geniet er heerlijk van, en doe vooral wat goed voelt 🙂

 5. Marisa Bantjes schreef:

  Leuk! Gefeliciteerd! Ga je ook bevallen in China? Mijn oudste zoon heb ik in 1994 in Beijing ter wereld gebracht. Ik heb tijdens mijn zwangerschap voor mijn werk veel gereisd in de binnenlanden van China. Iedereen daar werd er helemaal blij van, wilde extra goed voor me zorgen en kwam met advies over wat ik moest eten om de baby zo goed en zo mooi mogelijk te laten worden, walnoten voor de hersenen, vis ook voor de hersenen geloof ik, vet vlees voor een mooi huidje en ga zo maar door. Je verhaal brengt allemaal mooie herinneringen bij me boven. Je kunt ook naar die regels op een positieve manier kijken. Anders dan bij ons (doe maar normaal dan doe je gek genoeg) zien de Chinezen de zwangerschap als iets bijzonders, iets speciaals. Het is dan ook een hele bijzondere tijd, die als je niet oppast zo voorbij gaat in het normale leven zonder dat je er echt bij stil hebt kunnen staan en van hebt kunnen genieten. Geniet ervan!

 6. Fem Eggers schreef:

  Oh man, wat moeten die Chinese vrouwen zich vervélen tijdens de zwangerschap… de gezondverstandmethode lijkt me de juiste weg… 🙂 En: gefeliciteerd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.