Leuk Chinees fruit: hele kleine mandarijntjes

3

In Nederland doet de geur van mandarijntjes me aan de winter denken, en ook in China is dit fruit ’s winters in het seizoen. En dat in een rijkere variëteit dan in Nederland: heb je in Nederland één soort mandarijnen, in China heb je ze met oranje en groene schil, en in veel verschillende formaten.

Met name rond Chinees Nieuwjaar kun je niet om dit fruit heen; het wordt òveral verkocht. Op drukke plaatsen staan dit soort vrachtwagens langs de weg, die iedere dag weer een hele lading kwijt kunnen:

Vers fruit is een goed cadeau om te geven tijdens een Nieuwjaarsbezoek, omdat fruit in China leven en een nieuw begin symboliseert. Omdat de kleur oranje geluk brengt in China, zijn mandarijntjes favoriet om te geven. En omdat ze zoet en sappig zijn natuurlijk, en je de nodige vitamine C geven om de donkere dagen voor Nieuwjaar door te komen.

Nu is er met name één variant mandarijntjes in China die ik erg leuk vind, en dat is de superkleine ieniemienie variant. Kijk eens hoe schattig:

Ik eet me in de dagen rond Chinees Nieuwjaar een ongans aan deze mandarijntjes. En dat is prima, want een gezondere snack dan deze vind je niet snel.

3 comments on “Leuk Chinees fruit: hele kleine mandarijntjes

 1. Didier de Borle schreef:

  Grappig dat ik dit artikel nu lees. We zijn net terug van de fruitmarkt met een kist (15 kg) van die heerlijke mandarijntjes. Hier in China is het fruit echt goedkoop en heel lekker. Dat zal ik zeker missen als ik in maart terug naar België ga. Was dan 6 maanden in Wuhan en kom volgend jaar zeker terug.

 2. Inge schreef:

  Leuk om te lezen! Zo weten we weer iets meer over de tradities van de Chinese geboortefamilie van mijn dochter. In juni vorig jaar hebben wij ze voor het eerst ontmoet en toen was het de oogsttijd van de yangmei. Ook een bijzondere vrucht die wij helemaal niet kennen in Nederland. We hebben ze ook zelf geplukt in de boomgaard van opa en oma. Langs de kant van de weg was er ook veel yangmei te koop. Ken jij deze vrucht?

  • Judith schreef:

   Jazeker ken ik de yangmei, lekker fris en sappig zijn die, zeker in de zomer! En een leuke soort Chinees fruit om wellicht nog eens te noemen in een toekomstig blog ☺️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.