6 jaar Judithinchina.com!

7

Vandaag is een bijzondere dag. Precies zes jaar geleden publiceerde ik mijn eerste blogpost op JudithinChina.com, en op de kop af drie jaar geleden plaatste ik de aankondiging dat ik niet meer vanuit Beijing zou berichten, maar vanuit Wuhan.

Inmiddels weer drie jaar verder, is vandaag het zesjarig jubileum van mijn blog. Met drie jaar Beijing en drie jaar Wuhan in de archieven een mooi moment om eens terug te kijken op wat er de afgelopen zes jaar zoal voorbij is gekomen.

In Beijing

Na aankomst in China begin 2012, woonde ik eerst drie jaar in de Chinese hoofdstad. Een stad waar ik al sinds 2005 langere perioden heb gewoond, en die daarom voelt als mijn thuis in China. In Beijing woonde ik in een hutong, waar ik de traditionele manier van leven en het daarbij horende buurtgevoel goed leerde kennen. Helaas is het door nieuwe maatregelen in Beijing tegenwoordig niet meer mogelijk om een eenvoudige woning in het oude centrum te huren zoals wij lang hebben gedaan, maar ik ben erg dankbaar dat ik dat in ieder geval een aantal jaar heb mogen ervaren.

Beijing is het politieke centrum van China, en dat heb ik de afgelopen jaren goed gemerkt. Zo ging de tweede blog die ik schreef over een nieuwe propagandacampagne (dat vond ik toen nog opvallend), en kregen we in 2015 een extra vrije dag omdat Xi Jinping de mensen door een enorme militaire parade wilden laten voelen dat hij de baas is. Onlangs nog voelden we goed hoe sterk de greep van de Partij is op alles wat er in Beijing gebeurt tijdens belangrijke politieke bijeenkomsten. De Chinese propagandamotor draait nog steeds op volle toeren, en dat merk je met name in de hoofdstad.

Ook nam ik jullie mee naar een aantal bijzondere plaatsen buiten de gebaande paden in China’s hoofdstad, in de serie Onontdekt Beijing.

In Beijing vonden een aantal belangrijke levensgebeurtenissen voor mij plaats. Zo trouwde ik er in 2015, wat bestond uit eerst het registreren van ons huwelijk, met daarop volgend een traditionele Chinese bruiloftsceremonie in de courtyard in Shahe. En eind 2016 werd onze zoon in Beijing geboren, waardoor ik de cultuur rondom zwangerschap en voor baby’s zorgen in China goed leerde kennen.

In Shandong

Vanuit Beijing reden we tijdens een zonnig weekend in maart 2014 naar de provincie Shandong, waar mijn verre voorvader Jan Buis begin vorige eeuw als katholiek missionaris werkzaam was (lees voor meer informatie daarover Op zoek naar een dorpsgenoot in Shandong). Het was een onvergetelijk bezoek, waarover ik een verslag in drie delen publiceerde:

 1. Terug naar Shandong
 2. Twee katholieke missen in Shandong
 3. Een bijzondere mis van pastoor Wang

Tijdens dit bezoek maakte ik veel foto’s, die je kunt bekijken op mijn Flickr pagina.

In Wuhan

Wuhan is een plaats waar ik eerlijk gezegd nooit zelf voor gekozen zou hebben, maar waar een goede carrièrekans mij begin 2015 naartoe bracht. En in de afgelopen drie jaar heb ik deze stad goed leren kennen.

Zo heb ik geleerd dat er op het gebied van koloniaal erfgoed onverwacht veel te zien is in Wuhan, en dat dit steeds beter behouden wordt. Ook kent de stad een bloeiende koffiecultuur, en wordt koffie hier steeds vaker (net zoals in het westen) gelinkt aan boekwinkels. Maar naast de opkomst van westerse cultuur, is de greep van de CCP ook in Wuhan voelbaar, en wist de propagandamotor van Xi Jinping het internationale nieuws juist in Wuhan te halen.

Als hoofdstedeling was het wonen in een second-tier stad voor Zhang Yang even wennen, maar ervoeren we ook dat het reizen tijdens Chinees Nieuwjaar zo zijn voordelen heeft als je tegen de stroom in gaat. Ook merkten we dat het klimaat hier compleet anders dan in het noorden. Zo overstroomde de Yangtze hevig in 2016, wat tot een onverwacht leuke bijkomstigheid leidde.

Hoogtepunt in Wuhan is mijn oversteek van de Yangtze, in de voetsporen (zwemsporen) van de Grote Roerganger.

Meest populaire blogs

In een overzichtsblog mogen een aantal lijstjes natuurlijk niet ontbreken. Te beginnen met de bestgelezen blogposts van de afgelopen zes jaar:

 1. Tellen in het Chinees
 2. Chinese ‘hipster’snack: groene sojabonen
 3. Naar het toilet

Meestgebruikte zoektermen

In onderstaande onderwerpen hadden jullie het meeste interesse. Zoals altijd met Google zoektermen, blijven sommige dingen een raadsel. Bijzonder hoe het Internet kan werken…

 1. Chinees eten
 2. Plattegrond Maastricht
 3. Tellen in het Chinees

Mijn eigen favorieten

Deze blogs vond ik het leukst om te schrijven, en vind ik zelf het beste uit de verf gekomen. Zoals je ziet zijn het allemaal verhalen over bijzondere, onverwachte ontmoetingen die ik in China had.

 1. Op de rotonde
 2. Soms net een filmster
 3. Het badhuis in Zibo

Blogseries

Een aantal soorten blogs komen regelmatig terug. Van onderstaande series zijn alweer een heel aantal edities verschenen:

 1. Wonen in China en de actualiteit
 2. Opvallende dingen in China
 3. De wondere wereld die Google heet
 4. Een dutje doen in China
 5. Polls
 6. Winacties

Op naar de volgende 6 jaar?

China blijft een fantastisch land om over te schrijven, omdat het nog steeds volop in ontwikkeling is en soms maar met moeite richting vindt. Dingen die in westerse ogen absurd zijn kom je hier overal tegen, tot in de kleinste details van het dagelijkse leven. Dit is voor mij nog steeds een bijna onuitputtelijke bron van verhalen: ik zit ook na zes jaar nooit verlegen om inspiratie , want iedere dag gebeurt er wel weer iets dat de moeite van het noemen waard is.

Maar met het verstrijken van de jaren verandert er een hoop in een mensenleven, en met de veranderingen in mijn leven verandert de inhoud van dit blog. Was dat drie jaar geleden een verhuizing naar Wuhan, in de komende maanden is er een nieuwe grote verandering op komst. Maar daarover een volgende keer meer. Waar je wel gerust over kunt zijn, is dat ik op dit domein door blijf gaan met berichten over China.

Dank aan alle vaste lezers voor het volgen van mijn blog! Ik vind het leuk om van jullie te horen, dus maak van dit jubileumblog gebruik om te laten weten wat jij de afgelopen zes jaar leuk vond om te lezen, en waar je in de toekomst graag meer berichten over zou zien! Welk blog staat je het meeste bij, over welke onderwerpen lees je het liefst? Suggesties en feedback zijn altijd welkom!

7 comments on “6 jaar Judithinchina.com!

 1. Pien schreef:

  Hoi Judith, Gefelicitieerd met je 6 jarig blog-bestaan. Ik lees je blog met veel plezier, vooral de stukken over het dagelijkse leven, de verwonderingen en de cultuurverschillen. Ik woon zelf ook in China dus deels is het herkenbaar, maar ik leer ook veel dingen bij. Succes met de komende veranderingen, ben erg nieuwsgierig.

 2. Esther schreef:

  Toch een beetje het einde van een tijdperk. :p
  Ik heb je blog altijd met heel veel interesse gelezen. Heel veel herkenbare dingen omdat ik door jou zelf ook al een aantal keer in China ben geweest. Maar toch ook heel veel nieuwe informatie. Wat jou blog denk ik zo uniek maakt is dat je heel dicht bij de lokale bevolking komt.
  Heel veel succes met wat de toekomst je ook maar mag brengen. Liefs.

 3. vegakookdagboek schreef:

  Je stukjes zijn altijd een feest om te lezen!
  Hoop dat er nog vele mogen volgen. Naar Zhang Yang’s perspectief ben ik eveneens benieuwd!

 4. John schreef:

  Hoi Judith,
  Het was bij een nieuwe blog en de korte introductie daarin altijd mooi op op “lees verder” te klikken en weer nieuwe wetenswaardigheden te lezen over China en je ontdekkingen daar. Het was een ware ontdekkingsreis die we met je mochten delen. Heel mooi is natuurlijk dat we daar zelf in de jaren ook een paar keer een stukje van hebben kunnen ervaren en de bruiloft en ons bezoek twee dagen na de geboorte waren daar de hoogtepunten van natuurlijk. Door jou zijn we toch maar mooi een aantal maal in China geweest, en wellicht komen we er nog eens. Ik hoop dat we buiten China ook nog van je zullen horen en kijken uit naar de nieuwe omgeving waar je wellicht van gaat berichten. Komt er nu van Zhang Yang een Chinese versie van Zhang Yang in Holland?

 5. Els schreef:

  ha judith! ik heb de afgelopen 6 jaar steeds een beetje meer China leren kennen door jouw inspirerende verhalen. Je verslagen van de dagelijkse dingen deden China tot leven komen (voor zover dit mogelijk is op afstand) Juist dit heeft mijn interesse dus was het.helemaal goed wat je deed.Door Zhang-Yang te leren kennen werden beelden nog sterker.
  Dankjewel voor alles wat je schreef én……ik hoop inderdaad dat je zult blijven schrijven want als ik het inschat dan ben je nog lang niet klaar.

 6. Yvon schreef:

  Spannend!! Nu weet ik natuurlijk al wel wat over de verandering, maar ben heel benieuwd hoe dat gaat zijn.

  Leuk om te lezen hoe de jaren jouw en je blog zijn vergaan. Je ‘plattegrond Maastricht’ deed me lachen. 🙂

 7. Janske schreef:

  Altijd leuk om je verhalen te lezen Judith! Ik ben benieuwd naar je verandering. Veel succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.