Spraakmakers: Singles Day in China

4

11 november is in 1993 door een groepje mannelijke studenten uitgeroepen tot Singles Day. Zij vonden dat Chinese feestdagen te zeer gericht waren op de familie en op koppels, en bestempelden een datum die zich daar uitstekend voor leent tot de hunne: 11/11, vier keer een één.

Momenteel zijn er in China 200 miljoen alleenstaanden, een gevolg van de scheve man-vrouw verhouding als gevolg van de éénkindpolitiek. Het mannenoverschot zal geen partner vinden, en dus geen kinderen krijgen. Maar een groeiende groep hoogopgeleide Chinese vrouwen stelt eisen aan een huwelijkspartner waar met name mannen die op het platteland wonen niet aan kunnen voldoen. Zij trouwen bewust niet, waardoor het aantal huwelijken alleen maar verder daalt..

In 2009 zag Jack Ma van Alibaba een commerciële kans: op 11 november kon de groeiende groep alleenstaanden in China zich eens trakteren, op die dag zou zijn online platform Taobao namelijk bijna alles flink in de aanbieding doen. Dit is in de jaren daarna zó gegroeid dat Single’s Day tegenwoordig het grootste online winkelfestijn ter wereld is. Alleen in het eerste uur werd dit jaar voor ruim 10 miljard Euro verkocht, de totale verkoop bedroeg dit jaar 35 miljard Euro.

Spraakmakers is dé radiotalkshow van NPO Radio 1, met gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Gisteren mocht ik tijdens de uitzending samen met oud-ambassadeur Ed Kronenburg iets komen vertellen over de achtergrond van Singles Day. Dat was mijn debuut op de nationale radio, en érg leuk om te doen.

Tijdens de uitzending gingen we niet in op wat alle andere media doen: dat 11 november dé kans is om je product te verkopen via online kanalen, en je marktafzet in China te vergroten. We gingen in op de sociaal-maatschappelijke achtergrond; waar komt Single’s Day vandaan, wat betekent alleenstaand zijn momenteel in China, en hoe ontwikkelt dit fenomeen zich in de maatschappij?

Luister de uitzending hier terug, of lees hier een artikel dat n.a.v. het gesprek op de website van NPO Radio 1 is gepubliceerd.

4 comments on “Spraakmakers: Singles Day in China

 1. laotongs schreef:

  Leuk om je aan het werk te zien!

 2. Els schreef:

  tja….een wonderlijke ontwikkeling is het wel dat er zoveel singles zijn in China en er steeds maar meer komen. Het gesprek hierover bij radio één was heel leuk en informatief. Als nu iedereen maar gelukkig is met met zijn of haar aankopen en dit als een feestje ervaart…..35 miljard, daar kan je heel wat voor aankopen.

 3. John schreef:

  35 miljard omzet bij 200 miljoen singles. Big spenders….

 4. Simone schreef:

  Leuk en interessant om te horen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.