Chinezen en cola (+ recept!)

5

(74) Chinezen en cola

Toen China haar deuren in de jaren ’80 van de vorige eeuw voor het westen opende kwamen niet alleen westerse fastfoodketens en Starbucks naar China, maar ook Coca Cola. Zhang Yang herinnert zich de eerste keer dat hij Coca Cola dronk nog goed. Zijn vader werkte in 1987 in één van de eerste hotel-restaurants in Beijing waar buitenlanders mochten verblijven, en waar een westers menu werd aangeboden. In die tijd hadden de meeste Chinezen geen eigen badkamer in hun píngfáng-woningen, en wasten kinderen zich bij de werkeenheid van één van de ouders. Toen Zhang Yang als zesjarig jongetje op een dag naar het hotel ging om zich te douchen, vertelde zijn vader dat hij een flesje Kěkǒukělè uit Amerika voor hem had. Zhang Yang vond het bruine drankje maar vreemd, het zag er totaal anders uit dan de knalgele Běibīngyáng oftewel Artic Ocean, de enige koolzuurhoudende frisdrank die tot dan toe in China verkrijgbaar was.

Zijn vader moedigde hem aan om de cola toch te drinken, en de eerste slok spuugde Zhang Yang direct weer uit. Hij vond het naar medicijn smaken. Zijn vader wilde van die afwijzing niets weten: Coca Cola kwam uit Amerika en was dus lekker, iets dat Zhang Yang ook zou inzien als hij dat flesje maar leeg zou drinken. De tweede slok kreeg hij al beter weg, en na dat eerste flesje was Zhang Yang aan de smaak gewend. Hij weet nog steeds niet hoe zijn vader het voor elkaar kreeg, maar sinds toen wist hij iedere week een flesje Coca Cola voor Zhang Yang te versieren. Toen Coca Cola een paar jaar later niet meer alleen in westerse restaurants maar ook in Chinese winkels verkrijgbaar was, kwam een klasgenootje op een dag met een flesje naar school. Het gewone volk kon die dure import-drank toen helemaal niet betalen, en hij pochte met zijn flesje cola. Toen Zhang Yang vertelde dat hij al sinds een paar jaar wekelijks cola dronk, geloofden zijn klasgenootjes hem niet.

Inmiddels is cola in China net zo weidverspreid en geaccepteerd als in het westen, maar natuurlijk zouden de Chinezen geen Chinezen zijn als ze niet toch hun eigen oosterse draai aan deze westerse drank zouden geven. Een oud Chinees middeltje bij verkoudheid is bruine suiker met gember in water verwarmen en dit als hoestdrank opdrinken. Cola heeft dezelfde kleur als bruine suiker opgelost in water, en omdat Zhang Yang niet de enige Chinees was die cola in eerste instantie naar medicijn vond smaken was de link snel gelegd. ‘Gembercola’ (jiāngpiānkělè) is inmiddels een algemeen huismiddeltje tegen verkoudheid in China. Daarnaast heeft een inventieve Chinees ooit bedacht dat het lekker zou zijn om kippenvleugeltjes in cola te bakken. Hoewel dit voor de meeste westerlingen vrij onsmakelijk klinkt, is ‘Cola-kip’ (kělèjīchì) een bekend gerecht in China, wat gemakkelijk te bereiden is en verschillende varianten kent.

Om de multifunctionaliteit van cola ook in Nederland te benadrukken, hierbij speciaal voor jullie de recepten voor Gembercola en Cola-kip! Laat je niet weerhouden door de in westerse ogen vreemde combinaties, het zijn uitstekende voorbeelden van échte fusion.

Standaard recept voor Chinese Gembercola

Benodigdheden voor 1 persoon: 1 blikje (Coca) cola, 2-3 cm verse gember. Optioneel: schijfje verse of gedroogde citroen, een paar goji-besjes.

Bereidingswijze: Snijd de gember ongeschild in dunne plakjes en doe samen met de cola in een steelpan. Verwarm op middelhoog vuur totdat de cola bijna kookt en giet dan in een kom (de Chinese manier van drinken) of in een mok (gebruikelijker onder westerlingen). Optioneel kan er voor het verwarmen een schijfje citroen worden toegevoegd, en/of een handje goji-besjes aan de warme drank na bereiding. Citroen werkt zowel in China als in het westen goed bij verkoudheid, goji-besjes zijn volgens de Chinese geneeskunde goed voor de longen. Drink de drank zo heet mogelijk voor een optimaal effect.

Zhang Yang’s recept voor Chinese Cola-kip

Benodigdheden voor 4 personen: 20 kippenvleugeltjes, 1 blikje (Coca) cola, 2 lente-uitjes, ca. 1 cm verse gember, naar smaak 4-6 teentjes knoflook, naar smaak 10-20 hele peperkorrels, 3-4 gedroogde rode pepers, 3-4 steranijs, ruim sojasaus, een scheutje rijstwijn, een snuf zout,  zonnebloem- of pindaolie om in te bakken.

Bereidingswijze: Pel de knoflook, snijd de lente-ui in stukjes van ca. 2 cm en de gember in plakjes. Breng water aan de kook en kook de kippenvleugeltjes ca. 1 minuut. Giet af en dep goed droog. Verhit olie in een braadpan en braad de gekookte kip goudbruin. Pak een nieuwe pan of veeg de pan schoon en verhit nieuwe olie. Doe  de gesneden lenteui, plakjes gember en hele teentjes knoflook in de pan, voeg dan de sojasaus en rijstwijn toe. Schep kort om en voeg de kippenvleugeltjes en een snuf zout toe. Schep alles nog een paar keer om en giet dan de cola erbij, voeg vervolgens de peperkorrels, steranijs en gedroogde rode pepers toe en schep weer goed om. Zet het vuur laag en laat alles rustig sudderen totdat de cola geheel is verdampt/opgenomen. Haal de kippenvleugeltjes uit de pan en schik op een mooi bord of schaal. Lekker bij bijvoorbeeld gebakken rijst met ei en Chinese broccoli.

NB: Voor beide recepten vooral géén cola-light gebruiken, maar de standaard-variant.

5 comments on “Chinezen en cola (+ recept!)

 1. Ilja Schreinemakers schreef:

  Oh heerlijk… dat roept herinneringen op. Gaan we van de week eens zelf proberen te maken. 🙂

 2. ans schreef:

  Lijkt me heerlijk. Ga het eerdaags eens maken. Bedankt Judith!

 3. Els schreef:

  Gember, citroen en gojibessen… we gebruiken het dagelijks (als thee) en de besjes op de yoghurt, maar de colavariatie is nieuw.

 4. Simone schreef:

  Sluit me aan bij de reactie van John, kip-cola is een lekker gerecht.

 5. John schreef:

  Een aanrader, erg lekker.

  John.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.