Vakantiedrukte in China

2

(68) Vakantiedrukte in China

In de eerste week van oktober is het topdrukte in China. Dan is het namelijk de nationale vakantieweek ter gelegenheid van de Nationale Dag van de Volksrepubliek op 1 oktober. Zeven dagen achter elkaar vrij hebben, dat is heel wat in China!

In China hebben we twee keer per jaar een week vrij, een zogeheten ‘Golden Week’. En daarbij houden Chinezen zichzelf een beetje voor de gek, want de meeste van die vrije dagen dienen we in het weekend voorafgaand of volgend op de vrije week te compenseren. Zo mag ik dan wel van 1 tot 7 oktober vrij zijn; ik werkte op zondag 29 september en weer op zaterdag 12 oktober, zodat de ‘vrije week’ feitelijk neerkomt op drie vrije dagen. Het is vriendelijk van de overheid om deze drie dagen uit te breiden tot een week zodat het volk tijd heeft om op vakantie te gaan of familie op te zoeken, maar in de praktijk komt daar voor mij weinig van terecht.

Chinezen hebben naast 10 officiële feestdagen gemiddeld 5 vakantiedagen per jaar, oplopend tot 10 of 15 als je respectievelijk 5 of 10 jaar bij hetzelfde bedrijf werkt. Omdat de concurrentie op de Chinese arbeidsmarkt moordend is, durven veel Chinezen het niet aan om hun vakantiedagen op te nemen. Als je collega’s allemaal hard doorwerken staat het natuurlijk niet goed als jij wel vrij neemt. In de Golden Week rondom Chinees Nieuwjaar bezoekt men traditioneel familie en gaat doorgaans niet op reis. Voor de meeste Chinese werknemers is de Golden Week in oktober dan ook de enige redelijke mogelijkheid op een weekje vakantie.

China is een groot land met veel mensen, die in de eerste week van oktober en masse op reis gaan. Treinkaartjes zijn onmogelijk te bemachtigen, en mocht je er wel een te pakken weten te krijgen dan zitten de trein zo vol dat het echt niet prettig reizen is. Neem daarbij in gedachten dat er in Chinese treinen niet alleen zitplaatsen worden verkocht maar ook staanplaatsen, waardoor het niet ongebruikelijk is dat hele gezinnen zichzelf comfortabel in het gangpad installeren. De prijzen van vliegtickets en hotels gaan in deze week over de kop.

Mocht je toch op een toeristische bestemming terecht gekomen zijn omdat je vroeg boekte en het niet erg vindt om meer voor een hotel te betalen, dan is vakantie in China in deze week alsnog een regelrechte hel. Zie hier hoe de Chinese Muur eruit ziet in de vakantieweek, hier de Verboden Stad en het plaatsje Lijiang in de provincie Yunnan, of de stenen boeddha bij Leshan in Sichuan. Als je toeristische trekpleisters ontwijkt ben je nog niet veilig. Een gemiddeld warenhuis of park is minstens net zo drukbezocht, wat ook geldt voor bestemmingen buiten China. Thailand, Japan, Hong Kong en Korea verdienen deze week goudgeld aan alle Chinese toeristen.

Vorig jaar werd gemeld dat er in de Golden Week teveel mensen op de Boeddhistische berg Huashan waren toegelaten. De kabelbaan kon deze toestroom niet verwerken, waardoor tienduizenden mensen noodgedwongen een nacht op de berg vastzaten. In het westelijke Dunhuang bezweek op twee achtereenvolgende dagen een kameel die toeristen naar de top van beroemde zandduinen moest vervoeren aan oververmoeidheid. De overheid werkt aan plannen om vakantiespreiding in China in te voeren, zodat de stromen toeristen niet ineens al deze trekpleisters bezoeken. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

In mijn vrije week blijf ik dan ook lekker thuis.

2 comments on “Vakantiedrukte in China

  1. Esther schreef:

    De Mont Saint Michel in de zomer is een oase van rust in vergelijking met Beijing tijdens de oktobervakantie. (echt waar)

  2. John schreef:

    Dat lijkt de Mont Saint Michel wel in de zomer in Frankrijk. In ieder geval een goede tip om te bepalen wanneer je als toerist niet naar China moet komen. Die onthouden we…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.