Een bijzondere mis van pastoor Wang

7

(94) De mis van pastoor Wang

Zoals jullie in de vorige post lazen, zat ik laast (voor het eerst in mijn leven!) in de kerkbanken tijdens een reguliere katholieke mis. In een kerk op het platteland van Shandong, waar een mis toch wel iets anders verloopt dan in Nederland. Hoe het eraan toegaat tijdens zo’n Chinese plattelandsmis kun je uitgebreid lezen in de vorige post.

Tijdens de mis van pastoor Wang zat ik samen met Zhang Yang, Wang Jiang en Zhang Li in de achterste kerkbank. Pastoor Wang is een goed spreker en hij betrok actualiteit in zijn preek, het was een toegankelijke mis. Halverwege zei hij ineens, uit het niets: “We hebben vandaag een bijzondere gast in ons midden, Zhūdí, een verre nazaat van pastoor Bó Yìsī (Jan Buis), een missionaris die in 1892 naar China kwam om het geloof te brengen.” Ik verstijfde op mijn bank want dat had ik niet aan zien komen. Het was de kerkgangers natuurlijk al opgevallen dat er een lǎowài aanwezig was, waar ze vriendelijk naar knikten maar verder niets over vroegen. Pastoor Wang gebaarde dat ik naar voren moest komen, alle aanwezigen draaiden zich naar mij om en ik kon niet anders dan naar het altaar lopen. Daar aangekomen deed pastoor Wang een stap naar achteren en gaf me zonder verdere inleiding de microfoon.

Daar was ik niet op voorbereid en eerlijk gezegd had ik geen idee wat ik moest zeggen. Ik begon maar met uitleggen dat ik Zhūdí heet, uit Nederland kom en dat pastoor Buis mijn oma’s overgrootvaders oom is. Dat hij in 1892 naar China kwam en hier ruim 40 jaar als missionaris werkzaam was, totdat hij in 1935 in Shandong overleed. Dat hij in die tijd ruim vijfduizend Chinezen heeft bekeerd en in zijn leven nooit naar Nederland is teruggegaan. En dat ik dankbaar was voor de gastvrijheid van pastoor Wang, die ons de omgeving had laten zien en veel informatie had gegeven, en voor de gastvrijheid van de kerkgemeenschap, die ons hun mis bij liet wonen. Daarop kreeg ik spontaan een daverend applaus.

De kerkgangers keken me nieuwsgierig aan, maar ik zag ook dat een heel aantal mensen niet-begrijpend keek. We waren in een dorpsgemeenschap waar men geen ABC (Algemeen Beschaafd Chinees) spreekt, maar waar de voertaal het lokale dialect is. Ik had veel willen zeggen over Jan Buis, zijn leven in Shandong, dat het voor hem ook niet makkelijk was geweest en dat het me goed deed om te zien dat zijn werk vruchten afgeworpen heeft, omdat de kerk bijna tachtig jaar na zijn overlijden nog steeds vol zit op zondagochtend. Maar ik zag dat de aanwezigen niet gewend waren aan het buitenlandse accent dat mijn ABC heeft, en ik begreep dat ik mijn toespraak maar beter zo kort mogelijk kon houden. Daarnaast was ik hier dus niet op voorbereid, en ik kwam niet meer zo goed uit mijn woorden.

Maar ik stond in een kerk waar Jan Buis zelf vroeger de mis heeft opgedragen, voor een groep Chinese katholieken waarvan de voorouders zeer waarschijnlijk door hem zelf waren bekeerd, en ik wilde ook niet zonder meer weer gaan zitten. Daarom zei ik: “Om Jan Buis te eren wil ik hier graag samen met jullie bidden in het Nederlands, onze moedertaal.” De aanwezigen knikten me toe, ik vouwde mijn handen en zag dat pastoor Wang achter me hetzelfde deed, en zegde het Onze Vader op in het Nederlands.

Waar onderwijs op een katholieke bassischool nog wel niet goed voor blijkt te zijn. Ook voor een agnost als ik was dat een bijzonder moment.

Na het gebed volgde er weer een applaus, en ik ging weer zitten. Pastoor Wang nam het woord, en zei precies wat ik had willen zeggen. Dat het eind negentiende eeuw voor missionarissen niet zomaar een beslissing was om naar China te gaan, omdat je er niet even heen kon vliegen maar een reis van drie maanden met de boot moest maken. Dat er in die tijd hongersnoden heersten en er gevaarlijke roversbenden actief waren in Shandong, en dat een heel aantal missionarissen tijdens hun werk omkwam. Dat we de missionarissen dankbaar moesten zijn omdat ze het ware geloof hadden gebracht, en dat vijfduizend mensen bekeren een bewonderenswaardig werk is. Hij zei dat hij nog goed wist hoe ik vier jaar geleden ineens zijn werkkamer binnen kwam wandelen,  zonder dat ik van tevoren precies wist waar ik heen ging. Dat hij het heel speciaal vond dat er zes generaties na pastoor Buis een afstammeling van hem in de kerkbanken zat, en dat als ik een mooie foto van pastoor Buis zou vinden en een korte biografie, pastoor Wang deze in de gang van de bisschopsresidentie op zou hangen, samen met informatie over andere missionarissen die ik eventueel zou vinden.

Dus daar ligt blijkbaar een taak voor mij: Jan Buis en zijn medemissionarissen de erkenning geven die ze verdienen, door een eregalerij in de bisschopsresidentie te beginnen.

Klik hier voor foto’s van alles wat we tijdens ons bezoek aan Shandong hebben gezien. De voorgeschiedenis van hoe ik zo in de Shandongse kerkbanken terechtkwam kun je hier (1), hier (2) en hier (3) lezen.

7 comments on “Een bijzondere mis van pastoor Wang

 1. Ilja Schreinemakers schreef:

  Wat ontzettend gaaf zeg! Moet een kippenvelmomentje voor je geweest zijn. Wie weet heb je zonder het je te beseffen een impuls gegeven aan de groei van de katholieke gemeenschap. Hier zullen zo nog jaren van spreken 🙂 En zo zet je het missionariswerk voort dat ooit door je verre voorvaderen begonnen is…

 2. Harry schreef:

  Ongelovelijk. Amen!

 3. Simone schreef:

  Hallelujah.

 4. John en Gertruud schreef:

  Onze dochter doet het ‘onze vader’ in een volle katholieke kerk in China. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk…

 5. Simone Neefjes schreef:

  Wow, mooi moment en een mooie nieuwe missie!

 6. Els schreef:

  Wat leuk dat pastoor Wang er een mooi verhaal van maakte en dat jij dit eigenlijk had willen zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.