Café Zeeland in Changzhou

1

(110) Café Zeeland

Op een dag vorig jaar was ik aan het werk, ik controleerde de registraties voor een seminar dat we in Changzhou zouden organiseren. De naam van die stad doet bij de meeste westerlingen geen bel rinkelen (en ook niet bij Chinezen die op meer dan 100 km afstand van Changzhou wonen), maar Changzhou is economisch erg in opkomst dus was het relevant dat we er naartoe zouden gaan. Tussen alle Chinese organisaties die zich wilden aanmelden, kregen we ineens een registratie binnen van ‘Café Zeeland’. Het spreekt voor zich dat ik mezelf bijna in mijn koffie verslikte en op nader onderzoek ben uitgegaan. Hoe komt een Nederlands café in een onbekende stad als Changzhou terecht?

(110) Zeeland-4

(110) Zeeland-5

Inmiddels heb ik Café Zeeland twee keer bezocht. Het café is opgericht door Kai Wang, die zes jaar in Nederland heeft gestudeerd. Hij stelt zelfverzekerd dat Café Zeeland het enige 100% Nederlandse café in China is en daar geef ik hem gelijk in. De houten vloer en meubels voelen onmiskenbaar Nederlands aan en er staan tulpen op de bar. Je kunt er kaas krijgen, stroopwafels en drinkt er je koffie uit een Delftsblauw kopje.

(110) Zeeland-3

(110) Zeeland-1

Na terugkeer naar zijn thuisstad wilde Kai iets doen met de kennis en ervaringen die hij in Nederland had opgedaan. Omdat er nog geen Nederlandse cafés in China waren, was het voor Kai logisch om Café Zeeland te beginnen. Hollandse gezelligheid mag dan nog wel niets betekenen in Changzhou, wat niet is kan nog komen!

En daarin had Kai gelijk: Café Zeeland is inmiddels een populair café. Dat is voor hem echter niet genoeg: hij wil van zijn café een ontmoetingsplaats maken voor gelijkgestemden. Kai is immers niet de enige jonge Changzhounees die lang in het buitenland heeft gewoond, en wil mensen met dezelfde ervaringen en levensvisie samenbrengen. Café Zeeland organiseert dan ook Chinese en Franse taallessen, filmavonden, culturele activiteiten en dergelijke. Daarnaast promoot Kai Café Zeeland als platform voor Chinese ondernemers die met Nederlandse bedrijven in contact willen komen. Er is dus meer dan genoeg potentieel voor het café!

(110) Zeeland-2

(110) Zeeland-7

(110) Zeeland-6

Lees Kai’s eigen verhaal over het opzetten van Café Zeeland op China2025.nl of bezoek de website of Facebookpagina van Café Zeeland voor meer informatie.

One comment on “Café Zeeland in Changzhou

  1. John schreef:

    Deze Kai Wang is dus op de een of andere manier “geraakt” door iets dat je als Hollands of Zeeuws zou kunnen beschouwen. In ieder geval is het Hollandse ondernemerschap hem niet vreemd, wellicht is dat wat hem heeft geraakt tijdens zijn verblijf hier. Heel leuk om dit te lezen. Als ik nog eens in de buurt ben ga ik absoluut een koppie halen in café Zeeland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.