APEC in Beijing

5

(127) APEC

Wat je ook van de Chinese overheid mag vinden, een gebrek aan daadkracht kun je ze niet verwijten. Als er iets moet gebeuren dan gebeurt het, en dan bijzonder efficiënt en effectief. Een goed voorbeeld van hoe de miljoenenstad Beijing een week lang op z’n kop gezet wordt om een goede indruk op de internationale gemeenschap te maken zie je deze week, tijdens de APEC conferentie in de stad.

Zo moest de luchtvervuiling drastisch teruggedrongen worden voor al dat hoge internationale bezoek. En dat kan in China heel snel, hoewel er toch heel wat voor moet gebeuren. Zo mogen auto’s met even en oneven kentekenplaten tijdens APEC slechts om de dag rijden, is het verkeer dat in de stad wordt toegelaten aan banden gelegd en hebben ze voor het gemak alle vervuilende fabrieken in de provincies rondom Beijing tijdelijk stilgelegd. En het resultaat mag er zijn, de lucht is staalblauw en je kunt zelfs sterren zien!

In de stad ligt het bedrijfsleven ook vrijwel stil. Veel bedrijven zijn verplicht vrij voor de duur van de conferentie, dagen die in de weekeinden voor en na APEC ingehaald moeten worden. Omdat ik voor een buitenlandse organisatie werk zijn wij niet verplicht vrij te nemen, en is er voor gekozen om gewoon door te werken. Dat vind ik wel zo prettig, want werkdagen naar het weekend verschuiven is eigenlijk heel vervelend.

Daarnaast staat veiligheid voorop. Obama verblijft in het Westin, dat letterlijk aan de overkant van de weg ligt van ons kantoorgebouw. Langs de weg zitten om de paar meter mannen met rode petjes waarop ‘vrijwilliger’ staat, en er loopt veel meer politie rond dan normaal gesproken. De gebouwen direct naast het Westin zijn voor de volledige duur van zijn verblijf ontruimd. Voor ons is het iets makkelijker; het gebouw blijft open maar veel tusseningangen en nooduitgangen zijn voor de duur van APEC gesloten. Laten we maar hopen dat er geen brand uitbreekt of aanslagen gepleegd worden…

Over aanslagen gesproken: daar wordt ook goed op gelet. Zo is het tijdens APEC verboden om bijeenkomsten te organiseren met meer dan 20 personen (een samenscholingsverbod dus), waardoor wij een seminar hebben moeten verzetten. Zhang Yang wilde gisteren voor een controle naar het ziekenhuis, maar kreeg daar te horen dat alle dokters op non-actief zijn gezet tijdens APEC, tenzij het om levensbedreigende situaties gaat. Het kan immers druk en daardoor onoverzichtelijk zijn in een ziekenhuis.

Mijn collega was hoogst verontwaardigd toen bleek dat haar sportschool tijdens APEC alle lessen heeft afgelast. Gelukkig zag ze al snel de positieve kant: in plaats van naar pilates gaat ze lekker buiten rennen. Dat kan eindelijk, met al die frisse lucht.

(127) APEC-2

(127) APEC-1

5 comments on “APEC in Beijing

 1. Anton Lustig schreef:

  Het Chinees (in Beijing althans) schijnt een uitdrukking rijker te zijn geworden: “APEC-blauw”, wat iets als “knalblauw” betekent. Misschien wordt het een blijvertje – die uitdrukking althans, niet de (relatief) schone lucht, want er zijn prognoses die zeggen dat de luchtvervuiling voorlopig alleen nog maar erger zal worden.

 2. Els Nijenhuis schreef:

  Dat is heerlijk om te zien; blauwe lucht en de lucht is ook veel gezonder, hoe dan ook.
  Wat dit betreft is het jammer dat het maar een week duurt.

 3. Yvon schreef:

  Frisse lucht? Ik vind de luchtkwaliteit nog best slecht wanneer ik me bedenk welke maatregelen er allemaal zijn genomen.
  Begin vorige week stond de teller nog op 18, de laatste dagen toch steeds ruim boven de 100..
  Ik ben wel vrij en werk dus volgende week zaterdag… Jeej! 🙂

 4. Kris10 schreef:

  Wat een verschil!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.