Handige China Apps

4

(62) Handige China Apps

Volgens de laatste cijfers heeft ruim driekwart van alle Nederlanders een smartphone en zijn we daarmee koploper in Europa. Chinezen hechten erg aan status en denken dat te krijgen door dure spullen te bezitten. Ze geven dan ook graag een maandsalaris of meer uit aan een smartphone. Omdat China vooralsnog een ontwikkelingsland is, bezit een kleiner percentage van de bevolking zo’n apparaat (momenteel zo’n 40%). Maar omdat China zo’n grote bevolking heeft is zij koploper als het op totale cijfers aankomt: maar liefst 415 miljoen Chinezen bezitten een smartphone. Daarmee laat China het tweede land op de lijst ruim achter zich, de V.S. met 140 miljoen smartphones.

Hoewel ik nooit snel met  digitale trends meega kan ook ik er inmiddels niet meer omheen: een smartphone een handig apparaat (en zou nog handiger zijn als ik de wifi in onze hutong aan de praat kreeg!) en kan het leven in sommige opzichten zeker gemakkelijker maken. Daarom hier een selectie van handigste China/Beijing apps. Aangezien het leven ook in China steeds maar duurder wordt, wil ik het in de digitale wereld graag zo goedkoop mogelijk houden en zijn alle onderstaande apps gratis.

WeChat: De Chinese overheid houdt graag grip op massacommunicatie. De meeste westerse social media worden in China geblokkeerd en China heeft een eigen variant van Facebook, Myspace, Twitter etc. Wechat (Wēixìn in het Chinees) is de Chinese variant van Whatsapp. Meer dan 300 miljoen gebruikers houden via Wechat contact met vrienden en familie, maar ook zakelijk wordt de app in China veel gebruikt. Met Wechat kun je gratis tekst- en videoberichten versturen, maar de populairste functie onder Chinezen is voicechatten.

CamDictionary: CamDictionary vertaalt van en naar 54 talen, inclusief Chinees en Nederlands. En laat jezelf niet afschrikken als je het Chinees niet machtig bent en dus niet weet hoe je karakters in moet voeren, daar heeft CamDictionary een bijzonder goede oplossing voor. Richt je smartphone op het onbekende woord en binnen luttele seconden verschijnt de vertaling zó op je scherm! Daarna kun je ervoor kiezen om het woord op te slaan in een woordenlijst of om  het direct te versturen via e-mail of in een berichtje. De vertaling van losse woorden werkt hiermee beter dan ik had verwacht. Als je CamDictionary (stukken van) een zin laat vertalen komt dit er in principe goed uit, maar niet echt grammaticaal correct. Niettemin kan dit CamDictionary een bijzonder grote hulp zijn als je karakters tegenkomt die je niet kent.

CN Air Quality: Deze app geeft de luchtkwaliteit in Beijing, Shanghai en Guangzhou weer. Dit zowel gebaseerd op de meest actuele data van de luchtkwaliteitmeter van de Amerikaanse ambassade als op Chinese metingen. Je kunt gemakkelijk tussen de drie steden switchen en ziet in één oogopslag de actuele luchtkwaliteit en het verschil tussen de twee metingen (de Chinese meting schetst altijd een wat positiever beeld). Hoewel deze app handig is en bijdraagt aan de bewustwording omtrent dit probleem, gaan sommige buitenlanders er naar mijn mening te ver in. Ze checken continu de luchtkwaliteit en zijn daardoor bijkans bang om nog adem te halen.

Beijing rGuide: Een erg handige app die het steeds uitdijende metronetwerk in Beijing snel overzichtelijk maakt. Als je een begin- en eindstation invoert geeft deze app binnen minder dan een paar seconden de snelste route met daarbij overstapmogelijkheden en de tijdsduur. Daarnaast kan rGuide aan de hand van je locatie bepalen welk metrostation het dichtst bij is. Als je geen idee hebt waar je rondloopt kan de app je dus heel handig op weg helpen. De rGuide app is naast Beijing beschikbaar voor een heel aantal grote(re) Chinese steden.

Didi Dache: Waar het voor passagiers in Beijing lastig kan zijn om een taxi te vinden, is het voor chauffeurs al net zo moeilijk om genoeg klanten op een dag tegen te komen om een goede omzet te draaien. En daar biedt de Didi Dache-app uitkomst. Er is een variant voor passagiers en voor chauffeurs. Als passagier kun je aangeven waar je bent, waar je naartoe wilt en hoe snel je een taxi nodig hebt. Chauffeurs krijgen de verzoeken door via hun versie van de app en kunnen daarop reageren. Het systeem is goed ontwikkeld: je kunt chauffeurs die na toezegging niet op komen dagen een slechte waardering geven, wat ook geldt voor passagiers die een taxi bestellen maar tijdens het wachten al ander vervoer nemen. De overheid heeft inmiddels lucht gekregen van het bestaan van Didi Dache en vindt deze vorm van zelfregulering maar niets. Er wordt dus gewerkt aan een officieel mobiel systeem om taxi’s te boeken.

City Weekend: City Weekend is een tijdschrift dat tweewekelijks verschijnt in Beijing, Shanghai en Guangzhou. Het informeert over activiteiten in de stad, nieuwe bars en restaurants, aanbiedingen en dergelijke. Daarnaast geeft City Weekend veel informatie over zaken die handig zijn om te weten als buitenlander in China. Bijvoorbeeld hulp bij het zoeken naar een appartement, informatie over gezondheidszorg, cursussen etc. De City Weekend app is niet alleen handig als je in een van deze steden woont, maar ook als je in China op vakantie bent. Je kunt gemakkelijk zoeken op restaurants, bars, evenementen en aanbiedingen. Loop je in Beijing op straat, heb je geen idee waar je bent en heb je trek? Zoek met City Weekend naar het dichtstbijzijnde restaurant en loop er zo heen aan de hand van de kaart die de app je geeft. Ook kun je zoeken op type restaurant, waar er op dat moment goede aanbiedingen zijn of waar er die avond iets te doen is.

4 comments on “Handige China Apps

 1. Harry schreef:

  Moeder zou zeggen, de wonderen zijn de wereld niet uit.

 2. Janske schreef:

  Erg handig!

 3. Esther schreef:

  Beijing rGuide is wel iets voor mij. Dan verdwaal ik misschien iets minder. 😉

 4. Lydia schreef:

  Nuttige apps! Maar 40%? Dat noem ik geen klein percentage!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.