Over mijn roekeloze gedrag

2

220-over-mijn-roekeloze-gedrag

Ik leef best gezond, als ik het zelf mag zeggen. Ik eet vegetarisch en gevarieerd, rook niet en gebruik geen drugs, beperk inname van alcohol en koffie, zorg ervoor dat ik genoeg vocht binnenkrijg en kijk goed uit als ik de weg oversteek.

In een aantal opzichten gedraag ik mezelf echt roekeloos, volgens de Chinese manier van denken althans.

Zo fiets ik als het maar even kan van A naar B, en naar goede Nederlandse traditie laat ik mijzelf daarin niet afschrikken door een beetje regen. Met mijn mooie rode regencape zijn de 15 minuten van huis naar werk goed te doen. Levensgevaarlijk volgens de Chinezen, fietsen in de regen!

Ook loop ik soms zonder slippers door het huis, op blote voeten. Ook douche ik ’s zomers zonder slippers. Mijn blote voeten direct op de vloer, ongehoord!

Niet alleen dat, ’s zomers heb ik altijd water in de koelkast staan, dat ik direct, zó uit de koelkast drink als ik dorst heb. Of ik bestel ijsthee als we ergens anders zijn, met ijsblokjes! Roekeloos gewoon.

Erger nog: in de winter draag ik maar één broek. Absoluut ondenkbaar in Noord-China.

Volgens de Chinese gezondheidsleer garanderen deze zaken gezondheidsproblemen in je latere leven. Daarom dragen Chinezen lágen kleding in de winter, ook als het niet eens vriest. En houden ze hun voetzolen, nek en onderrug ten alle tijde bedekt, omdat ‘koude wind’ tot spier- en nierproblemen zou leiden. De concrete gevolgen van roekeloos gedrag, zoals zonder muts over straat lopen als de temperatuur rond het vriespunt ligt, zijn altijd vaag, maar iedere Chinees gelooft er heilig in.

Nu ben ik opgegroeid in een verwarmd huis met vloerbedekking, waar slippers geen noodzakelijkheid waren. Dat zijn ze wel op de koude vloeren van hutongwoningen. De omgeving waarin je opgroeit vormt je blik op dit soort zaken, maar Chinezen lijken eeuwenoude gebruiken in stand te houden. Ook als ze inmiddels zelf in een verwarmd appartement wonen.

Mijn westerse gedachtegang heeft meer bewijs nodig voor bepaald gedrag dan: “Zo deden we het altijd al” of “Dat is nu eenmaal zo”, zonder verdere onderbouwing. Daarom zal ik in de toekomst ongetwijfeld aangesproken blijven worden op mijn roekeloze gedrag.

2 comments on “Over mijn roekeloze gedrag

  1. John. schreef:

    Het zit er diep in bij de noord – Chinezen. Wellicht te verklaren ook, na een lange periode van kou en ontberingen. In een tijd dat het al lang niet meer nodig was adviseerde mijn moeder in de winter ook nog het dragen van een lange onderbroek. Wel lekker warm…

  2. Esther schreef:

    #thuglife

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.