Erfgoed in Qingdao

1

227-erfgoed-in-qingdao

Een stad die enigzins op Wuhan lijkt als het op Europees koloniaal erfgoed aankomt, is Qingdao in de provincie Shandong. Qingdao is lang bezet geweest door de Duitsers, en dat zie je vandaag de dag nog goed aan het stadsbeeld. Bijvoorbeeld in het district Bādàguān, waar je vanuit prachtige villa’s uitkijkt over de kust. Maar ook in het stadscentrum, waar een grote kerk staat met in de buurt daaromheen veel oude woningen van generaals en andere rijke Duitse bewoners.

In Wuhan verkeert het overgrote deel van deze oude bouw in zeer slechte staat, of is zozeer opgeknapt dat je eigenlijk niet meer van originele bouw kunt spreken. In Qingdao is een groot deel van de Europese bouw nog in originele en goede staat. En, net zoals in Wuhan, wordt er voor de mooiste gebouwen een toepasselijke nieuwe bestemming gevonden.

Vandaag nemen we een kijkje in twee prachtige gebouwen uit begin 1900, die open zijn voor het publiek.

Qingdao Boekenhuis

227-erfgoed-in-qingdao-1

Tegenover de beroemde St. Michaëlskathedraal vind je een Duits gebouw in Barok-stijl genaamd “Villa Anna”. Hierin is het Qingdao Boekenhuis gevestigd. Het gebouw stamt uit 1901 en verkeert in perfecte staat, met de originele hardhouten trappen en glas-in-lood ramen intact.

Op de begane grond is een bar waar je koffie, andere dranken (waaronder het beroemde Tsingtao bier) en versnaperingen kunt krijgen, en een boekenwinkel. Op de twee bovengelegen verdiepingen vind je, naast nog meer boeken, verschillende plekken om te zitten en je koffie te drinken terwijl je leest. Aan de muren hangen schilderijen en schetsen van Qingdao.

227-erfgoed-in-qingdao-2

Ook zijn er verschillende vitrines ingericht met oude boeken over de geschiedenis van Qingdao. De stad is een terugkerend thema in het boekenhuis; zo is er een hele muur volgehangen met ansichtkaarten van Qingdao, en gaan veel nieuwe boeken die worden verkocht over de stad.

227-erfgoed-in-qingdao-3

Een aantal kamers is ingericht als werkkamer of vergaderruimte. Niet verkeerd, werken in zo’n prachtig gebouw onder het genot van een kop goede koffie!

227-erfgoed-in-qingdao-4

Qingdao Boekenhuis, Zhejiang Road #26
青岛书房,浙江路26号

Ginko Villa Art Space

227-erfgoed-in-qingdao-5

Een paar honderd meter verderop staat Ginko Villa Art Space, gevestigd in de voormalige woning van een Duitse marinegeneraal. Het roodstenen gebouw stamt uit 1908 en staat in een tuin met – hoe kan het ook anders – ginkobomen.

Op de begane grond is een tentoonstellingsruimte en een winkeltje waar kunst, souvenirs en boeken over Qingdao worden verkocht. De houten muur en bewerkte toegang tot de winkel zijn helemaal in zuid-Duitse stijl, wat Qingdao’s koloniale verleden goed voelbaar maakt.

227-erfgoed-in-qingdao-6

Als je de originele hardhouten trap oploopt, vind je op de eerste verdieping meer tentoonstellingsruimten. Originele details zoals een stenen haard en de hardhouten vloeren zijn goed bewaard gebleven. Vanaf de eerste verdieping heb je mooi zicht op de ruime tuin.

Achter het originele gebouw is een nieuwe ruimte aangebouwd, waar meer kunst te bezichtigen valt. Via een gezellig ingericht koffietentje loop je weer naar buiten. Er wordt koffie, thee en cake geserveerd, ook hier worden souvenirs verkocht.

227-erfgoed-in-qingdao-7

Gingko Villa Art Space, Anhui Road #16
美树嘉文艺志,安徽路16号

One comment on “Erfgoed in Qingdao

  1. John. schreef:

    Interresant. Quingdao is een plaats die we bij gelegenheid nog maar eens moeten bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.