Communistische vs. Nederlandse kernwaarden

3

228-kernwaarden

Onlangs kon je hier lezen dat de CCP een politieke campagne te pas en te onpas in het straatbeeld rondstrooit: de 12 “Communistische kernwaarden“. In dat blog stelde ik: “Stel je eens voor dat dit niet om Chinese kernwaarden (…) zou gaan, maar om Nederlandse waarden die van bovenaf worden opgelegd (…). Heel Nederland zou op z’n achterste benen staan!

Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en wat is er gebeurd: in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen houdt minister Schippers en betoog over wat zij onder “Nederlandse Kernwaarden” verstaat, waar de media vervolgens uitgebreid op ingaan.

In Schippers’ betoog en de reacties van de fractievoorzitters komen onderstaande begrippen naar voren alszijnde Nederlandse kernwaarden. Ik heb het equivalent uit de Communistische kernwaarden dat er het dichtst bij komt naast gezet:

Nederlandse kernwaarde  Communistische kernwaarde
vrijheid vrijheid (zìyóu)
gelijkwaardigheid gelijkheid (píngděng)
met respect naar elkaar luisteren beschaving (wénmíng)
democratie democratie (mínzhǔ)
eerlijkheid betrouwbaarheid (chéngxìn)
de rechtstaat besturen volgens de wet (fǎzhì)

En zie, de Nederlandse en Communistische waarden zijn vrijwel gelijk! Zouden deze waarden dan ook niet eerder universeel zijn dan typisch Chinees/Communistisch of Nederlands? Houden veel landen niet de democratie en rechtstaat hoog in het vaandel, zijn vrijheid en gelijkheid niet overal ter wereld belangrijke uitganspunten?

De Communistische kernwaarden worden door veel westerlingen – inclusief mijzelf – weggezet als propaganda en hersenspoeling. Dat onze lijsttrekkers Nederland op vrijwel dezelfde manier typeren, lijkt men in Nederland echter de normaalste zaak van de wereld te vinden.

China en Nederland hebben weliswaar andere doelen met het zichzelf aan de hand van deze waarden presenteren. De CCP wil het Chinese volk er met haar waarden-campagne van doordringen dat dit de juiste waarden zijn om na te leven, volgens de Communistische leer. Het is een typische Chinese campagne; aan de waarden als begrip op zich wordt geen concrete uitleg gegeven. In Nederland ligt de nadruk op nieuwkomers met een andere culturele achtergrond, die zich aan de Nederlandse waarden aan dienen te passen. Daarbij worden concrete voorbeelden genoemd, zoals het geven van een hand, iemand voor laten gaan in het verkeer en gelijkheid tussen man en vrouw.

Dat neemt niet weg dat zowel Nederland als China zich op deze manier als superieur presenteren met een air van “Kijk eens hoe goed wij onze waarden hoog in het vaandel houden!” En dat is in beide gevallen onterecht: deze waarden zijn helemaal niet per se Nederlands of Communistisch, maar universeel.

3 comments on “Communistische vs. Nederlandse kernwaarden

  1. Marcel schreef:

    Heel opmerkzaam, zou Schippers dit door hebben? Is meteen het verschil liberaal vs sociaal-democratie kleiner.

  2. John schreef:

    Maar ja, dat heb je met waarden, hoe interpreteer je, in dit geval democratie, en pas je het in de praktijk toe…

  3. banmali schreef:

    Goed stuk Judith.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.