Een communistisch attractiepark in Wuhan

1

(179) CCP Park

Westerse media besteedden vorige week aandacht aan een nieuw geopend ‘Theme park celebrating heroes of the Chinese Communist Party’. Het werd omschreven als “Het park is 300.000 meter groot en staat vol met cartoonfiguren die belangrijke partijleden uitbeelden” en “Rood toerisme is in opkomst; miljoenen bezoekers bestormen parken als deze om de vaderlandse educatie bij te spijkeren”. Het park werd in één adem genoemd met het nieuwe Disneyland resort dat volgend jaar in Shanghai wordt geopend.

Het park kreeg aandacht in de westerse media omdat er op Chinese social media gehakt van werd gemaakt. Op Chinese fora werd het park gehekeld als “een verspilling van grond en overheidsgeld” en gezegd dat “Hersenspoel Attractiepark” een betere naam geweest zou zijn.

Dit communistische park stond ook nog eens in Wuhan, dat moesten we dus eens nader gaan bekijken! Ik verheugde me op een 3D ride waarin alle knappe Chinese leiders voorbij zouden komen, een attractie waarin bezoekers de ontberingen tijdens de Lange Mars zelf konden ervaren en een ritje in een Xi Jinping achtbaan.

Geen van de artikelen vermeldde een concreet adres, slechts het gebied waar het park zou liggen. Ik ging er echter vanuit dat als we in de buurt van het park zouden zijn, mensen ons de weg wel zouden kunnen wijzen. Dat bleek een misvatting. Geen van de taxichauffeurs aan wie we het vroegen had er ooit van gehoord en ook het lokale informatienummer had geen idee waar we het over hadden.

Een lange zoektocht later kwamen we aan bij Wuhan’s South Lake, waar we het volgende aantroffen:

(179) CCP Park-01

(179) CCP Park-02

Een aantal zuilen en objecten leukten een wandelpad langs een meertje op. Er was helemaal geen nieuw park geopend, er waren slechts wat zuilen met informatie over de geschiedenis van de CCP toegevoegd aan een reeds bestaand park.

Een groepje studenten zat op een bankje, zich totaal niet bewust van hun aanwezigheid in een communistisch park. Navraag leerde dat ze naar het park waren gekomen omdat ze het meer mooi vonden. Ook de overige bezoekers negeerden de zuilen volledig tijdens hun wandelingetje rond het meer.

We kwamen slechts één groep tegen die interesse toonde in wat rode vlaggen. En dat deden ze denk ik voornamelijk omdat Chinezen in het algemeen graag met dingen op de foto gaan.

(179) CCP Park-03

Ergens in een hoekje achteraf vonden we uiteindelijk de beloofde poppen. Ze beeldden geen oude leiders uit, maar slechts algemene arbeiders, astronauten en Olympische medaillewinnaars.

(179) CCP Park-04

Nu heb ik mijzelf prima vermaakt in dit park, daar niet van. Maar dit is een ultiem voorbeeld van hoe westerse media zaken die betrekking hebben op de Chinese politiek totaal uit haar verband kunnen halen en verkeerd weergeven.

Het is dat ik toevallig in Wuhan woon zodat ik er zelf heen kon gaan. Anders had ik ook niet geweten dat ‘Theme park celebrating heroes of the communist party’ een schromelijk overdreven weergave van de realiteit is.

(179) CCP Park-05

Ik bezocht het park samen met Willy Sier. Lees haar blog op China2025.nl over ons bezoek, waarin ze een interessante vergelijking maakt!

One comment on “Een communistisch attractiepark in Wuhan

  1. […] tempels in Wuhan, langs bijzonder erfgoed in stadsdeel Hankou, op zwemtocht in de Yangtze en naar een communistisch attractiepark in Wuhan. Ook liet ik zien dat er in Wuhan genoeg gebeurt op het gebied van hippe cafés (1), (2), […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.