2017: Het jaar van de Haan

3

245-2017-het-jaar-van-de-haan

Eerder kon je hier lezen over de tekens van de Chinese dierenriem en de term běnmìngnián, het ‘levensloopjaar’ dat samenhangt met deze tekens binnen de Chinese astrologie.

Nu worden sterrenbeelden in Nederland als bijgeloof afgedaan; een gek die daar serieus in gelooft. Zo niet in China, waar běnmìngnián serieus big business is. Niet alleen omdat je rond Chinees Nieuwjaar om de oren geslagen wordt met allerlei producten die je zou moeten kopen voor geluk in het nieuwe jaar zoals rode sokken en ondergoed, Nieuwjaarsspreuken om op de deur te plakken en dergelijke, maar omdat bijgeloof rondom je běnmìngnián hier niet als bijgeloof wordt gezien maar mensen er serieus rekening mee houden.

Chinezen krijgen graag kinderen die in een ‘goed jaar’ geboren zijn. Daaronder vallen bijvoorbeeld het jaar van de Draak, Rat en Os. Kinderen die in een slecht jaar geboren zijn (bijvoorbeeld Slang, Paard en Tijger) zullen in hun leven tegenslagen te verwerken krijgen, en dat wil geen ouder zijn kind natuurlijk aan doen.

Daarom beginnen pasgetrouwde Chinezen pas aan gezinsplanning als er een gunstig jaar aankomt. En dat is onhandig, omdat er in jaren die als negatief worden gezien beduidend minder kinderen worden geboren dan in positieve jaren. In het teken van welk dier een jaar staat heeft serieus invloed op de geboortecijfers in China, Taiwan en Singapore, waar de Chinese kalender wordt gehanteerd. Zo zie je op scholen grote en kleinere klassen, afhankelijk van de leeftijd van de leerlingen. In jaren dat studenten die onder een goed teken geboren zijn het toelatingsexamen voor de universiteit doen, is er meer concurrentie om de felbegeerde beschikbare plaatsen dan in jaren dat studenten die onder een negatief teken geboren zijn het examen doen.

De afgelopen maanden zie ik op straat duidelijk meer zwangere vrouwen rondlopen dan voorheen. Dat is niet alleen omdat ik er zelf één van was en het me daarom meer opviel, maar omdat het huidige jaar van de Aap als positief wordt gezien.

Waar komen die dieren en hun betekenis vandaan? China zou China niet zijn als daar niet een prachtig mythisch verhaal achter zou zitten.

De mythische Jade Koning organiseerde een wedstrijd, waarbij alle dieren een rivier over moesten steken. Het eerste jaar in de twaalfjarige astrologische cyclus zou worden vernoemd daar het dier dat als eerste bij de andere oever aankwam, enzovoort. De Rat kwam als eerste aan omdat hij de Os zover kreeg hem en de kat op zijn rug mee te laten oversteken. De Rat duwde de kat onderweg echter het water in en sprong vervolgens vanaf de kop van de Os de oever op, waardoor de Os het met een tweede plaats moest doen. De Geit, Aap en Haan maakten de oversteek samen op een vlot. De Draak had natuurlijk makkelijk als snelste de rivier over kunnen vliegen, maar hij kwam als vijfde aan omdat hij onderweg regen naar een droog gebied bracht en daarna het Konijn hielp met oversteken.

De kat kwam als dertiende aan door de gemene actie van de Rat, waardoor hij een eigen jaar misliep. De reden dat katten en ratten elkaar tegenwoordig niet uit kunnen staan.

We hebben net twee jaren die als slecht aangeschreven staan achter de rug: Slang en Paard. Het afgelopen jaar van de Aap en het aankomende jaar van de Haan zijn echter positief, dus we kunnen de nabije toekomst zonnig tegemoet zien! En mensen die daar klaar voor zijn, kunnen met een gerust hart aan gezinsuitbreiding beginnen.

Mocht je willen weten wat jouw běnmìngnián is, kun je hier opzoeken onder welk teken van de dierenriem je geboren bent. De jaren staan als volgt aangeschreven:

Rat: Erg positief
Os: Positief
Varken: Positief
Aap: Enigszins positief
Haan: Enigszins positief
Tijger : Enigszins negatief
Konijn: Enigszins negatief
Hond: Enigszins negatief
Draak: Enigszins positief
Slang: Negatief
Geit: Negatief
Paard: Erg negatief

Het jaar van de Haan begint op 28 januari 2017. We zullen het deze keer samen met ons pasgeboren Aapje vieren, die ter wereld kwam op 29 december, en daarmee nog nét binnen het jaar van de Aap valt.

3 comments on “2017: Het jaar van de Haan

 1. Simone schreef:

  Maar… gezinsuitbreiding zit er toch echt niet in.

 2. Simone. schreef:

  Dus dit jaar wordt dus mijn jaar. We wachten af…

 3. Sophie vdA schreef:

  Hee Judith,

  Super handig je uitleg over het Chinese nieuwjaar! 🙂
  En leuk dat jullie ‘aapje’ ook nog net een ‘aapje’ is haha!
  Zelf ben ik ook een aapje haha 🙂

  Greetings by Sophie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.