Een kind kan de was (niet) doen in China

5

In een interview met een dorpsgenoot die ook met een Chinese getrouwd is, kwam ik de volgende opmerking tegen:

“Of ik ook weleens de cultuurverschillen merk […]? Ja, zeker in het begin. Alleen al over het wassen van kleren hadden we andere ideeën.”

Nu denk je, kleren wassen? Hoe kan dat het cultuurverschil dat als eerste in je opkomt? Welnu, ik begrijp de beste man helemaal. Ik kan volmondig beamen dat Zhang Yang’s en mijn visie op hoe de was gedaan zou moeten worden, compleet verschillend is.

Dat komt omdat er in Chinese huishoudens in principe alleen koudwaterwasmachines (leuk scrabblewoord) worden gebruikt. Ik ken in China niemand die een wasmachine heeft met warm water. In koud water was je kleren niet goed schoon. Ook wil de centrifugefunctie van deze goedkope machines kleren wel eens te hard rondzwiepen, waardoor ze sneller uit model kunen raken.

Daarom wassen Chinezen kleren nog vaak met de hand. Dat is de generatie van 50+ nog gewend van vroeger, toen er niet eens budget was om een koudwaterwasmachine aan te schaffen. Als je gewend bent dingen met de hand te wassen, blijf je dat doen als een wasmachine niet perse een beter alternatief is.

Maar China zou China niet zijn, als daar niet nog een extra laag cultuurverschil overheen zou liggen.

Het was altijd al een heel gedoe, dat kleren wassen, maar nu we een zoontje hebben is daar een extra dymensie bijgekomen. Zo vinden alle Chinezen die ik hierover gesproken heb, het niet alleen meer dan vanzelfsprekend dat kinderkleertjes niet in de wasmachine gewassen worden, maar ook dat deze niet met hetzelfde wasmiddel als de kleding van volwassenen gewassen worden. Het is dus absoluut uit den boze om kinderkleertjes samen met de kleren van de ouders in de wasmachine te wassen.

Waarom? Omdat het tere babyhuidje geïrriteerd zou raken van ‘gewoon’ wasmiddel, en het onhygiënisch zou zijn om de babykleertjes samen met volwassenenkleren te wassen. Die worden immers buiten gedragen en zouden daarom vies zijn.

Uit derde hand weet ik dat dit nog erger kan: de Chinese schoonmoeder van een kennis heeft aparte wasteilen om verschillende soorten kleding in te wassen. Eén speciaal voor babykleertjes, maar ook een aparte teil voor het wassen van ondergoed, één voor sokken, weer een andere voor shirts etcetera. Want het zou heel onhygiënisch zijn om je ondergoed in dezelfde teil als je bezwete sokken te wassen…

Tot slot houden Chinezen niet van het opsparen van kleding in een wasmand, om vervolgens één keer per week een volle trommel spijkerbroeken of handdoeken weg te werken. Zodra kleding vies is, wordt het gewassen. Dat vindt men hier hygiënisch. En misschien is dat wel zo prettig en logisch als je met de hand wast, dan heb je steeds één of een paar kledingstukken te verwerken in plaats van een hele berg.

Hoe lossen wij dat thuis op? Welnu, als Zhang Yang dit allemaal zo belangrijk vindt en hij alle babykleertjes (bijna) iedere dag apart met de hand wil wassen, be my guest. Maar als het aan mij zou liggen, ging alles op z’n Nederlands op type of kleur samen in de wasmachine. Chinezen doen soms graag moeilijk als het makkelijk kan.

5 comments on “Een kind kan de was (niet) doen in China

 1. Willem Van der Voort schreef:

  Mijn vrouw is van Wuhan, en ben daar al meermaals geweest, de was word ook buiten op straat gedroogd,

 2. Els schreef:

  Ja, zo kan het verschillen hè….. Een wasmachine blijft een handig apparaat…. We genieten ervan en dan is het nog een gedoe, zeker met een baby natuurlijk. Zhang-Yang doet het op zijn wijze. Grappig dat we oude gewoonten zo laten doorwerken.

 3. schreef:

  Met plezier lees ik elke keer je blog. Deze keer: de was!
  Had ik alleen koud water om in te wassen, dan zou ik ook meer aan uitzoeken van de was doen. Wel zo fris!

  • schreef:

   Trouwens: in Indonesië hangen ze de was binnenstebuiten te drogen om de kleuren te beschermen tegen de zon. Is dat in China ook een gewoonte?

   • Judith in China schreef:

    Leuk om van een vaste lezer te horen 🙂 En ja, de was wordt ook in China binnenstebuiten te drogen gehangen. Niet alleen om verkleuring tegen te gaan, maar ook omdat broeken sneller zouden drogen als je de zakken binnenstebuiten hangt, in plaats van dat ze in de broek zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.