Een goede Chinese naam

2

251-een-goede-chinese-naam

In China is het geven van een goede naam ingewikkelder dan in Nederland. Je houdt niet alleen rekening met wat mooi klinkt en de betekenis van de karakters, als je het goed wilt doen als Chinese ouders houd je rekening met de Chinese astrologie. Daarbij is van belang wanneer het kind en de ouders geboren zijn.

Naast de tekens van de dierenriem (die hier eerder aan bod gekomen zijn (1), (2)), is het in de Chinese astrologie van belang onder welk element je geboren bent. Ieder jaar staat in het teken van een dier uit de dierenriem, maar de vijf elementen (metaal, water, hout vuur, aarde) komen iedere twaalf jaar terug, waardoor er een cyclus van zestig jaar ontstaat. Zo is iemand die in 1987 geboren is een vuur-konijn en iemand die in 1991 geboren is een metaal-geit.

De vijf elementen komen ook terug als onderdeel van Chinese karakters. Deze onderdelen heten radicalen en geven aan wat de betekenis van een karakter is, of hoe deze uitgesproken wordt. Zie hieronder voorbeelden:

Element Radicaal Voorbeeld karakter
金 (metaal) 釒of  钅 (jīn) 釜 (, ketel) en 银 (yín, zilver)
水 (water) 水 of 氵(shuǐ) 永 (yǒng, eeuwig) en 汁 (zhī , sap)
木 (hout) 木 () 李 (, pruim) en 枝 (zhī, stok)
火 (vuur) 火 of 灬 (huó) 灴 (hóng, roosteren) en 热 (, heet)
土 (aarde) 土 () 境 (jìng, grens) en 在 (zài, zijn)

Het element waaronder iemand geboren wordt bepaalt mede de persoonlijkheid en levensloop, dus is het belangrijk dat er karakters voor de naam worden gekozen met radicalen die dit element stabiliseren. En dat is nog best ingewikkeld. Laat ik als voorbeeld de Chinese naam van onze zoon nemen.

Ik ben een hout-os, Zhang Yang is een metaal-aap en onze zoon is een vuur-aap. Onze elementen zijn positief in relatie tot die van onze zoon: hout voedt vuur en metaal remt vuur juist af. Het is daarom goed als er een naam gekozen wordt waarin karakters met onze elementen als radicalen (hout en metaal) terugkomen. Een naam met daarin het radicaal voor het element water of vuur zou juist averechts werken, omdat water vuur blust en vuur vuur voedt.

We hebben gekozen voor de karakters 鑫 (xīn), dat bestaat uit driemaal het radicaal metaal en voorspoed betekent, en 楠 (nán), waarvan het eerste deel het radicaal voor hout is en dat Chinees cederhout betekent. Een sterke geurige houtsoort, één van de duurste ter wereld. De Chinese naam van onze zoon is daarmee 张鑫楠 (Zhāng Xīnnán).

Nu hebben wij deze naam zelf zonder grondige kennis van de Chinese astrologie en de elementen gekozen. Als je het écht goed wilt doen, kun je in China een professionele namen-gever inschakelen, die meer dan alleen bovenstaande in overweging neemt. Onder andere de tijd waarop de ouders en het kind geboren zijn, de stamboom en dergelijke. Bij een namen-gever met enige reputatie betaal je zo meer dan duizend Euro voor een naam, en dat vonden wij niet nodig.

Mocht je interesse gewekt zijn, kun je hier opzoeken onder welk teken van de dierenriem en onder welk element je geboren bent. 

2 comments on “Een goede Chinese naam

  1. Els schreef:

    Zháng Xinnán, het is een prachtig beeld en de geur van cederhout is heerlijk (een bos helemaal in mijn herinnering).

    Chinese wijsheid gaat diep en ik denk dat Xinnán alles in zich heeft wat belangrijk is voor een goed leven. Hier is geen professional voor nodig.

  2. John schreef:

    Dat is voor toekomstige ouders nog een hele uitdaging dus. Dan is het hier met Jaap, Piet of Christien toch een stuk makkelijker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.