6 verschillen in hoe Chinezen en Nederlanders voor hun baby’s zorgen

1

Hoe mensen voor hun jonge kinderen zorgen verschilt per gezin, maar hangt ook sterk van de cultuur af. Veel dingen die wij in Nederland doodnormaal vinden, worden als absurd beschouwd in China – en andersom! Hier zes essentiële verschillen in hoe Nederlanders en Chinezen voor hun baby’s zorgen.

1) Water drinken

Chinezen vinden het vreemd om een baby alleen (moeder)melk te geven. Als een baby huilt, is de eerste reactie meestal om een paar slokjes water te geven. Als baby’s wat ouder zijn wordt er ook wel vruchtensap gegeven. In Nederland gebeurt dit niet, omdat een baby niet aanvoelt wanneer hij dorst heeft en door zal blijven drinken als hem water gegeven wordt, waardoor een geen ruimte in de maag meer is voor voedzame melk. Omdat water de voedingsstoffen in melk niet kan vervangen, geven we in Nederland meestal pas water vanaf het moment dat baby’s vaste voeding krijgen.

2) Het hoofdhaar er ’s zomers afscheren

In China zie je ’s zomers veel kleine kinderen met kaalgeschoren hoofd rondlopen. Waarom? Omdat men gelooft dat de kleintjes het tijdens de hete Chinese zomers te warm hebben met een hoofd vol haar. Een kaal hoofd zou verkoelend werken.

Als dat zo is vraag ik mezelf af waarom volwassenen hun hoofd ’s zomers niet kaal scheren, maar goed…

3) Een autostoeltje gebruiken

Is het in Nederland wettelijk verplicht om baby’s in de auto in een autozitje te vervoeren, in China vindt men autozitjes ongeschikt voor heel kleine kinderen, omdat ze er niet volledig plat in kunnen liggen, wat slecht zou zijn omdat een kleine baby nog geen stevige nek heeft. In China is het gebruikelijk dat een volwassen passagier de baby goed vasthoudt, achterin de auto.

Toen Zhang Yang en zijn moeder zagen hoe comfortabel, stabiel en veilig onze baby in het autostoeltje lag op weg van het ziekenhuis naar huis, waren ze gauw over hun aanvankelijke argwanendheid heen.

4) De baby naar een mobile laten kijken

Waar we in het Nederland vaak een mobile boven het babybedje, de commode of de box hangen, wordt dat in China eigenlijk nooit gedaan. In Nederland wordt aangenomen dat het goed is voor de ontwikkeling van de ogen en het coördinatievermogen van de baby om naar een (al dan niet bewegende) mobile te kijken. In China gelooft men echter dat baby’s scheel worden als ze te lang naar een mobile kijken.

5) Je baby kleden als een Michelinmannetje

Eerder schreef ik dat het Chinezen verbaast dat ik mezelf niet in lágen kleding wikkel, ook als het niet eens vriest. De gewoonte om meerdere lagen kleding te dragen wordt extremer gehanteerd bij baby’s en kleine kinderen; men is als de dood dat het kind een koutje zou kunnen vatten. In zo’n extreme mate, dat een Chinese arts onlangs een waarschuwend artikel op WeChat publiceerde: in China zouden er tegenwoordig meer baby’s ziek worden doordat ze teveel kleding aan hebben, dan te weinig.

6) Kinderverjaardagen vieren

Als ik met Zhang Yang wel eens video keek van toen ik klein was, merkte hij altijd op dat ik “altijd wel jarig leek”. In Nederland word er waarde gehecht aan kinderverjaardagen. Kinderen krijgen ieder jaar een taart en cadeautjes, wat met foto’s en film wordt vastgelegd voor later.

Niet in China, waar de redenering is dat verreweg de meeste mensen hun eerste, zesde en tiende verjaardag wel halen, wat daarom geen prestatie is, dus waarom zou je dat als mijlpaal beschouwen? Pas vanaf je zestigste is een verjaardag de moeite van het vieren waard, omdat je dan alle cyclussen van de Chinese astrologie hebt doorlopen. Op je verjaardag eet je noedels, omdat deze een lang leven symboliseren. Geen cadeautjes en taart.

One comment on “6 verschillen in hoe Chinezen en Nederlanders voor hun baby’s zorgen

  1. John. schreef:

    Dat zijn inderdaad grote verschillen. Ik ben benieuwd naar de verschillen in de kleuterperiode, want die zullen er ongetwijfeld ook zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.