Winactie: Ondergronds in Parijs

3

Deze winactie is inmiddels gesloten.

Ondergronds in Parijs werd in 2007 geschreven door Yao Zhongbin, die toen in de Franse hoofdstad studeerde. Yao raakte geboeid door de vele illegale Chinese immigranten die hij in Parijs tegenkwam, en waarom ze bleven als ze eenmaal wisten dat een illegaal bestaan niet eenvoudig is. Yao raakte in gesprek met zijn landgenoten, die hem vertelden over hun achtergrond, hoe ze Europa binnen waren gekomen en over hun leven als illegaal in Parijs.

Deze verhalen vormen de basis van het boek Ondergronds in Parijs. De fictieve hoofdpersoon Guo Jiqing slaagt erin om via smokkelaars Europa binnen te komen en vestigt zich in Parijs. Hij raakt echter verloren in het verre vreemde Frankrijk, en besluit uiteindelijk gedesillusioneerd om naar zijn thuisland terug te keren.

Yao Zhongbin publiceerde zijn verhaal per hoofdstuk op internet, een laagdrempelige manier voor Chinese auteurs om hun werk te publiceren. Al snel kreeg hij een grote schare lezers, waarvoor hij dagelijks een nieuw hoofdstuk schreef. Hij wist nooit helemaal hoe het verhaal verder zou gaan, en liet zich hierin soms beïnvloeden door de commentaren die lezers achterlieten.

Yao is een voorbeeld van een Chinese internet-auteur die zijn werk uiteindelijk gepubliceerd heeft gekregen. En dat niet zomaar, de opzet van het boek Ondergronds in Parijs is bijzonder. Het is namelijk een tweetalige, Nederlands-Chinese uitgave. Op de linkerbladzijde staat de originele Chinese tekst, met daarnaast op de rechterbladzijde de Nederlandse vertaling. Een leuke manier om bekend te raken met Chinese literatuur.

Als je Chinees studeert of meer inzicht wilt krijgen in hoe vertalen werkt, maakt uitgeverij Communicatiereeks het je extra makkelijk, want op de website staan uitgebreide woordenlijsten per hoofdstuk.

Leer je zelf Chinees, of lijkt het je leuk om een bijzonder tweetalig boek te lezen? Dan heb ik goed nieuws, want van Communicatiereeks mag in een lezer blij maken met een exemplaar van Ondergronds in Parijs! Om kans te maken beantwoord je de volgende vraag in een reactie onder dit blog:

Waarom is internetliteratuur zo populair in China?

Laat bij je reactie een geldig e-mailadres achter, zodat ik contact met je op kan nemen als je de gelukkige winnaar bent. Niet verplicht maar wat ik wel leuk zou vinden, is als je deze winactie deelt via social media.

Het antwoord is onder andere te vinden in dit artikel op China2025.nl.

Bezoek de website van Communicatiereeks om het eerste hoofdstuk van Ondergronds in Parijs te lezen of te beluisteren.

Deze actie loopt tot 6 juni 2017 23:59 (Chinese tijd) en is open voor alle lezers van dit blog met een (post)adres in Nederland. De winnaar wordt in het eerstvolgende blog bekend gemaakt.

3 comments on “Winactie: Ondergronds in Parijs

  1. Sylvia schreef:

    Online posten is een laagdrempelige manier voor Chinese auteurs om hun werk te publiceren. Internet is ook een uitwijkplaats voor de literaire, experimentele underground. En de censuur is minder strikt dan bij gedrukte boeken.

  2. Hans Keijzer schreef:

    Vanwege de laagdrempelige publiceermogelijkheden en als uitwijkplaats voor de literaire, experimentele underground, maar ook omdat de censuur er nu eenmaal wat minder strikt is dan in de gedrukte cultuur. Tegelijkertijd is het ook big business: er zijn talloze hippe, slimme portals.

  3. Bep H schreef:

    Vanwege de laagdrempelige publiceermogelijkheden en als uitwijkplaats voor de literaire, experimentele underground, maar ook omdat de censuur er nu eenmaal wat minder strikt is dan in de gedrukte cultuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.